Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1091
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_162 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět) Autor: Mgr. Renata Odvárková Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 VY_32_INOVACE_162_ bitvanabilehore
Název: ČJ – NS – Bitva na Bílé hoře Anotace:Program seznamuje s českými dějinami a rozvíjí čtenářskou gramotnost Autor: Mgr. Renata Odvárková Datum vzniku: Jazyk: český Datum odpilotování: Očekávaný výstup: Seznámení s českými dějinami, rozvíjení čtenářské gramotnosti Speciální vzdělávací potřeby: 2 Klíčová slova: Fridrich Falcký, doba pobělohorská Druh učebního materiálu: PPT prezentace Druh interaktivity: Práce s textem dle pokynů, vyhledávání odpovědí na otázky v literatuře a na internetu Cílová skupina: 4. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní, první stupeň Typická věková skupina: 10 – 11 let Celková velikost: 519 kB

3 Bitva na Bílé hoře Základní škola, Nasavrky, okres Chrudim
Název projektu: „Moderní škola 2010“ Jméno autora: Mgr. Renata Odvárková šablona: III/2, č. šablony: 3, č. sady: 3

4 a) Koho zvolili vzbouřenci novým králem?
Četba z knihy Adla, Z., Černý, J., Kalousek, J.: Obrázky z českých dějin a pověstí, text: Bílá hora Otázky k textu: a) Koho zvolili vzbouřenci novým králem? b) Kde se střetla vojska v listopadu 1620?

5 Četba z knihy Adla, Z. , Černý, J. , Kalousek, J
Četba z knihy Adla, Z., Černý, J., Kalousek, J.: Obrázky z českých dějin a pověstí, text: Bílá hora c) Kdo bitvu vyhrál? d) Jak se císař Ferdinand II. pomstil vzpurným Čechům?

6 Fridrich Falcký Fridrich Falcký jako český král s českými korunovačními klenoty, obraz Gerrita von Honthorsta z roku 1634

7 Zimní král Fridrich Falcký byl označován za „zimního krále.“
Stavovské vojsko bylo po dvou hodinách boje na Bílé hoře poraženo.

8 Fridrich Falcký Fridrich Falcký zrovna v Praze obědval, když se k němu donesla tato zpráva. Aniž by projevil snahu Prahu chránit, utekl do Slezska a v prosinci opustil země Koruny české nadobro.

9 Konec stavovského povstání
Definitivní konec stavovského povstání v Čechách znamenala poprava 27 českých pánů v Praze na Staroměstském náměstí.

10 Co znamená slovo EXIL? Poté muselo mnoho lidí hlásících se k jinému než katolickému vyznání odejít do exilu, některým se později podařilo vrátit se při vpádu protestantů do Českých zemí, ale nikdy tato situace netrvala dlouho.

11 Odpověď na otázky z úvodu prezentace:
a) Koho zvolili vzbouřenci novým králem? Fridricha Falckého b) Kde se střetla vojska v listopadu 1620? Na Bílé hoře

12 Pokračování: c) Kdo bitvu vyhrál? Vojsko císaře Ferdinanda
d) Jak se císař Ferdinand II. pomstil vzpurným Čechům? Ferdinandovo vojsko loupilo a vraždilo v pražských ulicích. Vyvrcholelním byla poprava 27 českých pánů v Praze na Staroměstském náměstí.

13 Použité zdroje: ADLA, Zdeněk. ČERNÝ, Jiří. KALOUSEK, Jiří. Obrázky z českých dějin a pověstí. 2. vyd. Praha: Albatros, ISBN /45. s. 112 – 113 Klipartové obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 (viz cz&CTT=114) na WWW: < Další objekty – kliparty použité k vytvoření materiálu jsou součástí PPT prezentace, nebo jsou vlastní originální tvorbou. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol. Jakékoliv další využití Podléhá Autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google