Bc. Anna Hana Kučeráková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristika rybího masa
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola Bukovec
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Předběžná příprava drůbeže
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
Jsem ŠKOLÁK II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Zadělávání jde o tepelnou úpravu vařením, kdy vaříme všechny suroviny najednou (maso, zelenina, houby) nakrájené na kostky podle druhu pokrmu zahušťujeme.
Kategorie odbytových středisek
DARY MOŘE Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: dary moře, mušle, chobotnice, langusta Autor:
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova:nízký, roštěnec, charakteristika, rumpsteak,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
zpracovaný v rámci projektu
Výrobní středisko a jeho vybavení
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Bc. Anna Hana Kučeráková Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 29.12.2012 ročník (obor) 3.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy cizích kuchyní Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí charakteristiku thajské kuchyně druhy potravin, pochutin a jejich tepelné úpravy při přípravě pokrmů v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-2

CHARAKTERISTIKA Thajské pokrmy nasytí nejen žaludek,ale i oči. Naprostá většina pokrmů je silně kořeněna. Vaření pokrmů je jednoduché a rychlé. http://office.microsoft.com 31.12.2018

Příprava pokrmů Mezi nejčastější způsoby tepelné úpravy patří: - restování na wok pánvi - smažení - fritování - grilování - a vaření v páře. http://www.mall.cz › Domácnost › Kuchyně › Pánve 31.12.2018

THAJSKÁ KUCHYNĚ – podávání pokrmů Podává se více pokrmů. Jsou krájené na malé kousky. Dříve se konzumovaly rukama Dnes se jako příbor používá: lžíce a vidlička http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne 31.12.2018

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ POTRAVINY Typickou součástí thajského jídla je: RÝŽE Nejkvalitnější thajská rýže je: jasmínová http://www.toprecepty.cz/recept/16322-jasminova-ryze--priprava-v-obycejnem-hrnci/ 31.12.2018

NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ POTRAVINY Dále jsou v thajských pokrmech zastoupeny sladkovodní a mořské ryby, krevety, garnáti, humři, krabi, chobotnice a ústřice, vepřové maso a drůbež. http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne 31.12.2018

Určete o jaké živočichy se jedná a doplňte jejich názvy. G….. K… K…… Ú…… http://www.toprecepty.cz/morske-plody/ 31.12.2018

DOPLŇKY POKRMŮ Thajská jídla bývají doplněna nejrůznějšími omáčkami a dresinky. Podávanými v malých mističkách: - sójová omáčka, - pasta z červeného pepře - rybí omáčka s chilli http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne 31.12.2018

OVOCE A ZELENINA V THAJSKU Široká nabídka ovoce Exotické ovoce pomeranče, papája, banány, mango, kokos, ananas,limetka, ořechy a arašídy. . karamboly, liči, mangostan, mučenka. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=thajské%20ovoce%&tbs 31.12.2018

NÁPOJE Čerstvě lisované šťávy z pomerančů. Oblíbený je džus z cukrové třtiny. Čaj černý – indický i zelený - čínský. Alkohol je v Thajsku poměrně drahý. - oblíbená je mekongská rýžová whisky, http://office.microsoft.com 31.12.2018

ÚKOLY 1. Charakterizujte thajskou kuchyni. 2. Uveďte nejčastěji používané potraviny na přípravu pokrmů. 3. Které tepelné úpravy se používají na výrobu pokrmů thajské kuchyně. 4. Vyjmenujte nejčastěji používané nápoje. 5. Popište konzumaci pokrmů v Thajsku. http://www.topzine.cz/vitana-novinka-lette-do-thajska-bez-viz 31.12.2018

ZDROJE http://office.microsoft.com http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne http://www.toprecepty.cz/recept/16322-jasminova-ryze--priprava-v-obycejnem-hrnci http://www.toprecepty.cz/morske-plody/ https://www.google.cz/search?hl=cs&q=thajské%20ovoce%&tbs http://office.microsoft.com http://www.topzine.cz/vitana-novinka-lette-do-thajska-bez-viz ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN 978-80-7320-156-22.   31.12.2018