APLIKACE PEDAGOGICKÝCH PRINCIPŮ (ZÁSAD) VE SPORTOVNÍ EDUKACI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMY EDUKACE Beharková Natália. Forma studia: bakalářské kombinované 4. semestr.
Advertisements

Teorie sportovní přípravy Školení trenérů baseballu II.tř. Nymburk 2010.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko. Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Porada s řediteli PO LK, Údolí Bratrouchov.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Dokument KAP MSK - obsah
Ing. Kateřina Lichtenberková
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Společenská odpovědnost ve školství
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Dobrý den Horská klinika 2011.
Techniky práce s mentálně postiženými
Téma 11: Finanční plánování
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
UČENÍ.
Didaktické zásady Literatura:
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Vymezení pedagogiky VČ (PVČ)
Didaktika sportovních činností
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Vliv sportu na rozvoj a motivaci mládeže Richard Beneš
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
OBSAH prezentace: Zásady bezpečnosti v pohybových volnočasových aktivitách Didaktické metody Hlavní didaktické zásady výchovy ve volnočasových aktivitách.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Správa sociálního zabezpečení
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Andragogika Vzdělávání.
Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení
Pedagogika školního sportu
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)
Životní cyklus.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Psychologie test.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Strategické řízení a plánování
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Transkript prezentace:

APLIKACE PEDAGOGICKÝCH PRINCIPŮ (ZÁSAD) VE SPORTOVNÍ EDUKACI

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY základní požadavky usilující o efektivnost edukačního procesu mimořádný příspěvek J. A. Komenského (1592-1670) aplikace do nejrůznějších edukačních oblastí (školní, mimoškolní, volnočasové, rodinné, sportovní, autoedukace, …)

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY princip cílevědomosti jasně stanovit cíle sportovní edukace (tréninku) cíle dostatečně zdůvodnit (motivovat) přiměřeně je objasnit jedinci nebo skupině

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY princip soustavnosti (systematičnosti) požadavek, aby veškeré podněty byly uspořádány do zdůvodněného systému působení i činnosti sportovce mají být co nejsoustavnější princip uvědomělosti = požadavek, aby sportovec kladeným nárokům plně porozuměl

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY princip aktivnosti = požadavek: opřít se o samostatnou činnost sportovce (o jeho podněty, nápady) aktivizovat jeho poznávací, citové a volní procesy opírat se o jeho zájem a stimulovat jej vhodnou motivací

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY princip názornosti vycházet ze smyslového nazírání skutečnosti i obrazů (statických i dynamických) = přímý názor (technologie – kamery, PC, 3D) opírat se o dosavadní představy a zkušenosti sportovce = nepřímý názor systematicky rozvíjet nazírací a představovací schopnosti (vnímání, pozorování a fantazii)

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY princip trvalosti = požadavek, aby se jednou osvojené vědomosti a především motorické dovednosti staly „trvalým majetkem“ pomůže: opakování a procvičování vhodný výběr základních prvků přiměřené tempo zachovávání předchozích principů emotivnost práce

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY princip emocionálnosti = požadavek: probouzet ve sportovní činnosti adekvátní citové prožitky opírat se o ně udržovat trvale radostnou tvůrčí atmosféru (vtip, pochvala, ...) – „pozitivní náročnost“

PEDAGOGICKÉ PRINCIPY princip přiměřenosti – požadavek: aby obsah, formy a metody sportovní edukace byly v souladu s: - věkovou vyspělostí - se specifiky pohlaví - s dosavadní úrovní je nutná: - pedagogická diagnostika - individuální přístup - přiměřená náročnost

Dvě cesty dlouhodobé koncepce sportovního tréninku k dosažení sportovního výkonu vede: a) raná specializace b) trénink odpovídající vývoji

Dvě cesty koncepce tréninku 1. Strategie tréninku TRÉNINK ODPOVÍDAJÍCÍ VÝVOJI RANÁ SPECIALIZACE Dosáhnout vysoký výkon co nejdříve. Plán tréninku si klade za cíl co nejrychleji dosáhnout úspěchu. Dosáhnout pouze výkonnost přiměřenou věku. Nejvyšší výkon = perspektivní cíl, dětství a mládí je přípravnou etapou k dosažení tohoto cíle.

Dvě cesty koncepce tréninku 2. Obsah tréninku TRÉNINK ODPOVÍDAJÍCÍ VÝVOJI RANÁ SPECIALIZACE Úzké zaměření vede k jednostrannosti. Cenu má jen to, co směřuje rychle k cíli. Odpovídající podíl všestrannosti. Prostor pro hru, zážitky, neformální setkávání ap.

Dvě cesty koncepce tréninku 3. Velikost zatížení TRÉNINK ODPOVÍDAJÍCÍ VÝVOJI RANÁ SPECIALIZACE Jít až na hranici únosnosti. Neúměrné nároky na ještě nevyzrálé jedince. Zřetel na individuální vývoj. Postupné a pozvolné stupňování nároků na sportovce.

Dvě cesty koncepce tréninku 4. Pedagogicko-psychologické rysy TRÉNINK ODPOVÍDAJÍCÍ VÝVOJI RANÁ SPECIALIZACE Tvrdost, cílevědomost. Psychické momenty charakteristické pro práci dospělých: napětí, vážnost, racionalizace, tlak na výkon. Trénink odpovídající mentalitě věku, omezování tlaku na výkon. Aktuální výkonnostní cíle nejsou zcela nejdůležitější. Radost, hravost, uvolněnost, bohatství prožitků, ocenění.

Dvě cesty koncepce tréninku 5. Důsledky TRÉNINK ODPOVÍDAJÍCÍ VÝVOJI RANÁ SPECIALIZACE Únava fyzická i psychická. Burn out – „vyhoření“. Poškození, úrazy. Pozdější nižší výkonnost. Problém celoživotního vztahu ke sportu. Mírně vyšší výkonnost. Šance vyšší fyzické a především psychické pohody. Předpoklad celoživotního pozitivního vztahu ke sportu.

Volnočasové principy jejich aplikace je klíčová pro volnočasové sportovní aktivity (pro rekreační sport) jejich aplikace je často vhodná pro výkonnostní sport (závodní, soutěžní sport)

Volnočasové principy dosažitelnost: prostorové a časové možnosti (např. dopravní dostupnost, vhodná doba tréninku, …) oprávněný pocit sportujících, že je provází ochota, náklonnost, laskavost i úspěch

Volnočasové principy charakter výzvy v podobě: inspirujícího a přitažlivého materiálního i sociálního prostředí nabídek zajímavých nejen sportovních aktivit

Volnočasové principy možnost iniciativy nabízí: účastníkům rozvíjet vlastní aktivity podle možností uspokojovat osobní potřeby participovat na celkové koncepci rozvoj potřebných sociálních kompetencí