ANALYTICKÁ ČINNOST V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Fakulta managementu a ekonomiky Ústav regionálního rozvoje, veřejné správy a práva Motto: Smart governance.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
model fungování a praxe
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Komunikační strategie ČIŽP
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Role Úřadu Regionální rady
Efektivní úřad 2011 MěÚ Uherské Hradiště
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
eRecept – komunikace se základními registry
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Kraj Vysočina, CAF a cesta ke zlatu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
Ing. Stanislava Správková
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Profesionalizace sociální práce v ČR
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Veřejná správa - pojem, reformy, systém a trendy reforem v ČR
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

ANALYTICKÁ ČINNOST V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno 6. září 2018 ANALYTICKÁ ČINNOST V OBLASTI VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR

01 02 03 04 05 10 06 07 08 09 Analýza matričních úřadů Analýza systému financování přenesené působnosti 03 Analýza vybraných prostorových aspektů VS 04 Analýza vzdělávacích potřeb v oblasti finančního řízení 05 Analýza komunálních voleb 2014 10 Pozvánka na konferenci „100 let proměn hranic našich regionů“ 06 Analýza výdajů na chod zastupitelstva obce (2017) 07 Příprava koncepce rozvoje VS po roce 2021 08 Možnosti využití geolokačních signalizačních dat 09 Výroční zprávy o stavu veřejné správy

01 Analýza matričních úřadů

1275 8580 230 Kč – 113 000 Kč 400 Statistika matričních úřadů průměrný počet občanů na jednu matriku 230 Kč – 113 000 Kč rozptyl státního příspěvku na jeden matriční prvozápis 400 občanů (ve správním obvodu nejmenších matrik)

Rozložení počtu úkonů matrik

Rozdíly v činnosti a příspěvku

Celkové příjmy a výdaje matrik, 2016 Superhrubé mzdy, náklady na materiál, ostatní náklady Státní příspěvek + správní poplatky Příjmy (v Kč) Výdaje (v Kč)

3588 Kč 897 Kč 1794 Kč Změna financování matričních úřadů prvozápis uzavření manželsví 897 Kč prvozápis narození 1794 Kč prvozápis úmrtí

02 Analýza systému financování přenesené působnosti

20 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH AGEND Analýza systému financování přenesené působnosti DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 20 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH AGEND REALIZÁTOR Snaha o zmapování současného výkonu přenesené působnosti v obcích Snaha nalézt míru krytí nákladů u přenesené působnosti Realizátorem pro Ministerstvo vnitra je společnost EEIP Finalizace analýzy, předání do 31. 12. 2018 V průběhu února-března bylo provedeno dotazníkové šetření v rámci analýzy k strategickému cíli 2.4 Úprava a optimalizace systému financování přeneseného výkonu státní správy

03 Analýza vybraných prostorových aspektů veřejné správy a zlepšení dostupnosti jejích služeb

Analýza vybraných prostorových aspektů veřejné správy a zlepšení dostupnosti jejích služeb Realizováno pod strategickým cílem 2.1 Harmonizace administrativního členění státu SRRVS Data: dotazníkové šetření obyvatel, analýza dojížďky, rozmístění úřadů, data mobilních operátorů, analýza kompetencí a rušení místní příslušnosti Realizátorem pro Ministerstvo vnitra je společnost PROCES – Centrum pro rozvoj obcí a regionů Aktuálně finalizace analýzy, předání do 31. 12. 2018 Základním cílem je vytvoření návrhů variant zjednodušení, dostupnosti a větší přehlednosti výkonu státní správy v území vytvořením jednotné, stabilní a praxí akceptované správní sítě. Současně je cílem návrh na zajištění skladebnosti územních správních jednotek.

Analýza vzdělávacích potřeb v oblasti finančního řízení na úrovni obecních samospráv 04

3057 37 % Analýza vzdělávacích potřeb respondentů zastupitelů hodnotí své znalosti finančního řízení za nedostatečné

80 % 73 % Analýza vzdělávacích potřeb nových zastupitelů cítí potřebu zvýšit své znalosti 73 % respondentů vyjádřilo zájem o vzdělávání

PRO ZASTUPITELE MĚST A OBCÍ PRO ABSOLVENTY CERTIFIKÁT MV ČR Vzdělávací kurzy KURZY JSOU ZDARMA PRO ZASTUPITELE MĚST A OBCÍ VE VŠECH KRAJÍCH PRO ABSOLVENTY CERTIFIKÁT MV ČR Kurzy garantuje Ministerstvo vnitra a realizuje je Institut pro veřejnou správu Praha

Vzdělávací kurzy VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 1–3/2018 • legislativní pravidla • řízení veřejné zakázky • zásady transparentnosti • rizika PRO ROK 2019 SE PŘIPRAVUJE DRUHÝ ROČNÍK KURZŮ DOTAČNÍ MANAGEMENT 10–12/2017 • čerpání dotací • operační programy • administrace • rizika ROZPOČTOVÉ HOSPODAŘENÍ OBCE 4–6/2018 • rozpočet obce od A do Z • plán investic • kontrolní mechanismy • dobrá praxe

05 Analýza komunálních voleb 2014 z pohledu reálné soutěživosti volebních subjektů v obcích

13 obcí s dodatečnými volbami Analýza komunálních voleb 2014 13 obcí s dodatečnými volbami 686 obcí ve kterých kandidovalo méně nebo rovno kandidátů vůči mandátům

405 obcí v kategorii 101 až 500 obyvatel (z 2991) Analýza komunálních voleb 2014 405 obcí v kategorii 101 až 500 obyvatel (z 2991) 120 obcí v kategorii do 100 obyvatel (z 448)

2566 obcí, v nichž není dvojnásobek kandidátů oproti mandátům Analýza komunálních voleb 2014 Obce bez dvojnásobku kandidátů oproti mandátům 2566 obcí, v nichž není dvojnásobek kandidátů oproti mandátům 384 obcí v kategorii do 100 obyvatel (z 448)

06 Analýza výdajů na chod zastupitelstva obce k roku 2017

Analýza výdajů na chod zastupitelstva obce k roku 2017 2 obce, ve kterých je podíl odměn pro zastupitele vyšší než 50 % běžných výdajů 44 obcí, ve kterých je podíl odměn pro zastupitele 30 až 49 % běžných výdajů

Analýza výdajů na chod zastupitelstva obce k roku 2017 Problematika obcí I. typu Jiná struktura běžných výdajů 445 obcí I. typu, ve kterých je podíl odměn pro zastupitele nad 20 % běžných výdajů

Analýza výdajů na chod zastupitelstva obce k roku 2017 172 obcí, ve kterých je podíl odměn pro zastupitele nad 20 % celkových výdajů

07 Příprava koncepce rozvoje veřejné správy po roce 2021

Příprava koncepce Klientsky orientovaná veřejná správa 2030 Hlavní cíle rozvoje české veřejné správy pro roky 2021 až 2030 Provázání s koncepcí Digitální Česko 4.0 Ke schválení vládě ČR na podzim 2019 ZLEPŠENÍ KOMUNIKACE S VEŘEJNOSTÍ POSILOVÁNÍ EVIDENCE-INFORMED ROZHODOVÁNÍ ZVÝŠENÍ KVALITY SLUŽEB VEŘEJNÉ SPRÁVY ZVÝŠENÍ ADRESNOSTI FINANCOVÁNÍ VÝKONU VS REVIZE DOSTUPNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY ZVYŠOVÁNÍ PARTICIPACE OBČANŮ V ÚZEMÍ

08 Možnosti využití geolokačních signalizačních dat

Možnosti využití geolokačních signalizačních dat Moderní metoda užívající data mobilních operátorů Sledování pohybu obyvatel -> využití při plánování rozmístění úřadů v území REPREZENTATIVNÍ VZOREK MOBILITY PŘEPOČET NA CELOU POPULACI OBJEKTIVNÍ METODA ANONYMIZOVANÁ DATA

09 Výroční zprávy o stavu veřejné správy

Výroční zprávy o stavu veřejné správy www.mvcr.cz/clanek/verejna-sprava-publikace

10 Pozvánka na konferenci „100 let proměn hranic našich regionů“

17. října 2018 PRAHA Nová radnice

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Mgr. David Sláma ředitel odboru strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR www.mvcr.cz/verejna-sprava www.kvalitavs.cz www.zastupitelvkurzu.cz