Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Téma hodiny: Určování slovních druhů Předmět: Český jazyk Ročník: 5
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Neohebné slovní druhy.
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
Citoslovce (interjekce).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Neohebné. Společně vyjmenujte, které to jsou. Každá skupina si vytáhne jedno číslo (1-5) a o tom slovním druhu toho ostatním řekne co nejvíc. Tužkou na.
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_333_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Za předpokladu použití psacích potřeb
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM 2012 Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
ČÁSTICE Název a adresa školy
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
holé, rozvité, několikanásobné
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Tvarosloví – slovní druhy
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Procvičování s číslicemi Slovní druhy Slovní druhy a jejich číslice ○ ○ Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Bylany, okres Kolín
3.Prezentace 9.tř..
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Tvarosloví 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Neohebné slovní druhy Autor Chňoupková Martina

Mgr. Martina Chňoupková neohebné slovní druhy Mgr. Martina Chňoupková

Jaké slovní druhy patří mezi neohebné? příslovce předložky spojky částice citoslovce Proč se tyto slovní druhy nazývají neohebné? nedají se skloňovat ani časovat

Předložky 4.12.2017 Vyskytují se ve spojení se jmény (podstatnými, přídavnými), se zájmeny a číslovkami. Samostatně se v češtině nevyskytují. Předložka tvoří se jménem předložkový pád: v domě, u parku… Předložkový pád je ve větě jediným větným členem. Nejčastěji to bývá příslovečné určení (jdeme do lesa), ale může být i předmětem (myslel na babičku) a neshodným přívlastkem (dívka s brýlemi).

S jakým pádem se pojí tyto předložky? Jaké předložky se pojí s těmito pády? 4.12.2017 V Na Pod U Díky S 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Druhou půlku do sešitu V – 6., 4., Na – 4.,6., Pod 7., 4. U – 2. Díky 3 S 2,4,7

Spojky 4.12.2017 Spojují větné členy nebo věty v souvětí. Mají tedy úlohu spojovacích výrazů, samy větnými členy nejsou. A, proto, když, nebo…

Vyhledejte spojky a určete, zda spojují větné členy nebo věty: 4.12.2017 Eva donesla kávu a na podnose čerstvou bábovku. Stěží jsme hledali Váš dům, a přece jsme ho našli. Petr je o kousek menší než Pavel. Bude to ještě dlouhá doba, než se uvidíme. Rozčílil se a odešel, pak mu ale bylo Honzy líto a vrátil se zpět. V pět mi jede autobus, proto pospíchám, abych ho stihla. Ke každému druhu jeden příklad do sešitu

Částice 4.12.2017 Uvozují samostatné věty a naznačují jejich druh nebo vyjadřují různý postoj mluvčího. Samy větnými členy nejsou. Nechť, kéž, aby, ale, to…

4.12.2017

Citoslovce 4.12.2017 Vyjadřují city, nálady, vůli mluvčího nebo na něco upozorňují anebo označují hlasy a zvuky. Citoslovce stojí samostatně a nahrazují zvolací větu. Oddělují se od ostatních slov čárkami nebo vykřičníkem Některá citoslovce mohou nahrazovat slovesný přísudek, pak se čárkami neoddělují. Ach, br, ó, cink, nu, hle, hoho

Slovesa v následujících větách nahraď citoslovci: 4.12.2017 Sousedův pes štěkal na zloděje. Někdo bouchal na dveře. Žába skočila do vody. Sklenice spadla na zem.

Určete neohebné slovní druhy a použijte je ve větách: neboť kéž dokonce jakmile mezi vždyť haf aby haló spojka částice příslovce předložka citoslovce

Urči slovní druhy podtržených slov 4.12.2017 Urči slovní druhy podtržených slov Nenech na sebe dlouho čekat, poněvadž pro tebe něco mám. Ale, ty jsi dorazil opravdu včas! To jsem ráda, na, vezmi si nejdřív trochu čaje, vždyť jsi unavený.- Za sebou máš balíček, jakmile ho otevřeš, najdeš tam překvapení. Jsi z toho vedle? Aby ne! Když to vezmu kolem a kolem, právě ty si to zasloužíš. Proč se tak tváříš? – Panečku, vidím, že jsem tě zaskočila! Na – 7 Dlouho 6 Poněvadž 8 Ale 9 Včas 6 To 9 Na 10 Trochu 6 Vždyť 8 Jakmile 8 Tam 6 Vedle 6 Aby 9 Když 8 Kolem 6 Proč 6 Tak 9 Panečku 10 Že 8

Ke slovům vymysli dvě věty Ke slovům vymysli dvě věty. V každé ať slova představují jiná slovní druh. 4.12.2017 ale – to – kolem – vedle – aby –

Uveďte, které věty jsou uvozeny spojkou, které vztažným zájmenem nebo příslovcem? 4.12.2017 Půjdeme tam, kde se nám bude líbit nejvíce. Viděl, jak se spolu bavíme. Dům, který shořel, byl stejně starý. Houby rostly i letos, přestože bylo sucho. Tomášek spal, i když nebyl unavený. Řekni mi, co se ti na něm nelíbí. Odejde ten, kdo přišel poslední. Pro letenky se dostavte včas, jinak spoj nestihnete. Ke každému druhu jeden příklad do sešitu

Napište krátký příběh s použitím těchto neohebných slovních druhů: ŽE VLEŽE A KÉŽ ZCELA KAM PĚKNĚ VÁŽNĚ BRRR NA PROTOŽE