Autor: Mgr. Helena Polterová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Nauka o slovní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Jaroslava Haška.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Slovní úlohy - Vennovy.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Karel Poláček „Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Autor: Mgr. Helena Polterová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ JAZYK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Čtení s porozuměním - básničky Vybírání vhodné ilustrace k textu.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Název a číslo materiálu:
MATEMATIKA Druhá písemná práce a její analýza.
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
¨-4-.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PRÓZA A DRAMA V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Počátky slovesného umění
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Helena Polterová Karel Poláček Autor: Mgr. Helena Polterová

Česká literatura 1. poloviny 20. století Tematický okruh Česká literatura 1. poloviny 20. století Anotace Pro žáky 3. ročníku, život a dílo Karla Poláčka, snaha netradiční formou přivést žáky k literatuře, nové formy práce – skupinovými aktivitami rozvíjet osobnost – estetickou složku Metodický pokyn Nutno doplnit obrazovým materiálem, prací s čítankou a vlastní knihou, popř. ukázkami ze seriálu či poslechem Druh materiálu prezentace Datum tvorby 11.9.2012 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_Pt1_13 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Životopis Narozen 22.3.1892 v Rychnově nad Kněžnou Zemřel asi 19.10.1944 v Osvětimi Prozaik, satirik, humorista, novinář Narodil se v českožidovské rodině obchodníka Vystudoval gymnázium Válku prožil na frontě a v zajetí Po válce pracoval jako úředník Československé vývozní a dovozní komise Od roku 1922 pracoval jako redaktor v Lidových novinách Spolupracoval s bratry Čapkovými Byl také zpravodaj ze soudní síně – posmrtně byly vydány soubory Soudničky … Z rasových důvodů nesměl za okupace publikovat, opustil i Lidové noviny V roce 1943 přijel do Terezína, pak do Osvětimi Neví se přesně, zda zemřel v říjnu 1944 v Osvětimi, nebo v lednu 1945 v koncentračním táboře Dora v Německu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Dílo Muži v ofsajdu – 1931 – román, laskavá karikatura fotbalových fanoušků Dům na předměstí – 1928 – román, maloměšťáctví, zvyky a život „malého českého človíčka“ Románový cyklus – Okresní město – 1936, Hrdinové táhnou do boje – 1936, Podzemní město – 1937, Vyprodáno – 1939 – opět život mezi válkami na malém městě, pátý díl předpokládané pentalogie nebyl nalezen Edudant a Francimor – 1933 – pro děti Bylo nás pět – 1946 – posmrtně vyšlý humorně lyrický příběh klukovské party, vzpomínka na dětství v Rychnově nad Kněžnou, brilantní jazyková komika, vypráví člen party Petr Bajza, v roce 1995 byl natočen podle knihy televizní seriál, autor napsal v nejtěžších chvílích života – před transportem EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Bylo nás pět „Já se nyčko moc těším na zimu, ani dočkat se nemůžu, a každé ráno se dívám z okna, jestli je už země bílá, ale ono porád nic. Jenom prší, z nebe visí špagáty, že se z nich daly plést copánky, a čas je to tak mrzutý. Když přijdou lidi do krámu, tak řikají: „To máme počasí, co? pane Bajza,“ a tatínek praví: „Co mám dělat, když to nechce být lepší.“ Musím porád sedět doma, a když tatínek zavře kvelb, tak mne zkouší velkou násobilku nebo vlastivědu nebo katechismus, a když se spletu, tak mne bere za ucho a praví: „Já tě naučím, ty kluku darebná,“ a ještě praví, že musím být vzdělanější než on. Kdyby mně měl všechny uši utrhat.“ Úkoly: 1. proveďte jazykovou analýzu ukázky 2. zařaďte do slovní zásoby slova – praví, kvelb, špagáty, copánky 3. jmenujte další členy party 4. pravopis u přímé řeči – vypozorujte a zdůvodněte EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Práce s knihou Bylo nás pět Oborový den – 4 hodiny Skupinová práce – žáci se rozdělí do 4 skupin, každá potřebuje knihu Bylo nás pět. Každá skupina si vybere svoji epizodu z knihy a zpracuje ji tímto způsobem: 1. dramatizace ukázky 2. komiks 3. slovník nespisovných slov použitých v ukázce 4. ilustrace k vybrané ukázce (popř. karikatura) Na zpracování úkolů dostanou žáci dvě hodiny, od druhé hodiny začnou ukázky dramatizace, skupiny vystaví svůj komiks, slovník a ilustraci. Bude vyhlášena nejlépe pracující skupina a nejlepší výsledek v jednotlivých úkolech a nejlepší výsledek jako celek. Posledně jmenovaná by měla být ohodnocena známkou. Obrázky, komiksy a slovníky zůstanou vystaveny jako inspirace pro jiné studenty. Na tuto aktivitu je třeba žáky připravit dopředu, aby nevybírali dlouho ukázku, ale začali rovnou pracovat. EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Použité zdroje DOLEJŠÍ, Pavel. Školní slovník českých spisovatelů. 3. vydání, Humpolec, 2003. Pavel Dolejší, nakladatelství a vydavatelství, Komenského 133, Humpolec. ISBN 80-86480-28-3 POLÁŠKOVÁ, Taťána a Dagmar MILOTOVÁ a Zuzana DVOŘÁKOVÁ. Literatura – přehled středoškolského učiva. 2. vydání – dotisk, 2007, Třebíč: edice Maturita, nakladatelství VYUKA.cz - Petra Velanová, Cyrila Boudy 514/3, Třebíč. ISBN 80-902571-6-x SOCHROVÁ, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce. Dotisk 1. vydání, 2003, Havlíčkův Brod. Nakladatelství Fragment, Humpolecká 1503, Havlíčkův Brod. ISBN 80-7200-384-4, str. 193 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154