Vzdělávání v období snižování nákladů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ZMC - ŠkodaAuto Coaching G:\ZV\Zpráva\prezentace\prezentace_2004\Vzdel_snizovani_nakladu_2004.ppt Vzdělávání v období snižování nákladů Doc. Ing. Mgr.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Výběrové řízení dodavatele manažerského vzdělávání pro ZENTIVA a.s.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Obsah Letiště Praha – Ruzyně Základní informace o ČSA
JOB ASISTENT s.r.o.. Hlavní aktivity společnosti: Zpracování a řízení projektů – EU Zpracování a řízení projektů – EU Poradenství Poradenství Outplacement.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Pohled dodavatelů na výběrová řízení POHLED „z druhé strany“ Ing. Dušan Číčel ředitel FBE Praha a FBE Bratislava.
Období snižování nákladů Důvody proč vzdělávat a jejich zřetelnost Hynek Rais Česká pojišťovna 22. července 2004.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Stav realizace projektu AutoAdapt RNDr. Danica Pražáková Rada ředitelů AutoSAP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Stav realizace projektu AutoAdapt RNDr. Danica Pražáková Rada ředitelů AutoSAP
Vzdělávání zaměstnanců
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vzdělávání zaměstnanců v UniCredit Bank, a.s. Autor bakalářské práce:
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Digitální učební materiál
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Vzdělávání v období snižování nákladů Doc. Ing. Mgr. Chadt Karel, CSc - vedoucí útvaru ZMC 1.

Plánování a organizace vzdělávání Nadodborná příprava Odborná příprava - Plánování vzdělávání - Ekonomické a organizační zajištění vzdělávání aktivit - Projekty kvalifikační přípravy zaměstnanců pro nové technologie - Prohlubování, zvyšování kvalifikace a rekvalifikace - Externí kurzy a kontakty - Informatika a výkaznictví - e-learning - Projektování nadodborné přípravy pro cílové skupiny Management, FNK, Trainess, Sekretářky/Asistentky, Koordinátoři/Specialisté/Referenti, Mistři/Supervizoři, Týmoví koordinátoři, Dělníci - Plánování, zajišťování, realizace a hodnocení nadodborné a ekonomické přípravy pro cílové skupiny - Lektorská činnost, moderace, mediace, facilitace, koučování a poradenství - Spolupůsobení v rámci Výrobního systému Škoda - Mapování potřeb, kontakt s interními a externími zákazníky - Účast v mezinárodních projektech - Aktualizace a inovace výukových osnov a nabídky vzdělávacích aktivit dle vývoje v daných odbornostech - Realizace odborné přípravy v oblastech (kvalita, výpočetní technika, normativní kurzy, jazyková příprava) - Systémové zabezpečení výuky (lektorské týmy, technické zázemí, výukové prostředky, finanční krytí) - Poradenská činnost, kurzy šité na míru - Kontakty (společnost Škoda Auto, dodavatelé, odběratelé, vzdělávací instituce a další) Technická příprava Analýza potenciálu - Lektorská činnost v technickýxh oblastech - Příprava vzdělávacích programů podle technologií ve firmě - didaktická a metodická podpora pro ON-THE-JOB trénink - Technická pomoc našimi lektory při řešení problémů - Praktická cvičení učňů - Poradenství pro koučování zaměřené na cílovou skupinu FK - Poradenství pro externí kouče - Poradenství pro interní kouče - AC FNK - moderace ve spolupráci s VWCG - AC Trainees, mistrů - koncepce, metodika, moderace - Poradenství služeb v průmyslové sociální psychologie - Poradenství pro potřeby transkulturálního managementu - Moderace - koncepce workshopů - Lektorská činnost 2.

Hlavní činnosti ZMC Proces evaluace Výběr externích firem Moderace, mediace WS Podpora změnových projektů Proces evaluace Analýza potenciálu Zajištění externích kurzů Výběr externích firem Coaching Podpora nových projektů Realizace tréninků Trénink trenérů -interní ZMC -interní ŠkodaAuto Poradenství -individuální person.rozvoj -technické Metodická podpora při tvorbě programů Organizace vzdělávacích akcí Zvyšování kvalifikace, rekvalifikace, prohlubování kvalifikace 3.

Vývoj vzdělávání ve ŠkodaAuto rok 1994 - 2003 (kumulace) 4.

Vývoje počtů zaměstnanců - Škoda Auto Coaching rok 1993-2003 Počet zaměstnanců 1993 75 1994 68 1995 65 1996 59 1997 60 1998 57 1999 2000 56 2001 53 2002 51 2003 47 5.

Vývoje počtů zaměstnanců a počet kurzů na 1 Vývoje počtů zaměstnanců a počet kurzů na 1.funkční místo Škoda Auto Coaching rok 1993-2003 6.

Nejlépe s vlastními lektory. S kým ? Nejlépe s vlastními lektory. Proč ? 7.

Kurzy optimalizované pro potřeby firmy Výuka probíhá na reálných zařízeních, používaných ve firmě Vysoká odbornost v technické oblasti Sehraný lektorský tým – sladěné bloky kurzů Vysoká akceptace interních lektorů ve firmě Operativní konzultace - poradenství Široká nabídka vzdělávacích akcí Řada spolupracovníků z řad odborníků firmy v roli lektorů MINIMALIZACE NÁKLADŮ pro útvary ŠkodaAuto „ZDARMA“ 8.

Náklady na 1 specialistu / 1 rok = cca 450 tis. Kč = 80 výukových dnů 2.560 tis. Kč 80 výukových dnů české firmy při Ø ceně 32.000,- Kč / 1 den = 9.

Nevýhody interní vzdělávací instituce instituce – nutnost držet krok se stále modernější technologií firmy nelze pokrýt všechny potřeby (vysoce specializované kurzy pro úzký okruh zákazníků, „nárazové“ akce, normy a marketing) režijní náklady na provoz „každý tomu rozumí“ 10.

Vzdělávání dospělých - interní a externí dodavatelé Typy lektorů interní lektoři - specialisté na vzdělávání specialisté odborných útvarů pool externích lektorů a koučů firmy ŠkodaAuto malé a střední vzdělávací firmy velké vzdělávací agentury 11.

Vzdělávání dospělých - interní a externí dodavatelé Externí firmy – silné stránky zajištění kvality prostřednictvím odborného posouzení certifikát kvality u větších firem zastupitelnost specifická odbornost zkušenosti s širším vzorkem zákazníků nezatíženost prostředím efektivita - snazší výměna při nesplnění cílů akce „na klíč“ 12.

Vzdělávání dospělých - interní a externí dodavatelé Interní lektoři – silné stránky specialista, vybraný dle představ a potřeb firmy znalost prostředí ekonomická výhodnost pro firmu rychlá „nasaditelnost“, flexibilita kontinuální, cílená příprava identifikace s cíli firmy, loyalita s firmou úzká spolupráce nadřízený - personalista - trenér (plány osobního rozvoje) 13.

Vzdělávání dospělých - interní a externí dodavatelé Slabé stránky Interní lektoři Externí firmy špatná zastupitelnost - limitovaný potenciál - fluktuace - zahleděnost do sebe - složitější „výměna“ lektora – efektivita - nutné investice firmy do dalšího vzdělávání slabá znalost prostředí - „pracoval jsem pro ŠkodaAuto“ - různá kvalita trenérů - vysoké náklady - komplikovaná náklady - různé firmy – stejní lektoři Otevřenost účastníků 14.

Vzdělávání dospělých - interní a externí dodavatelé Závěry Každá z forem vhodná pro některé typy aktivit Důležitou roli hraje velikost firmy kvalita Ukazatelé pro nasazení efektivita Outsourcing ANO či NE ? 15.

Odborné posouzení dodavatelů mapování trhu, vyhledání vhodných dodavatelů poptávkové dopisy externím firmám zpracování nabídek externích dodavatelů a pozvání vybraných dodavatelů na prezentace vzdělávacích programů prezentace externích dodavatelů vytvoření poolu externích dodavatelů na dvouleté období 16.

Něco z praxe ŠkodaAuto Coaching (interní materiál) 17.