Jak číst nápisy na potravinách Jarmila Kašparová Nutriční terapeutka Nemocnice Nové Město na Moravě
Nápisy na potravinách obsahují Název výrobku Z čeho je potravina vyrobena Nutriční hodnoty Přídatné látky - aditiva – éčka Země původu a zpracování výrobku Značky kvality Množství Datum spotřeby
Informační etikety Jsou dány zákonnými normami Národní a evropská úroveň Zákon o potravinách č. 110/97 Vyhláška č. 113/2005
Složení výrobku Na prvním místě – základní složka Čím méně složek, tím lépe Pozor na velký obsah vody ( ryby 5%) Klamavé názvy potravin Kupovat potraviny co nejméně průmyslově zpracované
Původ výrobku Pozor na potraviny, které za námi musely cestovat přes půl světa Oválek na obale – označení země posledního zpracování Výrobky živočišného původu – oválná veterinární značka zdravotní nezávadnosti
Jogurty Nejlepší složení – mléko, sušené mléko, jogurtová kultura Nežádoucí – modifikované škroby, pektin, regulátor kyselosti Obsah tuku (3g ve 100 g ) Obsah sacharidů ( 10 g ve 100 g ) Jahodový – musí obsahovat jahody S příchutí jahody – jahody mít nemusí
Sýry Sušina – všechny pevné části v sýru Čím vyšší podíl sušiny, tím tvrdší a chuťově výraznější sýr Čerstvý sýr – méně sušiny, více vody Složitý výpočet tuku v sušině Vhodné pro běžnou stravu – 30% tuku v sušině, 10 – 18 g tuku ve 100 g
Uzeniny Čím dražší, tím lepší a kvalitnější Podíl svaloviny – 80 – 97%, čím více, tím lépe Ideální obsah tuku 3 – 5 % Co nejméně separátu – mleté kosti, chrupavky, kůže, sádlo Obsah soli – do 2,5 % Pozor na klamavé nápisy ( dětská šunka, salám, který snižuje cholesterol ) Určené normy ( špekáčky, vídeňské párky )
Palmový tuk Musí být uváděno množství Rostlinný tuk – krémy, náplně, polevy, sušenky, instantní jídla, koblihy Výrobci oblíbený – tuhý, nepodléhá oxidaci, velmi levný Ekologické hledisko – kampaně za jeho omezování – ničení deštných pralesů Zdravotní hledisko – rizikový faktor pro vznik KVO
Nutriční hodnoty Obsah bílkovin, tuků, sacharidů ve 100 g výrobku DDD – doporučená denní dávka Množství energie Obsah soli a sodíku Obsah vlákniny, minerálních látek a vitamínů
Přídatné látky – aditiva - éčka Mezinárodní kód E + číslo Přijímáme je ve většině potravin Některé z nich mají negativní účinky na zdraví přesto, že jsou testovány a evidovány evropskou komisí Vyhláška 304/2004 Sb. MZ – používání přídatných látek v ČR Více jak 5 éček v potravině – chemická potravina
Jak poznat potraviny plné éček Levná Dlouhá doba trvanlivosti Nepřirozená barva ( šmoulí ) Umělý lesk Nepřirozená chuť
Nejškodlivější éčka E 210 Kyselina benzoová - alergie, kečup E 250 Dusitan sodný - konzervant, stabilizátor ( uzeniny, konzervy) E 621 Glutaman sodný – zvýrazňovač chuti, instantní pokrmy, nevolnost E 952 Cyklamáty – umělá sladidla, karcinogenní E 955 Aspartam – náhražka cukru, poruchy chování u dětí
Značky kvality Česká potravina – značka s vlajkou ČR Klasa – národní značka kvality MZ Regionální potravina Biopotraviny Zaručená tradiční potravina ( vyráběná 30 let, uznávaná EU ) Chráněné označení původu – zvláštní zeměpisné prostředí
Doporučení Čtěte etikety na potravinách Jezte pestře, pravidelně a kvalitně Vyhýbejte se polotovarům Vařte z čerstvých a kvalitních surovin Používejte regionální suroviny Ke zdravému jídlu přidejte vhodný pohyb
Super potraviny Rajčata Hořká čokoláda Červená řepa Ořechy, mandle Bílý jogurt Berries Jablka Krůtí maso Losos Hořká čokoláda Ořechy, mandle Zelí Fazole, čočka Ovesné vločky Zázvor Cibule, česnek
Závěr Děkuji za pozornost Jarmila Kašparová