Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Základy meteorologie.
Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Josef Keder Hana Škáchová
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
Teplotní rozdíly mezi radiačním štítem a ČS meteorologickou budkou Daniel Bareš; Martin Možný; Jiří Novák; Martin Stalmacher Český hydrometeorologický.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce.
Josef Keder Hana Škáchová
Obecný postup při testování souborů
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
POČASÍ.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
MYCZECHREPUBLIC.EU Statistika návštěvnosti Říjen
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Principy fytoindikace
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Podélný gradient fytoplanktonu v závislosti na zařazení říční vody do vertikálního profilu nádrže Římov 1,2 Komárková J., 3 Hrubý P., 1 Nedoma J., 1,2.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Výšková.
Technická specifika využití solární energie. Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie kWh/m 2 b celková.
Dlouhodobé sledování zatopeného lomu Barbora u Teplic
Jan Vávra Působení auxinu u Oscillatoria sp. pozorované in situ.
Radiační zátěž na palubách letadel
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
HMYZÍ HERBIVOŘI NA KOPŘIVĚ
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Stanovení hustoty a velikostní struktury populace stromů v lužním lese
Biosféra.
Hydraulika podzemních vod
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
Podnebí, podnebné pásy.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
MĚŘENÍ PRŮTOKU SPALIN. MOTIVACE??? Kjótský protokol, dohoda uzavřená k Rámcové úmluvě Spojených národů o změně klimatu  SNÍŽIT vypouštění skleníkových.
Možnosti biostatistiky RNDr. Karel Hrach, Ph.D. Ústav zdravotnických studií UJEP Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích ( )
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Sledování ionizujícího záření na toku Dubeneckého potoka Jan Kolumpek, Matěj Klíma, Zbyněk Másler Fyzikální seminář 2008, FJFI ČVUT.
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Vývoj monitoringu venkovního ovzduší v Ústeckém kraji Mgr. Lenka Janatová Ing. Tomáš Hrbek.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Česká republika Podnebí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Teplota vzduchu.
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
zpracovaný v rámci projektu
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Porovnání výsledků různých měření v téže lokalitě Jan Horálek, Irena Vachudová Rozšířená porada a seminář ÚOČO,
Výsledky měření ozonu pasivními dosimetry Ogawa
Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.
Iva Hůnová Pasivní dosimetry Ogawa pro měření koncentrací přízemního ozonu: zkušenosti s aplikací a výsledky měření ve vybraných horských.
Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš
Rozšířená porada úseku ochrany čistoty ovzduší
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Zdeněk Blažek, Vladimíra Volná
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Podélný profil kontaminace řeky Poprad
Transkript prezentace:

Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry Iva Hůnová, Šárka Běláková Radostovice 16.-18. září 2003

Cíl práce Podrobnějším proměřením zjistit gradient koncentrací O3 v závislosti na nadmořské výšce a zjistit orientačně rozdíly koncentrací O3 v lesním porostu a mimo něj. Ověřit využití pasivní dosimetrie. Radostovice 16.-18. září 2003

Pracovní hypotézy Koncentrace O3 s rostoucí nadmořskou výškou roste. Koncentrace O3 v lesním porostu jsou nižší než na okraji porostu (v závislosti na intenzitě slunečního záření). Koncentrace O3 na okraji porostu jsou výrazně vyšší než koncentrace měřené stanicí AIM Hojná Voda (vzhledem k umístění stanice s poměrně silným prouděním). Koncentrace O3 v Novohradských horách překračují hodnoty kritických úrovní pro ochranu vegetace (24hod průměr – 65 µg.m-3) a O3 tedy může významným způsobem ovlivnit porosty. Metoda pasivních dosimetrů je vhodnou metodou pro sledování koncentrací znečišťujících příměsí v relativně čistých oblastech . Radostovice 16.-18. září 2003

Měřicí lokality Radostovice 16.-18. září 2003

Willemsův pasivní dosimetr Radostovice 16.-18. září 2003

Umístění dosimetru Radostovice 16.-18. září 2003

Držák dosimetrů Radostovice 16.-18. září 2003

Princip metody kolorimetrie Radostovice 16.-18. září 2003

Časové schéma Výrazný sezónní chod koncentrací ozonu – letní období 2003 (duben-září). 24hod průměrné koncentrace (9.00-9.00 SELČ, 7.00-7.00 UTC). 29-31.5., 7.-20.7, 16-18.8., (12.-26.9.) . Radostovice 16.-18. září 2003

Předběžné výsledky Radostovice 16.-18. září 2003

Předběžné výsledky Výrazné rozdíly v koncentracích ozonu na lokalitách uvnitř a vně porostu. Výrazné rozdíly ve výsledcích z jediné lokality v případě odběru provedeného v různé výšce nad zemí (odběr ve výšce 1,5-2 m a 6 m). Výrazný rozdíl mezi koncentracemi měřenými na úpatí a vrcholu kopce. Nelze zobecnit výskyt vyšších koncentrací v jedné lokalitě, ale že se toto mění podle měsíce, kdy byl odběr proveden. Pokud filtry navlhnou večer, naměřené koncentrace se zdají být reálné, pokud navlhnou během dne, výsledky nelze použít. Radostovice 16.-18. září 2003

Pokračování Po ukončení letní sezony budou na všech měřených lokalitách odebrány vzorky jehličí. Bude provedena analýza koncentrací MDA, který je pokládán za indikátor oxidačního stresu organismu (ve spolupráci s VÚLHM). Bude provedena analýza dat koncentrací ozonu a MDA – hledání vztahů. Radostovice 16.-18. září 2003