ČMZRB a podpora podnikání v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Advertisements

Konference SMO ČR listopad Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Fondy.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Programy podpory malého a středního podnikání v roce 2011 Zvýhodněné úvěry a záruky 1 VH AMSP
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA PhDr. Ing. Jan Řezáč odbor podpory finančních nástrojů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
KB – tradiční partner českých potravinářů a zemědělců KONFERENCE FABBIOGAS Jan Bednár, Komerční banka, a.s
Komerční banka – partner pro Vaše podnikání. | Na aktuální rostoucí chuť inovovat a rozvíjet podnikání reaguje banka nabídkou produktů a služeb, které.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
„Finanční a servisní organizace pro český venkov“
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D Praha
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
VLADIMÍR JEŘÁBEK, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA, KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Proč a jak podporovat zaměstnanost v cestovním ruchu?
Jak může ČMZRB pomoci malým obcím?
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
217. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR JITKA HAUBOVÁ Výkonná ředitelka pro Korporátní bankovnictví tel:        
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Všechny obce v centru zájmu (podpora znevýhodněných oblastí)
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

ČMZRB a podpora podnikání v ČR Cesta k Průmyslu 4.0 ČMZRB a podpora podnikání v ČR „Finanční zdroje pro podnikání nejen z národních a evropských programů“ Liberec, prosinec 2017

ČMZRB – základní údaje ČMZRB plní roli národní rozvojové banky – potvrzeno usnesením vlády ČR (574/2017) více než 99 % činností banky zaměřeno na realizaci programů ústředních orgánů a evropských programů od roku 2004 banka spravuje prostředky strukturálních fondů EU primárním cílem banky není dosahování zisku Založena 1992; jediný akcionář – Česká republika Hlavní aktivita: podpora malých a středních podnikatelů Doplňující činnost: podpora obcí, financování municipální infrastruktury Zaměření aktivit

ČMZRB – 25 let podpory podnikání Od svého vzniku do srpna 2017 ČMZRB poskytla 26 000 záruk pro 15 tisíc klientů 7 400 úvěrů pro 7 tisíc klientů 23 000 finančních příspěvků pro 15 tisíc klientů 10 000 dotací v programu Panel na úhradu úroků pro 8 tisíc klientů 14 000 půjček na bydlení a řešení následků povodní v současnosti máme více než 26 000 aktivních klientů Celkový objem podpory 104 mld. Kč poskytnutých záruk a zvýhodněných úvěrů 152,7 mld. Kč distribuovaných v roli finančního manažera

Program ZÁRUKA 2015 až 2023 Portfoliová záruka pro malé podnikatele za investiční nebo provozní úvěr (do 4 mil. Kč), výše záruky až 70 % jistiny úvěru spolupráce s 13 bankami bez poplatků doba ručení až 6 let; režim de minimis kombinace národního financování a EFSI: kapacita portfoliové části národního záručního programu navýšena díky spolupráci s EIF – protizáruka COSME na léta 2015 – 2018 Individuální záruka pro sociální podnikatele za investiční úvěr (bez omezení výše úvěru), výše záruky až 80 % (max. 20 mil. Kč) finanční příspěvek ve výši 10 % zaručovaného úvěru (max. do 500 tis. Kč) spolupráce s 15 bankami bez poplatků doba ručení až 8 let, režim de minimis / bloková výjimka

Zvýhodněný úvěr (investiční) Zvýhodněný úvěr s finančním příspěvkem ESIF: Program EXPANZE (OP PIK) – úvěry výše úvěru až 45 % ze způsobilých výdajů projektu (2 - 45 mil. Kč ) doba splatnosti úvěru: až 7 let od data uzavření smlouvy o úvěru úvěr je bezúročný nutná participace komerčních bank / leasingových společností: nejméně 20 % způsobilých výdajů projektu – sdílení rizik (aktuálně 19 partnerů) doba odkladu splátek jistiny: maximálně 3,5 let použití zvýhodněného úvěru: např. na pořízení nových strojů a zařízení jako DHM, na pořízení dlouhodobého nehmotného majetku Zvýhodněný úvěr (investiční) pro projekty ve zvýhodněných regionech finanční příspěvek k úhradě úroků z části bankovního úvěru vyčerpané na způsobilé výdaje projektu celková výše vyplaceného příspěvku nesmí přesáhnout 7 % bankovního úvěru (bez DPH a bez výdajů na nákup pozemků) a 700 tis. Kč Zvýhodněný úvěr s finančním příspěvkem Charakteristika úvěru: pro malé a střední podnikatele, i začínající (do 250 zaměstnanců) realizace projektu na území České republiky mimo území hl. města Prahy pořízení a/nebo rekonstrukce dlouhodobého hmotného majetku (v případě strojů a zařízení se nesmí jednat o nákup použitých strojů a zařízení), pořízení a rekonstrukce staveb, pořízení zastavěných stavebních pozemků včetně staveb na nich umístěných, pořízení dlouhodobého nehmotného majetku předpoklad financování projektu dalším bankovním úvěrem (min. 20 %) úvěr je bezúročný výše úvěru až 45 % z předpokládaných způsobilých výdajů projektu (min. 2 mil. Kč, max. 45 mil. Kč) splatnost 7 let (odklad splátek až 3,5 let) zajištění úvěru dle dohody mezi příjemcem podpory a ČMZRB Charakteristika úvěru s příspěvkem: pro projekty realizované na území některého ze zvýhodněných regionů parametry úvěru zůstávají identické klient získá příspěvek k úhradě úroků z bankovního úvěru celková výše vyplaceného příspěvku nesmí přesáhnout 7 % bankovního úvěru vyčerpaného na způsobilé výdaje projektu (bez DPH, pokud si klient může nárokovat vrácení DPH) a částku 700 000 Kč výdaj na pořízení pozemku je pro finančního příspěvek způsobilý až do výše 150 % z celkové vyčerpané částky zvýhodněného úvěru příspěvek je vyplácen v ročních splátkách, případně ve splátkách za delší období celková výše vyplaceného příspěvku nesmí přesáhnout poměrnou výši úroků z části bankovního úvěru vyčerpaného na způsobilé výdaje v období do 4 let od data uzavření smlouvy o zvýhodněném úvěru 5

ESIF: Program ÚSPORY ENERGIE – ÚVĚRY (OP PIK) Podpora MSP i velkých podniků cíl programu: podpora snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru podpora opatření k úspoře konečné spotřeby energie financování projektů zaměřených na snížení energetické náročnosti jejich činnosti nebo využití OZE za účelem úspor nejméně 20 % způsobilých výdajů projektu nutno financovat bankovním úvěrem Zvýhodněný úvěr až 70 % způsobilých výdajů v rozmezí 1 – 75 mil. Kč úvěr je bezúročný, splatnost až 10 let, doba odkladu splátek: max. 4 roky Subvence úrokové sazby do výše 10 % podpořeného bankovního úvěru, max. 1,5 mil. Kč Finanční příspěvek na pořízení energetického posudku příspěvek až do výše 80 % způsobilých výdajů na jeho zpracování, max. 250 tis. Kč Formy podpory

Finanční nástroje Úvěry, záruky, kapitálové vstupy podporované v rámci HP státu Předpoklad vrácení vložených veřejných prostředků nazpět do systému Efektivnější nástroj než jednorázová nenávratná dotace větší pákový efekt → z 1 mld. Kč investovaných do FN lze iniciovat investice až v objemu 10 mld. Kč dlouhodobě menší zatížení veřejných rozpočtů menší narušení trhu nižší riziko zneužití veřejných prostředků eliminace neefektivních projektů Finanční nástroje Dotace

Budoucnost banky 2. Transformace na národní rozvojovou banku Spolupráce s dalšími ministerstvy, státními fondy, hospodářskými a profesními a profesními komorami, vědeckovýzkumnými Transformace na národní rozvojovou banku Spolupráce se státními fondy jako SFRB, SFŽP, PGRLF Spolupráce s ministerstvy – např. MZe (nezemědělská činnost na venkově) Spolupráce s TAČR a vědeckovýzkumnými institucemi Rozšiřování spolupráce s kraji Spolupráce s komerčními bankami a leasingovými společnostmi – sdílení rizik, rozšíření portfolia Investiční plán pro Evropu – pokračování úspěšné spolupráce EFSD – Evropský fond pro udržitelný rozvoj (externí Juncker) Zvyšování viditelnosti ČMZRB činné jako národní rozvojové banky

Děkuji za pozornost Bc. Jiří Jež ředitel pobočky Aktuální nabídka programů: http://www.cmzrb.cz/produkty-a-sluzby