Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Surrealismus Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Surrealismus Název školy"— Transkript prezentace:

1 Surrealismus www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Surrealismus Označení DUM VY_32_INOVACE_07_3_10 Autor Mgr. Veronika Sedláčková Datum Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Dějiny výtvarného umění Ročník 2. ročník a sexty gymnázia

2 Surrealismus z fr. surréalisme - nadrealismus avantgardní směr, jehož manifest zformuloval André Breton v Paříži 1924: „Svět se stává snem, sen se stává světem.“ „Sen je druhý životem.“ AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

3 Surrealisté úspěšně rozpracovali svou tvůrčí metodu – metodu psychického automatismu, která odstranila diktát rozumu, myšlenkové kontroly. Inspirovali se především psychoanalýzou Sigmuda Freuda, jeho akcentací důležitosti oblasti nevědomí a snů. Psychický automatismus je uváděn v činnost snem, halucinací nebo deliriem, pomáhá surrealistům překonat cenzuru rozumu, konvencí. Grafický záznam se projevuje hlavně v automatismu kreseb, črtajících bezděčně křivky a obrazce.

4 Paul Klee AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Magický realismus zpodobňuje s iluzivní věrností vnitřní vize, fantaskní představy, výjevy z denního i nočního snu. Salvator Dali ULO. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 Joan Miró KARDONA, Kamilo. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Zavřete oči. Zhluboka, ale klidně dýchejte
Zavřete oči. Zhluboka, ale klidně dýchejte. Pokud chcete, oči otevřete, můžete však kreslit i bez zrakové kontroly. Na papír formátu A³ se pokuste tužkou črtat cokoliv, podmínkou je, že to bude něco NEKONKRÉTNÍHO. Ověřte si sami na sobě, zda dokážete tvořit bez rozumové kontroly.


Stáhnout ppt "Surrealismus Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google