Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská Název materiálu: VY_32_INOVACE__14/IX.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 2. stupně, slouží k výkladu učiva Surrealismus v malířství Období: září-prosinec 2011

2 SURREALISMUS v malířství
! Do internetového vyhledávače Google zadej heslo „obrázky“, klíčové slovo „surrealismus“ a prohlédni si některá surrealistická díla. evropský umělecký směr usilující o „absolutní realitu“ (první použil termín Guillaume Apollinaire, sur – nad) r.1924 vydán Surrealistický Manifest – autorem francouzský básník André Breton umělecké dílo - záznam stavu umělcovy „ duše“ bez přípravy a bez kontroly rozumu, snaha o zachycení snů, představ, myšlenek a pocitů příznivci dělnické třídy, revoluce, komunismu

3 SVĚTOVÍ SURREALISTÉ Max Ernst
Salvador Dalí °změny tvarů skutečných předmětů a přetváření skutečnosti do fantastických kompozic °charakteristické prvky – roztékající se hodiny, postavy se šuplíky, sloni na tenkých nohách, berle a mravenci Joan Miró Hans Arp Paul Klee René Magritte °skutečné postavy a předměty uvádí do nečekaných kontextů, např. z domácího krbu vyjíždí parní lokomotiva °humor, vtip ! Pomocí internetového vyhledávače Google si prohlédni díla těchto autorů – klíčovým slovem jsou jejich jména. ! V elektronickém slovníku vyhledej význam slov „kompozice“ a „kontext“.

4 ČEŠTÍ SURREALISTÉ Jindřich Štyrský (fotografie a koláže) Josef Šíma
Václav Tikal ! Opět pomocí internetového vyhledávače Google si prohlédni díla uvedených autorů – klíčovým slovem jsou jejich jména.

5 Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Surrealismus
Citace


Stáhnout ppt "  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google