Česká meziválečná poezie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Česká poezie 1. poloviny 20. století
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
Srovnávací a vědomostní test
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Česká meziválečná literatura
František Halas Novotná Martina, V8A
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_758_SURREALISMUS TÉMA: Surrealismus ve.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Období stalinismu Pavel Šupka
Surrealismus Vznikl ve Francii
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Poezie ve světové literatuře
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Umělecké směry 20. století
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
SURREALISMUS.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Surrealismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Proletářská poezie 20. století.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká meziválečná literatura
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Česká meziválečná poezie Charakteristika směrů

Úvod 1918 vznik ČSR – konec národního obrození a nový rozvoj literatury Svoboda projevu a otevřenost cizím vlivům Literární kritika – F. X. Šalda Hlavní poválečné vlivy: Konec války – vlna vitalismu VŘSR – nadšení mladých autorů pro komunismus 3 klíčové směry – proletářské umění, poetismus a surrealismus U jejich zrodu stáli autoři ze svazu Devětsil

Devětsil Umělecký svaz levicových básníků Založen 1920 Název – podle 9 zakladatelů Organizátor – Karel Teige – průkopník české avantgardy První předseda – Vladislav Vančura Členové – Nezval, Seifert, dočasně Wolker Schůzky v kavárně Slavie 1926 vznik divadelní sekce – Osvobozené divadlo

1. Proletářské umění ČÍTANKA, S. 57 – DĚLNICKÁ MADONA Co je tématem básně? Jak autor využívá biblické motivy? Co znamená spojení „sen i kov“? Jak a proč se mluvčí obrací na čtenáře? Určete typ verše. Charakterizujte jazyk básně.

1. Proletářské umění Vznik na počátku 20. let pod vlivem VŘSR Průkopník – S. K. Neumann (Rudé zpěvy) ZNAKY: Umění vyjadřuje myšlenky komunismu Umění má být revoluční a bojovat za lepší svět Odmítá individualitu umělce – je součástí kolektivu Obrazy bídy, solidarity a naděje Neexperimentuje s formou – málo metafor Autoři se brzy přiklonili k jiným směrům

1. Proletářské umění - autoři

1. Proletářské umění - autoři

2. Poetismus ČÍTANKA, S. 62 – ABECEDA Jak tyto básně vznikly a na jakém principu jsou založeny? ČÍTANKA, S. 80 – VŠECKY KRÁSY SVĚTA Co mluvčí považuje za krásné? Proč je báseň pojmenována takto? V čem se text jazykově i obsahově liší od předchozí proletářské básně?

2. Poetismus Specificky český umělecký směr v 20. letech Průkopník a teoretik – Karel Teige ZNAKY: Okouzlení životem („všecky krásy světa“) Okouzlení moderním světem a technikou Okouzlení exotikou, cestováním, cirkusem Volné asociace představ Propojení literatury a výtvarného umění Hravost a optimismus Žádné politické zaměření

2. Poetismus - autoři

2. Poetismus - autoři

2. Poetismus - autoři

3. Surrealismus ČÍTANKA, S. 68 – LITANIE Proč je báseň nazvána takto? Na jakém principu je báseň vytvořena? Jaké smyslové vjemy se zde objevují? Charakterizujte jazyk básně. Najděte anaforu, apostrofu, epiteta. V čem je text typický pro surrealismus? Co má surrealismus společného s poetismem? Proč surrealistické umění přetrvalo dodnes?

3. Surrealismus Vznik v 20. letech ve Francii Autorem názvu Guillaume Apollinaire Inspirace – psychoanalýza Sigmunda Freuda Průkopníci – André Breton, Salvador Dalí… ZNAKY: Odmítá realismus – pravá realita se skrývá v podvědomí (sny, touhy, vzpomínky…) Metoda automatického psaní Nelogická spojení reálných prvků Volné asociace představ Netvoří pro publikum, ale pro sebe

3. Surrealismus - autoři 1934 v Praze založena Surrealistická skupina Průkopník – Karel Teige Nezval - 3 sbírky : Praha s prsty deště Žena v množném čísle Absolutní hrobař Výtvarníci – Jindřich Štyrský a Toyen 1938 rozpad skupiny kvůli názorům na Stalina Styl tvorby přetrval dodnes – např. Jan Švankmajer

3. Surrealismus - autoři