Československá republika-demokratický stát

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Advertisements

Konec I. Světové války a vznik Československa.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Státní barvy (trikolóra) Vlajka prezidenta republiky (standarta)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK život
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
zpracovaný v rámci projektu
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Naše vlast – Česká republika
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_41D9 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ /1. 4
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Naše vlast Prvouka – 3. ročník
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
EU_32_sada1_15_SV_Seznam prezidentů 1_Cup
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_01 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Období vlády jedné strany
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sčítání lidu domů a bytů 2011
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Wolfgang Amadeus Mozart
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Transkript prezentace:

Československá republika-demokratický stát video

Když se řekne první republika, rozumí se tím období od vzniku naší samostatné republiky - 1918 až do roku 1938 . Toto období považujeme za dobu největšího rozkvětu našeho státu ve 20.století. Nová republika patřila mezi nejrozvinutější státy světa. Vedla si výborně hospodářsky, rozvíjel se sport, dařilo se modernímu umění.

Stěžejní zásluhu na vzniku a rozvoji první republiky měl její zakladatel a první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Narodil se 7.3.1850 v Hodoníně v chudé rodině. Nejprve se vyučil kovářem, pak začal studovat a stal se doktorem filosofie. Jméno Garrigue převzal po své manželce Američance Charlottě Garrigue, se kterou se seznámil při pobytu v německém Lipsku, kde po studiích pracoval jako soukromý vychovatel. Poté se stal docentem na vídeňské univerzitě. V r.1882 se stěhují do Prahy, kde dostal místo profesora filosofie. V letech 1918 - 1934 vykonával funkci prezidenta Československa. Zemřel 14.9.1938 v Praze.

Samostatný československý stát vznikl po skončení 1. světové války 28 Zahrnoval Čechy, Moravu, část Slezska, Slovensko a Podkarpatskou Rus. Vedle Čechů, Moravanů a Slováků, zde žili i Němci, Maďaři, Poláci, Rusíni. Podle údajů z roku 1921 žilo v Československu 13,6 miliónů obyvatel – z toho přes 8,7 milionů Čechoslováků. V pohraničních oblastech u nás žily asi 3 miliony Němců, kteří se dovolávali svých práv. Dále 0,7 mil. Maďarů a 0,5 milionu Rusů a Ukrajinců. 200 tisíc obyvatel se hlásilo k židovské národnosti a žilo zde dalších 300 tisíc obyvatel ostatních národností.

Vlajku s modrým klínem navrhl Jaroslav Kursa (červenec 1919). Se vznikem republiky byla zavedena nová měna Československá koruna (Kč). Autorem bankovek i nových poštovních známek byl malíř Alfons Mucha. Vlajku s modrým klínem navrhl Jaroslav Kursa (červenec 1919). Československá republika přijala brzy Ústavu-nejdůležitější zákon státu. Ta zajišťovala všem občanům základní práva a svobody. - rovnost práv občanů bez ohledu na původ, národnost a pohlaví - účast v politickém životě - svobodu projevu politických názorů a náboženského vyznání

Otázky a úkoly: 1. Čemu říkáme období první republiky? 2. Ze kterých území se skládala 1.republika? 3. Kdo byl prvním prezidentem a co o něm víte? 4. Co zajišťovala Ústava československé republiky? Otázky a úkoly:

ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5 ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2010. ISBN 978-80- 7235-477-1. ČERNÝ, Jiří a Jaroslav VEIS. Obrázky z československých dějin 1918-1945. 1. vyd. Ilustrace Barbara Šalamounová. V Praze: Albatros, 2011, 125 s. ISBN 978-800-0022-444. http://www.youtube.com/watch?v=9GHu4NStN H4&feature=youtu.be Použité zdroje: