Bc. Anna Hana Kučeráková Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 29.12.2012 ročník (obor) 3.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy cizích kuchyní Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí charakteristiku thajské kuchyně druhy potravin, pochutin a jejich tepelné úpravy při přípravě pokrmů v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-2
CHARAKTERISTIKA Thajské pokrmy nasytí nejen žaludek,ale i oči. Naprostá většina pokrmů je silně kořeněna. Vaření pokrmů je jednoduché a rychlé. http://office.microsoft.com 31.12.2018
Příprava pokrmů Mezi nejčastější způsoby tepelné úpravy patří: - restování na wok pánvi - smažení - fritování - grilování - a vaření v páře. http://www.mall.cz › Domácnost › Kuchyně › Pánve 31.12.2018
THAJSKÁ KUCHYNĚ – podávání pokrmů Podává se více pokrmů. Jsou krájené na malé kousky. Dříve se konzumovaly rukama Dnes se jako příbor používá: lžíce a vidlička http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne 31.12.2018
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ POTRAVINY Typickou součástí thajského jídla je: RÝŽE Nejkvalitnější thajská rýže je: jasmínová http://www.toprecepty.cz/recept/16322-jasminova-ryze--priprava-v-obycejnem-hrnci/ 31.12.2018
NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ POTRAVINY Dále jsou v thajských pokrmech zastoupeny sladkovodní a mořské ryby, krevety, garnáti, humři, krabi, chobotnice a ústřice, vepřové maso a drůbež. http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne 31.12.2018
Určete o jaké živočichy se jedná a doplňte jejich názvy. G….. K… K…… Ú…… http://www.toprecepty.cz/morske-plody/ 31.12.2018
DOPLŇKY POKRMŮ Thajská jídla bývají doplněna nejrůznějšími omáčkami a dresinky. Podávanými v malých mističkách: - sójová omáčka, - pasta z červeného pepře - rybí omáčka s chilli http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne 31.12.2018
OVOCE A ZELENINA V THAJSKU Široká nabídka ovoce Exotické ovoce pomeranče, papája, banány, mango, kokos, ananas,limetka, ořechy a arašídy. . karamboly, liči, mangostan, mučenka. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=thajské%20ovoce%&tbs 31.12.2018
NÁPOJE Čerstvě lisované šťávy z pomerančů. Oblíbený je džus z cukrové třtiny. Čaj černý – indický i zelený - čínský. Alkohol je v Thajsku poměrně drahý. - oblíbená je mekongská rýžová whisky, http://office.microsoft.com 31.12.2018
ÚKOLY 1. Charakterizujte thajskou kuchyni. 2. Uveďte nejčastěji používané potraviny na přípravu pokrmů. 3. Které tepelné úpravy se používají na výrobu pokrmů thajské kuchyně. 4. Vyjmenujte nejčastěji používané nápoje. 5. Popište konzumaci pokrmů v Thajsku. http://www.topzine.cz/vitana-novinka-lette-do-thajska-bez-viz 31.12.2018
ZDROJE http://office.microsoft.com http://www.hotel-thajsko.cz/thajsko/thajska-kuchyne http://www.toprecepty.cz/recept/16322-jasminova-ryze--priprava-v-obycejnem-hrnci http://www.toprecepty.cz/morske-plody/ https://www.google.cz/search?hl=cs&q=thajské%20ovoce%&tbs http://office.microsoft.com http://www.topzine.cz/vitana-novinka-lette-do-thajska-bez-viz ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN 978-80-7320-156-22. 31.12.2018