Světová literatura 1. poloviny 20. století George Bernard Shaw

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura Ročník : 9. ročník Anotace : George Bernard Shaw životopis,
Advertisements

GEORGE BERNARD SHAW Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
GEORGE BERNARD SHAW Lenka Beznosková, C3B. Obsah osobnost život dílo Pygmalion shrnutí.
George Bernard Shaw 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVCE_19_Fryderyk Chopin, Píseň.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_15 J. K. Tyl
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jaroslav Seifert.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_III.Vu_DOMÁCÍ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_71
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Různé podmínky života na Zemi
Richard Wagner AUTOR: Mgr. Aleš Skála
  Autor: Mgr. Pavla Jeníková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Franz Schubert AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
RUMCAJS Autoři prezentace :
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Člověk a společnost, Dějepis
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
TÉMA: RUCHOVCI – SVATOPLUK ČECH AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: : VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA_RODINA.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Mgr. Veronika Vaňousová
Transkript prezentace:

Světová literatura 1. poloviny 20. století George Bernard Shaw SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Světová literatura 1. poloviny 20. století George Bernard Shaw Autor: PaedDr. Naděžda Lexová

SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Tematický okruh Světová literatura 1. poloviny 20. století Anotace Žáci 3. ročníku, obor Ekonomické lyceum, Stavebnictví Předmět Český jazyk a literatura Materiál přibližuje literární osobnost, její tvorbu, směřuje ke zvýšení motivace žáků. Metodický pokyn Žáci vyberou z prezentace nejpodstatnější poznatky, vytvoří stručný zápis a odpoví na zadané otázky. Druh materiálu prezentace Datum tvorby 28. 12. 2012 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_Le1_11 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

George Bernard Shaw * 26. 7. 1856 Dublin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/George_Bernard_Shaw_1934-12-06.jpg/220px-George_Bernard_Shaw_1934-12-06.jpg * 26. 7. 1856 Dublin † 5. 11. 1950 Ayot St. Lawrence r.1934

Životopisné údaje: Pocházel ze zchudlé rodiny, otec se po obchodních neúspěších stal alkoholikem Matka odešla do Londýna vyučovat zpěv Od 15 let se musel sám živit ( v realitní kanceláři) Vzdělával se jako samouk, psal články o hudbě Prosazoval se jako výtvarný, hudební a později i literární a divadelní kritik Označován jako zakladatel moderního anglického dramatu Nobelova cena (1925)

Charakteristika tvorby: Pokládán za mistra vtipu, satiry a paradoxu Kritizoval falešnou morálku, lidskou hloupost, pokrytectví Zachycuje i historická témata Napsal více jak 70 her Píše podrobné předmluvy k tištěným vydáním divadelních her (eseje)

TVORBA: DOMY PANA SARTORIA CAESAR A KLEOPATRA SVATÁ JANA PYGMALION

Pygmalion: (Romantická hra o pěti dějstvích) Profesor fonetiky, zapřísáhlý starý mládenec Higgins, uzavře se svým přítelem Plukovníkem Pickeringem sázku, že z pouliční květinářky Lízy Doolittlové učiní dámu tak, že ji naučí dokonale a spisovně mluvit a chovat se podle etikety. Z přidrzlé a zanedbané dívky, která výslovností a intonací (londýnské nářečí cockney) patří ke spodině společnosti, svým experimentem učiní okouzlující a citlivou mladou dámu. Když na velvyslanecké party uchvátí celou společnost, je jasné, že profesor sázku vyhrál. Líza ho už dál nezajímá. Nemůže se ale vrátit zpět na ulici! Do Lízy se zamiluje Fredy a i když nic neumí, má u ní šanci. Kritika společenských předsudků O emancipaci ženy, jejím sebeuvědomění

G. B. Shaw se 30 let nevrátil do Irska, ani na otcův pohřeb Zajímavosti: G. B. Shaw se 30 let nevrátil do Irska, ani na otcův pohřeb My Fair Lady, USA 1964 muzikál s A. Hepburnovou http://1.bp.blogspot.com/_yWFe-TH42qg/SSbc4OQAvXI/AAAAAAAABBc/mcUFoErogqA/s400/Audrey-Hepburn-My_l.jpg Citáty: „ Bůh stvořil muže a ženu, ale zapomněl si to nechat patentovat, pročež každý hlupák může dělat totéž.“ „Život je silnější než smrt, naděje je silnější, než zoufalství.“

1/ Jak se jmenuje muzikál vytvořený na základě předlohy Pygmalionu? Otázky: 1/ Jak se jmenuje muzikál vytvořený na základě předlohy Pygmalionu? 2/ Odkud se vzal název Pygmalion? 3/ Jaké národnosti byl Shaw? 4/ Co to je fonetika?

2/ Z antické báje o sochaři Pygmalionovi, který vytvořil sochu dívky, Odpovědi: 1/ My Fair Lady. 2/ Z antické báje o sochaři Pygmalionovi, který vytvořil sochu dívky, do které se zamiloval a bohyně Afrodita mu ji oživila. 3/ Ir 4/ Věda o lidské řeči.

Zdroje a citace: Prokop, V., : Přehled světové literatury 20. století, O. K. –Soft, Sokolov, 2004 Galerie MS office AUTOR NEUVEDEN. Shaw [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/George_Bernard_Shaw_1934-12-06.jpg/220px-George_Bernard_Shaw_1934-12-06.jpg AUTOR NEUVEDEN. Shaw [online]. [cit. 28.12.2012]. Dostupný na WWW: http://1.bp.blogspot.com/_yWFe-TH42qg/SSbc4OQAvXI/AAAAAAAABBc/mcUFoErogqA/s400/Audrey-Hepburn-My_l.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Bernard_Shaw http://citaty.net/autori/george-bernard-shaw/