Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

FINANCOVÁNÍ CYKLISTICKÝCH STEZEK Z ROZPOČTU STÁTNÍHO FONDU DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Ing. Gustáv Slamečka, MBA - ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury.
JEDNÁNÍ MONITOROVACÍ SKUPINY projektu Podpora procesů v soc. službách dne
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Personální rozvoj zaměstnanců a zaměstnankyň Ministerstva vnitra s ohledem na jejich specifické potřeby PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Koordinátorka problematiky.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Tvorba Národní strategie elektronického zdravotnictví České Republiky 2015 – 2020 Prezentace pro Zdravotní výbor PSP ČR 27. ledna
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Správa sociálního zabezpečení
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Plánování ve školní tělesné výchově
Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Správa sociálního zabezpečení
STAVEBNÍ ZÁKON.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Ing. Stanislava Správková
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Seminář k Národnímu rozvojovému programu mobility pro všechny
Podpora samostatného bydlení
(Otevřená) data kolem nás
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Obecná východiska pro tvorbu bezbariérového prostředí UDr. Pavel Ptáčník JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením pro Českou republiku vstoupila v platnost 28. října 2009 Článek 9 - přístupnost S cílem umožnit osobám se zdravotním postižením žít nezávislým způsobem života a plně se zapojit do všech oblastí života společnosti, přijmou státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, příslušná opatření k zajištění přístupu osob se zdravotním postižením, na rovnoprávném základě s ostatními, k fyzickému prostředí, dopravě, informacím a komunikaci, včetně informačních a komunikačních technologií a systémů, a k dalším zařízením a službám dostupným nebo poskytovaným veřejnosti, a to v městských i venkovských oblastech. Tato opatření, která budou zahrnovat identifikaci a odstraňování překážek a bariér bránících přístupnosti, se budou týkat zejména budov, dopravní sítě, dopravy a dalších vnitřních i venkovních zařízení, včetně škol, obytných budov, zdravotnických zařízení a pracovišť.

Listina základních práv a svobod – právo na svobodu pohybu (čl Listina základních práv a svobod – právo na svobodu pohybu (čl. 14) a právo na informace (čl. 17) Národní plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením schválený usnesením vlády ČR č. 256 ze dne 14. dubna 1998 Střednědobá koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením schválená usnesením vlády ČR č. 605 ze dne 16. června 2004 Vládní plán financování NRPM schválený usnesením vlády ČR č. 706 ze dne 14. července 2004 Národní plán podpory a integrace občanů se zdravotním postižením na období 2006-2009 schválený usnesením vlády ČR č. 1004 ze dne 17. srpna 2005 Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením schválený usnesením vlády ČR č. 253 ze dne 29. března 2010 Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015-2020

Základní zásady pro tvorbu bezbariérového prostředí legislativně zabránit vzniku nových bariér a postupně odstraňovat staré, odstraňováním bariér pro osoby se zdravotním postižením nesmí docházet k diskriminaci nepostižené veřejnosti, s odstraňováním bariér je třeba počítat již při zadávání jednotlivých projektů; dodatečné odstraňování bariér si vždy vyžádá podstatně vyšší finanční prostředky.

Legislativní zajištění podmínek pro tvorbu bezbariérového prostředí Přehled nejdůležitějších právních předpisů, které upravují podmínky pro tvorbu bezbariérového prostředí: zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon); vyhláška MMR č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb; zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, v platném znění; vyhláška MDS č. 177/1995 Sb., kterou se vydává stavební a technický řád drah, v platném znění;

Legislativní zajištění podmínek pro tvorbu bezbariérového prostředí vyhláška MDS č. 173/1995 Sb., kterou se vydává dopravní řád drah, v platném znění; vyhláška MDS č. 175/2000 Sb., o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu; zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, v platném znění; zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, v platném znění; zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, v platném znění; zákon č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících a o změně dalších zákonů; nařízení vlády č. 63/2011 Sb., o stanovení minimálních hodnot a ukazatelů standardů kvality a bezpečnosti a o způsobu jejich prokazování v souvislosti s poskytováním veřejných služeb v přepravě cestujících.

Zajišťování potřebných finančních prostředků pro postupné odstraňování bariér Vládní plán financování NRPM na období 2016 - 2025 - spoluúčast ze strany resortů na financování odstraňování bariér na úřadech a institucích státní a veřejné správy; schválený usnesením vlády ze dne 14. července 2014 č. 568. Zákon č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury - § 2 g) - poskytování příspěvků pro naplňování programů zaměřených ke zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupňování osobám s omezenou schopností pohybu a orientace.

Děkuji Vám za pozornost KONTAKT: ptacnik.pavel@vlada.cz 224 002 241