Proč potřebujeme zadání od místních autorit pro lokalizaci investic?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Představení komory, akce, projekty
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. –
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Podnikatelský plán struktura plánu.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
RIS JMK Vznik a vývoj Brno Východiska a specifikace zpracování RIS JMK  První RIS v ČR, konzultace zahájeny 1998  Impuls z projektu InterpRISe.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
SWOT analýza David Kobza. Co analyzujeme S trenghts – silné stránky W eaknesses – slabé stránky O pportunities – příležitosti T hreats – hrozby  vnitřní.
Místní akční skupina Rakovnicko
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Strategie regionu, obce
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Příliv investic do České republiky
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

Proč potřebujeme zadání od místních autorit pro lokalizaci investic? jaký vliv mají regionální inovační strategie na příliv přímých zahraničních investic?

Srovnání přílivu PZI v ČR vs. JMK vs. RIS JMK

Srovnání přílivu PZI v ČR vs. VYS vs. RIS VYS

Srovnání přílivu PZI v ČR vs. ZLK vs. RIS ZLK

Řízená lokalizace investic Předpoklady: regionální tým - v JMK: RK CI + RRA JM + ORR JMK + JIC + MgB společný postup / mozaika – dělba práce, doplňování se společný plán práce sdílení informací společné zadání formou usnesení Rady kraje VŠE PROJEDNÁNO V TERÉNU JAKO II. FÁZE PASPORTIZACE

Proč municipality školit a informovat o trendech? proč je nezbytně nutné, aby municipality kooperovaly s podnikateli a efektivně sdílely informace?

331 respondentů z řad velkých korporací, středních firem a místních poradců

Jaká je skutečnost na radnicích napříč ČR?

Jak budeme dále pracovat s výstupy z pasportizace ORP? externí výstupy interní výstupy GIS CI

Externě Mapa podnikatelského prostředí ČR pro MPO pro partnery (AMSP, HK ČR, regionální instituce) pdf dokument na webu CzechInvestu Publikace v REGION reportu články o zajímavostech, trendech apod., na které jsme při pasportizaci narazili v terénu a rozhovorech s vedením měst Prezentace výsledků na akcích

Interně Návrh strategie a prioritizace podnikatelských investic dle typů regionů v Jihomoravském kraji Akvizice nových projektů pro programy CI a MPO Akvizice nových podnikatelských nemovitostí Nový zdroj informací do GIS CI

GIS CzechInvestu https://czechinvest.github.io/webmap/

Statistiky projektů CI v roce 2017 – Poptávky po nemovitostech Celkové číslo poptávek za rok 2017 je 216. 2013 2014 2015 2016 2017 Poptávky dle sektorů: pozemky pro průmysl (47,2 %), průmyslové haly a areály (43,1 %) a kanceláře(9,7 %). Investoři také poptávali možnost brownfieldu ve 22,7 % případech všech poptávek. 105 178 246 201 216

Statistiky projektů CI v roce 2017 – Poptávky po nemovitostech Rozdíl mezi poptávkami po pozemcích a zónách vs halách k prodeji či pronájmu Vyšší poptávka po pozemcích a průmyslových zónách naznačuje stále poměrně vysoký objem volných finančních prostředků v ekonomice a pokračující důvěru investorů v kondici české ekonomiky jako takové.

Statistiky projektů CI v roce 2017 – Poptávky po nemovitostech Porovnání poptávek investorů napříč jednotlivými regiony ČR pozemky/průmyslové zóny průmyslové haly

SWOT JMK – silné stránky S1: Jasně formulovaná a implementovaná regionální inovační strategie S2: Velmi silná hospodářská pozice města Brna S3: Existence významných vědecko-výzkumných kapacit s mezinárodním přesahem S4: Inovační potenciál firem působících v Jihomoravském kraji S5: Působnost významných univerzit

SWOT JMK – slabé stránky W1: Převaha výroby s malou přidanou hodnotou a nižší kvalitou W2: Nízký počet malých a středních výrobních podniků – nepříznivý vliv velkých podniků) W3: Nízké celkové výdaje na výzkum a vývoj v mezikrajském srovnání a nízký počet zaměstnanců ve výzkumu a vývoji v mezikrajském srovnání W4: Vysoké hospodářské disparity v rámci kraje

SWOT JMK – příležitosti O1: Možnost lákání hig-tech investic do kraje především díky výzkumně-inovační infrastruktuře Brna O2: Využití místního a krajského akčního plánování k užší spolupráci s praxí a přiblížení se duálnímu vzdělávacímu systému O3: Přilákání investorů s vyššími nároky na kvalifikaci do regionálních center (Znojmo, Břeclav, Hodonín) a zabránit odlivu mladých vzdělaných lidí O4: Využití ploch a budov typu brownfield pro další podnikatelské využití O5: Využít rostoucí povědomí a image o Jihomoravském kraji

SWOT JMK – hrozby T1: Další zvětšování rozdílné hospodářské výkonnosti mezi Brněnskou metropolitní oblastí a periferními regiony T2: Nedostatek kvalifikované pracovní síly může vést k odlivu investorů z některých částí kraje, čímž se zvýší nezaměstnanost T3: Stárnutí výzkumně-inovačního přístrojového vybavení vědeckých center – nevyužití potenciálu T4: Odliv mladých vzdělaných lidí z periferních oblastí do Brna a okolí

Děkuji za pozornost Patrik Reichl Regionální kancelář pro Jihomoravský kraj patrik.reichl@czechinvest.org