Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Klíma školy (PaedDr. Kinga Horváthová, PhD.)
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků ZŠ
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Matematika - opakování 5. ročník
Statistický pohled na gymnázia v roce 2012/13 Michaela Kleňhová vrchní ředitelka sekce koordinace politik a mezinárodních záležitostí MŠMT Konference asociace.
PhDr. Veronika Girglová
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
Jiří HAVEL - Jana KRATOCHVÍLOVÁ Katedra primární pedagogiky PdF MU
Informované přístupy jako inkluzivní podpora
ASOCIACE MEZI VOLNĚ ŽÍJÍCÍMI ŠIMPANZI (Pan troglodytes schweinfurthii) rozdíly ve spolupráci mezi samci a samicemi Petra Kotlárová 2008.
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Metodologie 2: Lekce 3 Lenka Slepičková.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Metodologie výzkumu primární školy Nejběžnější metody.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.DŠkolský management P4P4 Vyhláška č. 48/ 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Setkání členů Řídícího výboru MAP SO ORP Beroun
Bc. Magdalena Zábranská
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Standardy pro základní vzdělávání
Tisková konference
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
Bez ředitelů to nepůjde!
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Záškoláctví.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Hodnocení ve vzdělávání žáků se sociálním znevýhodněním Jana Presová

Teoretická východiska I. Teorie resilience  Školní faktory Sociální znevýhod- nění

Cíle výzkumného šetření zmapování výsledků edukace jedinců se sociálním znevýhodněním a jejich vývoje během povinné školní docházky: prospěch docházka chování stabilita vrstevnické skupiny

Metodologie výzkumného šetření Kvantitativní výzkumná strategie Výzkumný soubor: 236 respondentů z šesti škol Statistické procedury, SPSS, Excel Univariační, bivariační a sekvenční analýza

Proměnná Indikátor Žák Prospěch Docházka Chování Pohlaví Rok narození Sociální znevýhodnění Odklad školní docházky Prospěch Známka z českého jazyka Známka z matematiky Průměrný prospěch Docházka Omluvené absence Neomluvené absence Chování Známka z chování Výchovná opatření Stabilita vrstevnické skupiny Opakování ročníku Přechod z jiné ZŠ

Teoretická východiska II. Rámec pro hodnocení chování v ZŠ Pozitivní Negativní Napomenutí tř. učitele Důtka tř. učitele Důtka ředitele školy Pochvala Subjektivní dimenze

Hypotézy H8 Negativní výchovná opatření jsou žákům se sociálním znevýhodněním udělována častěji než žákům bez sociálního znevýhodnění. H9 Pozitivní výchovná opatření jsou žákům se sociálním znevýhodněním udělována méně často než žákům bez sociálního znevýhodnění. H10 Negativní výchovná opatření jsou žákům se sociálním znevýhodněním udělována častěji než pozitivní.

Dílčí výsledky – hodnocení chování respondentů celkem1422 výchovných opatření 1209 negativních výchovných opatření bylo uděleno162 žákům 927 opatření žákům se sociálním znevýhodněním 282 opatření žákům bez sociálního znevýhodnění 213 pochval bylo uděleno 90 žákům 96 pochval žákům se sociálním znevýhodněním 117 pochval žákům bez sociálního znevýhodnění

t

Diskuse výsledků, závěry Formativní potenciál hodnocení? Konfrontace s neúspěchem? Individualizace? Efektivita negativního hodnocení? Zásady udělování trestu?

Další plánované kroky chování docházka prospěch

Děkuji za pozornost