Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální akademie FAČR Michal Prokeš Vedoucí úseku talentované mládeže FAČR Clarion Congress Hotel Ostrava.
Advertisements

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
V roce 2014 se slaví 50. výročí školního stravování. Začalo se rozvíjet ale už po 2.světové válce a snahou bylo zlepšit zdraví dětí po válečném strádání.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obezita.
Název projektu: Moderní škola
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Jana Burdzová
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Diferencované stravování
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“ Flajšmanová Dana, 329232 Fidriková Klára, 327482

Základní informace o programu „Hravě žij zdravě“ -Projekt podpory zdraví - realizace v roce 2008 Zaměření programu problematika dětské obezity, nadváhy zdravotní následky spojené s obezitou dětí a mladistvých Cíl programu udržení optimální hmotnosti nebo její snížení zdravý životní styl u dětí školního věku a mladistvých Preventivní program vznikl za podpory dotačního programu MZ.

Program „Hravě žij zdravě“ Určen dětem všech věkových skupin Nejvhodnější pro děti ve věku od 10-14 let Osvojení zásad zdravé výživy a zdravého životního stylu Prevence a léčba dětské obezity Informace o zajímavých akcích a rodinných kurzech Hry a zábava pro děti

Portál „Hravě žij zdravě“ www.hravezijzdrave.cz Nabízí: Výpočet BMI Databázi potravin Zdravé recepty Online poradnu pro rodiče a jejich děti, mladistvé a) pro děti Zábavný kurz zdravého životního stylu pro děti Akce pro děti, soutěže a rodinné kurzy b) Pro rodiče Rady a čtení o správném životním stylu c) Pro odborníky Rady pro pediatry, pedagogy a trenéry Příručka „Hravě žij zdravě“ online ke stažení

Internetový kurz pro dětí Obsahuje zajímavá témata : výživa, pohybové aktivity rady pro děti, které trápí nadbytečné kilogramy nebo extrémní štíhlost kapitoly o vnímání vlastního těla s upozorněním na problémy související s poruchami příjmu potravy upozorňuje na rizika návykových látek

Seznámení dětí s obalem výrobku DDM (Doporučené denní množství) denní množství živin k udržení dobrého zdravotního stavu Vysvětlení znaků % = procento Kcal (kilokalorie) = množství energie, které získáme z určité potraviny KJ (kilojoul) = jednotka asi 4x menší než kilokalorie

Úkol programu „Hravě žij zdravě“ vysvětlit dětem důležitost jednotlivých denních jídel naučit je správně jíst i kulturně stolovat sledovat pohybovou aktivitu dětí motivovat děti ke zkrácení času tráveného u televize nebo počítačových her

Program „Hravě žij zdravě“ nabízí soutěž pro děti  Součástí programu je pro děti 5. tříd všech ZŠ soutěž Soutěž rozdělena na 4 týdny – během této doby plní děti zadané úkoly – vyplňují vlastní jídelníček, dělají záznamy o pitném režimu a pohybové aktivitě CÍL SOUTĚŽE: práce na zlepšování stravovacích návyků a jídelníčku dbát na zvýšení pohybové aktivity omezit hraní počítačových her a sledování TV

Dětská obezita V posledních letech u dětí zvýšená hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu Studie Životní styl a obezita z roku 2005 ukázala: Děti 6 – 17 let = 10% obézních Nejvyšší podíl dětí s obezitou u 17-ctiletých = 18% Příčiny zvýšeného výskytu nadváhy a obezity u dětí: a) role dědičnosti b) rodinné prostředí (skladba jídelníčku rodiny) c) nedostatek pohybu d) nevhodné stravovací návyky

Obezita a výpočet BMI Obezita = nadměrné zmnožení tuku v organismu Stupeň obezity určován dle BMI (Body mass index) BMI = index tělesné hmotnosti Vzorec BMI váha v kg : výška v metrech na druhou Normální váha = BMI mezi 18,5 a 25 Podvýživa = BMI pod 18, 5 Nadváha = BMI nad 25 Obezita = BMI nad 30

Databáze potravin pro děti Vhodné potraviny Zelenina Ovoce Mléčné výrobky Maso Pečivo, cereálie Přílohy (brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny) Nevhodné potraviny Sladkosti Majonézy, kečupy Smažená jídla Hotová jídla – fastfood hamburger, pizza párek v rohlíku hranolky

Potravinová pyramida

Desatero programu „Hravě žij zdravě“ pro zdravé hubnutí 1. Nepodléhej módním „zázrakům“ na hubnutí. 2. Tvým cílem by mělo být zejména zlepšení stravovacích a pohybových návyků. 3. Popros rodiče o pomoc, navštiv s nimi svého praktického lékaře a o svém úmyslu hubnout se poraďte. 4. Dodržuj jídelní režim - jez 5-6x denně 5. Zařaď dostatek zeleniny, ovoce stačí 1 kus denně. 6. Dodržuj pitný režim - 2-3 litry neslazených nápojů 7. Omez sladkosti, vyhni se tučným smaženým jídlům . 8. Začni se hýbat! 9. Pestrý a rozmanitý jídelníček 10. A především - Pěstuj kladný vztah k sobě samému 

Použité zdroje http://www.hravezijzdrave.cz/ http://www.vasedeti.cz/zdravi/zivotni-styl/hrave-zij-zdrave-2010/ http://rodina-deti.doktorka.cz/internetovy-kurz-hrave-zij-zdrave/ http://www.abecedazdravi.cz/bmi http://www.vyzivavnemoci.cz/?module=vyziva-pri-nadorovem-onemocneni&submodule=potravinova-pyramida

Děkujeme za pozornost 