Typy pracoviště: Ambulantní složky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Advertisements

Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Konference se zaměřením
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
PÉČE O DIALYZOVANÉHO PACIENTA
Darja Hrabánková Navrátilová
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Psychiatrická klinika VFN
Centrum pro výzkum a vývoj Skupina klinické fyziologie výživy a metabolizmu PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Pandemický plán Fakultní nemocnice Brno
Vzdělávání nutričních odborníků
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Konference se zaměřením
Aktuální krize zdravotnictví
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Jméno…. Všeobecná sestra, 2. ročník Zdroj: časopis SESTRA 9/2011
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Akutní metabolický stres
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ. 1.Anamnéza Popis : Osobní data nemocného: Jméno pacienta ( iniciály), pohlaví,věk.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Organizace a řízení ošetřovatelské péče
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
NDP aneb Národní akční plán
Michaela Hofštetrová Knotková
KRAJSKÁ NEMOCNICE T. BATI,a.s. ZLÍN
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U NEMOCNÝCH CHOPN
Výživa v chirurgii.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
KAZUISTICKÝ SEMINÁŘ.
5-denní jídelníček.
Metody zjišťování výživové spotřeby
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Výživa nemocných v paliativní péči
Prezentace výsledků průzkumu
NUTRIČNÍ TÝM FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Metodika nutriční podpory: Nutriční monitorace, jednoduchá opatření, sipping V.Šmejkalová

Typy pracoviště: Ambulantní složky interní, gastroenterologické, onkologické, chirurgické ………. nutriční ambulance Lůžková oddělení ARO, JIP, neurologie, interna, onkologie, kardiologie, LDN ……….

Personální zajištění nutriční péče Pacient

Nechtěný váhový úbytek ( 5% za měsíc) Nízká hodnota BMI Výrazné snížení POP Biochemické parametry

Včasná a účinná nutriční intervence by měla minimalizovat vznik nebo rozvoj malnutrice 1. Udržet dostatečný perorální příjem 2. Časné zahájení částečné nebo úplné EV / PV 3. Poskytnout plynulý přechod z EV / PV k běžné stravě.

Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta Znát potřeby pacienta HB rovnice, indirektní kalorimetrie . . . . . . kontrola TH Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta bilance perorálního příjmu Individualizace diety

Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6. H+1,8. V-4,7 Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6 . H+1,8 . V-4,7 . R M: BVE = 655+13,8 . H+5,0 . V-6,8 . R Celková potřeba energie: BVE + korekce na míru katabolismu

Dosažení vyrovnané N bilance Výpočet dusíkové bilance Ztráty dusíku (g/24 hod.) = příjem N – výdej N výdej N = dU-urea (mmol/24 hod.) * 0,028 + 4 1 g N = 6,25 g bílkovin 0,028 = přepočet z mmol urey na g N urey 4 = předpokládané neměřené ztráty N

Sledování a provádění záznamů Ošetřovatelský personál + rodina Pacient + rodina Ošetřovatelský personál + rodina přesné odvažování porcí odhadem

/ Formulář pro bilancování výživy Jméno pacienta: ¾ ½ ¼ Datum Předepsaná výživa / EV, PV,dieta/ Skutečné množství podané výživy Skutečné množství diety Ostatní D.č. 2 Resourcedrink 3 ks Enterální výživa: Resourcedrink 1x Parenterální výživa: porce snídaně oběd večeře celá / ¾ ½ ¼ nic

Individuální dieta ?? jednoduchá opatření vhodná volba = SIPPING vyloučení špatně tolerovaných složek stravy, úprava stravy s ohledem na onemocnění, úprava konzistence stravy, zohlednit stravovací zvyklosti zařazení vhodných zdrojů k navýšení příjmu energie a B vhodná volba = SIPPING socioekonomický statut ( ambulantní pacient) zázemí stravovacího provozu ( hospitalizovaný pacient) spolupráce s rodinou x ošetřovatelským personálem

Jméno pacienta: Zahájení bilance: příjem/červeně/ výdej/modře/

Všechna sledovaná data je nutné interpretovat spolu s vývojem laboratorních hodnot, hmotnosti a objektivním stavem pacienta. Děkuji za pozornost.