Lipidy (lípos = tuk, řec.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy.
Advertisements

LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Struktura a funkce lipidů
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Lucie Palašová; Oktáva B
Struktura lipidů - testík na procvičení –
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Lipidy Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Transkript prezentace:

Lipidy (lípos = tuk, řec.) Pestrá skupina látek nerozpustných ve vodě, ale dobře rozpustných v nepolárních rozpouštědlech (chloroform, benzen, benzin, ether, horký ethanol) Hydrolyzovatelné (zmýdelnitelné): obsahující C, H, O (jednoduché) tuky (acylglyceroly), vosky obsahující C, H, O, N, P (složité) fosfolipidy, sfingolipidy, lipoproteiny, glycoproteiny Nehydrolyzovatelné (nezmýdelnitelné): Terpeny (Isoprenoidy) Steroidy jiné nepolární látky Funkce: Zásobní - 38 kJ/g (cukry jen 17 kJ/g) Strukturní, tvorba membrán (lipidická dvojvrstva) Ochranná – tukový obal orgánů, podkožní tuk, rostlinné vosky a pod.

Mastné kyseliny Obvykle monokarboxylové Nerozvětvený řetězec (vyjímka koncový –CH(CH3)2) Sudý počet uhlíků (biosyntéza) Konfigurace dvojných vazeb výhradně cis- Nasycené Nenasycené vzorec název T.t. Teplota tání CH3(CH2)10CO2H laurová 45 ºC CH3(CH2)5CH=CH(CH2)7CO2H palmitoolejová 0 ºC CH3(CH2)12CO2H myristová 55 ºC CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7CO2H olejová 13 ºC CH3(CH2)14CO2H palmitová 63 ºC CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7CO2H linolová * -5 ºC CH3(CH2)16CO2H stearová 69 ºC CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH-(CH2)7CO2H linolenová * -11 ºC CH3(CH2)18CO2H arachidová 76 ºC CH3(CH2)4(CH=CHCH2)4(CH2)2CO2H arachidonová -49 ºC * esenciální

Nenasycené kyseliny (%) Tuky a oleje Triglyceridy – estery mastných kyselin a glycerolu Nasycené kyseliny (%) Nenasycené kyseliny (%) Zdroj C10 & less C12 lauric C14 myristic C16 palmitic C18 stearic C18 oleic C18 linoleic C18 unsaturated Živočišné tuky máslo 15 2 11 30 9 27 4 1 sádlo - 48 6 human fat 3 25 8 46 10 rybí tuk 7 12 20 52 Rostlinné oleje kokos 50 18 kukuřice 34 olivy 85 5 palma 41 43 buráky 56 26 světlice 19 76

Roztoky mýdel jsou slabě alkalické Hydrolýza tuků - Mýdla Amfifilní charakter mastných kyselin a jejich solí. Povrchově aktivní látky – surfaktanty. Roztoky mýdel jsou slabě alkalické pH 8-9 Tvorba micel

Vosky Estery mastných klyselin a vyšších alkoholů. Přirozené vosky jsou směsi a mohou také obsahovat uhlovodíky: Vorvaňovina: CH3(CH2)14CO2-(CH2)15CH3 Včelí vosk: CH3(CH2)24CO2-(CH2)29CH3 Carnauba: CH3(CH2)30CO2-(CH2)33CH3

Fosfolipidy Složení fosfolipidů Dva typy fosfolipidů

Účast fosfolipidů na tvorbě membrán

Prostaglandiny, Thromboxany a Leukotrieny Regulátory specifických procesů (jako hormony, ale netvoří se ve žlázách) Prostaglandiny - zabraňují agregaci krevních destiček, snižují krevní tlak, vyvolávají stahy hladkých svalů... Leukotrieny - vasodilatační účinky Thromboxany - srážení krve, kontrakce cév Syntéza kaskádovitou oxidací kys. arachidonové:

Terpeny Oligomery isoprenu: C5