Jak číst nápisy na potravinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energeticky bohatá poživatina,
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola Bukovec
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Vedlejší jatečné produkty
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Sójové a kokosové cukrovinky 1
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Vratislav Janda ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé ČR
Výroba dezertních hmot 2
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Energetická hodnota dětské výživy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Organická chemie v průmyslu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Jak číst nápisy na potravinách Jarmila Kašparová Nutriční terapeutka Nemocnice Nové Město na Moravě

Nápisy na potravinách obsahují Název výrobku Z čeho je potravina vyrobena Nutriční hodnoty Přídatné látky - aditiva – éčka Země původu a zpracování výrobku Značky kvality Množství Datum spotřeby

Informační etikety Jsou dány zákonnými normami Národní a evropská úroveň Zákon o potravinách č. 110/97 Vyhláška č. 113/2005

Složení výrobku Na prvním místě – základní složka Čím méně složek, tím lépe Pozor na velký obsah vody ( ryby 5%) Klamavé názvy potravin Kupovat potraviny co nejméně průmyslově zpracované

Původ výrobku Pozor na potraviny, které za námi musely cestovat přes půl světa Oválek na obale – označení země posledního zpracování Výrobky živočišného původu – oválná veterinární značka zdravotní nezávadnosti

Jogurty Nejlepší složení – mléko, sušené mléko, jogurtová kultura Nežádoucí – modifikované škroby, pektin, regulátor kyselosti Obsah tuku (3g ve 100 g ) Obsah sacharidů ( 10 g ve 100 g ) Jahodový – musí obsahovat jahody S příchutí jahody – jahody mít nemusí

Sýry Sušina – všechny pevné části v sýru Čím vyšší podíl sušiny, tím tvrdší a chuťově výraznější sýr Čerstvý sýr – méně sušiny, více vody Složitý výpočet tuku v sušině Vhodné pro běžnou stravu – 30% tuku v sušině, 10 – 18 g tuku ve 100 g

Uzeniny Čím dražší, tím lepší a kvalitnější Podíl svaloviny – 80 – 97%, čím více, tím lépe Ideální obsah tuku 3 – 5 % Co nejméně separátu – mleté kosti, chrupavky, kůže, sádlo Obsah soli – do 2,5 % Pozor na klamavé nápisy ( dětská šunka, salám, který snižuje cholesterol ) Určené normy ( špekáčky, vídeňské párky )

Palmový tuk Musí být uváděno množství Rostlinný tuk – krémy, náplně, polevy, sušenky, instantní jídla, koblihy Výrobci oblíbený – tuhý, nepodléhá oxidaci, velmi levný Ekologické hledisko – kampaně za jeho omezování – ničení deštných pralesů Zdravotní hledisko – rizikový faktor pro vznik KVO

Nutriční hodnoty Obsah bílkovin, tuků, sacharidů ve 100 g výrobku DDD – doporučená denní dávka Množství energie Obsah soli a sodíku Obsah vlákniny, minerálních látek a vitamínů

Přídatné látky – aditiva - éčka Mezinárodní kód E + číslo Přijímáme je ve většině potravin Některé z nich mají negativní účinky na zdraví přesto, že jsou testovány a evidovány evropskou komisí Vyhláška 304/2004 Sb. MZ – používání přídatných látek v ČR Více jak 5 éček v potravině – chemická potravina

Jak poznat potraviny plné éček Levná Dlouhá doba trvanlivosti Nepřirozená barva ( šmoulí ) Umělý lesk Nepřirozená chuť

Nejškodlivější éčka E 210 Kyselina benzoová - alergie, kečup E 250 Dusitan sodný - konzervant, stabilizátor ( uzeniny, konzervy) E 621 Glutaman sodný – zvýrazňovač chuti, instantní pokrmy, nevolnost E 952 Cyklamáty – umělá sladidla, karcinogenní E 955 Aspartam – náhražka cukru, poruchy chování u dětí

Značky kvality Česká potravina – značka s vlajkou ČR Klasa – národní značka kvality MZ Regionální potravina Biopotraviny Zaručená tradiční potravina ( vyráběná 30 let, uznávaná EU ) Chráněné označení původu – zvláštní zeměpisné prostředí

Doporučení Čtěte etikety na potravinách Jezte pestře, pravidelně a kvalitně Vyhýbejte se polotovarům Vařte z čerstvých a kvalitních surovin Používejte regionální suroviny Ke zdravému jídlu přidejte vhodný pohyb

Super potraviny Rajčata Hořká čokoláda Červená řepa Ořechy, mandle Bílý jogurt Berries Jablka Krůtí maso Losos Hořká čokoláda Ořechy, mandle Zelí Fazole, čočka Ovesné vločky Zázvor Cibule, česnek

Závěr Děkuji za pozornost Jarmila Kašparová