Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Finanční možností svépomocných skupin
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Plánovaný rozvoj služeb
Ing. Stanislava Správková
Koncepce péče o staré občany
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Stárnutí a moderní technologie Iva Holmerová
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Geriatrická komunitní centra Zdeněk Kalvach 1.LF UK Praha.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Péče o seniory.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Dlouhodobá péče v komunitě zkušenosti a dobrá praxe v obcích Iva Holmerová Petr Wija.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Aktivní senior v České Skalici.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
SmoČR a senioři v obcích
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ

Metoda explorace: Web search, literatura, expertní znalost, oslovení obcí, návštěvy obcí u nás i v zahraničí (A,DK) Sledované cíle: Podpora zdraví, autonomie a integrace ve vyšším věku (nikoli jen „aktivit“) – „dobré zrání“ Způsob zajištění dlouhodobé péče

Výsledky: „seniorská“ problematika je součástí sociální politiky obcí, ALE Aktivity pro seniory (pestré spektrum rozličných aktivit společenských, rukodělných, zábavných….) Cílené (evidence based) programy (zdraví, bezpečnost, gramotnost- finanční, technologická...) Aktivity seniorů (méně až jako „šafránu“) –dobrovolnictví, peer programy, vzájemné vzdělávání

Kdo je vlastně senior? 65+ Nejhorší marketingová značka „důchodce“ Stereotypy Animozita Segregace

Pozitivní uchopení: „Střední věk“ do 75, poté raná a pozdní zralost Významná spotřebitelská skupina Generační změna: nikoli baby boomers – ale pozdní vlna baby boomers (ročníky narozené v 50. letech) Větší náročnost, zabezpečenost, vyjednávací schopnosti Ženy 50+, spíše středoškolské vzdělání, orientace na rodinu a na místní prostředí, se zájmem o rodinu a domácnost – nejlépe oslovitelná skupina (s ohledem na sociální marketing zdraví)

Toolkit pro obce: „Recepty“ na dobrý život v obcích – příklady dobré praxe Iniciativy a aktivity seniorů, pro seniory a se seniory Podpora zdraví pro vyšší věk Služby a podpora samostatného života – a jejich (subsidiární) zajištění

Modely dlouhodobé péče vycházející z potřeb mč, města, oblasti Svazek obcí Poličska - transformace oblastní nemocnice, podíl obcí na péči a její koordinace Chrudim – pečující město, postupně vytvářející spektrum sociálních a dalších služeb Praha 8 – spektrum zdravotně sociálních služeb dle potřeb a poptávky stárnoucí populace

Prachatice – komunikace se „všemi“ (občané, poskytovatelé různé úrovně, místní správa a samospráva) Hlučín – komunitní plánování jako funkční proces s praktickými výstupy (bezbariérovost, komunikace, bydlení) Nový Bor - bezbariérovost, komunikace ALE: „takoví lidé u nás nežijí“

Závěrem: Mnoho místní iniciativy a dobré vůle Pokrok ve smyslu: příspěvek na péči, „Zdravá města“, zvýšená informovanost a iniciativa (neformální činnost) Zásadní systémové překážky: Roztříštěnost implementace příspěvku na péči Nekomunikace zdravotnického a sociálního systému – rozdílnost podmínek ve zdravotní a sociální sféře, zbytečné překážky

Kontakt CELLO - Centrum pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy Gerontologické centrum 18200 Praha 8 – Kobylisy Šimůnkova 1600 email: iva.holmerova@gerontocentrum.cz www.cello-ilc.cz