Metodika nutriční podpory: Nutriční monitorace, jednoduchá opatření, sipping V.Šmejkalová
Typy pracoviště: Ambulantní složky interní, gastroenterologické, onkologické, chirurgické ………. nutriční ambulance Lůžková oddělení ARO, JIP, neurologie, interna, onkologie, kardiologie, LDN ……….
Personální zajištění nutriční péče Pacient
Nechtěný váhový úbytek ( 5% za měsíc) Nízká hodnota BMI Výrazné snížení POP Biochemické parametry
Včasná a účinná nutriční intervence by měla minimalizovat vznik nebo rozvoj malnutrice 1. Udržet dostatečný perorální příjem 2. Časné zahájení částečné nebo úplné EV / PV 3. Poskytnout plynulý přechod z EV / PV k běžné stravě.
Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta Znát potřeby pacienta HB rovnice, indirektní kalorimetrie . . . . . . kontrola TH Vyhodnocení aktuálních možností POP pacienta bilance perorálního příjmu Individualizace diety
Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6. H+1,8. V-4,7 Rovnice dle Harrise – Benedicta Ž: BVE = 655+9,6 . H+1,8 . V-4,7 . R M: BVE = 655+13,8 . H+5,0 . V-6,8 . R Celková potřeba energie: BVE + korekce na míru katabolismu
Dosažení vyrovnané N bilance Výpočet dusíkové bilance Ztráty dusíku (g/24 hod.) = příjem N – výdej N výdej N = dU-urea (mmol/24 hod.) * 0,028 + 4 1 g N = 6,25 g bílkovin 0,028 = přepočet z mmol urey na g N urey 4 = předpokládané neměřené ztráty N
Sledování a provádění záznamů Ošetřovatelský personál + rodina Pacient + rodina Ošetřovatelský personál + rodina přesné odvažování porcí odhadem
/ Formulář pro bilancování výživy Jméno pacienta: ¾ ½ ¼ Datum Předepsaná výživa / EV, PV,dieta/ Skutečné množství podané výživy Skutečné množství diety Ostatní D.č. 2 Resourcedrink 3 ks Enterální výživa: Resourcedrink 1x Parenterální výživa: porce snídaně oběd večeře celá / ¾ ½ ¼ nic
Individuální dieta ?? jednoduchá opatření vhodná volba = SIPPING vyloučení špatně tolerovaných složek stravy, úprava stravy s ohledem na onemocnění, úprava konzistence stravy, zohlednit stravovací zvyklosti zařazení vhodných zdrojů k navýšení příjmu energie a B vhodná volba = SIPPING socioekonomický statut ( ambulantní pacient) zázemí stravovacího provozu ( hospitalizovaný pacient) spolupráce s rodinou x ošetřovatelským personálem
Jméno pacienta: Zahájení bilance: příjem/červeně/ výdej/modře/
Všechna sledovaná data je nutné interpretovat spolu s vývojem laboratorních hodnot, hmotnosti a objektivním stavem pacienta. Děkuji za pozornost.