124 PSP Plasty a sklo za požáru Zónový model – program ARGOS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Advertisements

Školení MS Word 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, říjen 2011 Vzdělávání v eGON centru Třebíč Tento.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Školení MS Excel 2007 pro začátečníky RNDr. Milan Zmátlo MěÚ Třebíč, listopad-prosinec 2010 Vzdělávání v eGON centru.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Hodnocení kvality výuky 2014 – 2015 LS Říjen 2015.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Snímek 1 PowerPoint2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft PowerPoint 2016 – 2. část.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – závěrečné.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola.
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Vysoká škola technická a ekonomická
Technické prostředky v požární ochraně
Základy automatického řízení 1
Tutoriál ~ eKnihy Stahování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Letecká informační služba pro GA 2017
Plánování ve školní tělesné výchově
Vedoucí práce: Ing. Lenka Ližbetinová, Ph.D.
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Projekt novostavby vysokoškolských kolejí v rozsahu DPS
Vytápění Tepelné ztráty
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Důlní požáry a chemismus výbušniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Snížení nákladů na vytápění budov
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Vytápění Teplovodní otopné soustavy samotížné
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Ústřední knihovna FSS MU
Databáze MS ACCESS 2010.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Novinky v Záznamníku učitele
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_IZOLACE PROTI RADONU_Z1
Pozn. Zaměřeno na práci v MS PowerPoint
2 zónový model – program ARGOS
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
AUTONOMNÍ HASÍCÍ SYSTÉMY PROTENG a SAPHIR
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Nestacionární šíření tepla: teplotní útlum a pokles dotykové teploty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-12
Šíření vodní páry v dvouplášťových konstrukcích.
Simulace dynamických systémů v Matlabu, Simulink
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
124 PSP Plasty a sklo za požáru
Porovnání modelů SYMOS’97 a ATEM Emisní model MEFA
Stavebně truhlářská výroba
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Informatika – Základní operace s buňkami
Transkript prezentace:

124 PSP Plasty a sklo za požáru Zónový model – program ARGOS České vysoké učení technické v Praze F A K U L T A S T A V E B N Í Katedra konstrukcí pozemních staveb 124 PSP Plasty a sklo za požáru Cvičení 4: Zónový model – program ARGOS Hana Najmanová Prezentace vznikla za podpory Fondu rozvoje vysokých škol (projekt FRVŠ č. 343/2013).

Argos Argos je program pro hodnocení požárních rizik s možností predikce šíření kouře, teplot, radiace ad. Požární simulace jsou založeny na algoritmech 2 zónového modelu (každá místnost je rozdělena do 1 nebo 2 zón) a mohou být prováděny až v 10 místnostech s možností vzájemného propojení. Software vyvinutý v Dánsku v institutu DBI - Danish Institute of Fire and Security Technology http://en.dbi-net.dk/argos_features.asp Komerční software. Studentská verze pro nekomerční využití bude poslána na školní email. Argos na rozdíl od FDS + SMV neumožňuje vizualizaci řešeného prostoru.

Uživatelské rozhraní Export vypočtených dat do grafů nebo textového souboru Ovládání programu pomocí dialogových oken

Instalované součásti Uživatelský manuál Publikace – hodnoty HRR pro nejrůznější předměty (integrováno do knihovny Argosu)

Uživatelský manuál stručný a přehledný

Průběh simulace požáru v Argosu Specifikace požadavků na základě využití budovy - administrativa, sklady, výroba, bydlení … Vytvoření požárního scénáře - definování místností a jejich vzájemného propojení - zadání materiálových charakteristik o konstrukcích (stěny, stropy, materiály, povrchy, okna, dveře …) - definování vlastního požáru nebo výběr z databáze (knihovny ) Spuštění výpočtu - požární simulace Interpretace výsledků - porovnání požadavků (vstupních dat) a spočteného výsledku Event. úprava požárních scénáře a opětovný výpočet - např. instalace požárně bezpečnostních zařízení možnost porovnání více požárních scénářů

Vodorovné záložky – klientský mód charakteristika místností Svislé záložky – mód databáze (knihovna) Argosu archivace scénářů (vlastní, přeinstalované) definice požáru stavební komponenty pro použití simulaci (okna, dveře, detektory, materiály, provozy …)

Přidání další místnosti (až 10) s možností vzájemného propojení (stisknutí tlačítka „+“ v horním liště) Následné vyplnění vodorovných záložek definující dispoziční, konstrukční provedení a vybavení jednotlivých místností. Argos HELP: stisk klávesy F1= nápověda v jakémkoliv místě dialogových oken. Max. distance = max. vzdálenost proudu horkých plynů (kouře), který se může pohybovat pod stropem (od ohniska požáru do rohu místnosti).

Databáze různých požárů Spuštění dialogového okna pro výpočet požárního scénáře Vykreslení grafu „t“ kvadratický požár střední rychlost rozvoje požáru pro hotely, RHRf = 250 kW/m2, tα = 300 s (více viz ČSN EN 1991-1-2 a podklad na webu cvičení) nebo uživatelský manuál str. 37.)

Informační okno o průběhu výpočtu a důležitých událostech v čase (např Informační okno o průběhu výpočtu a důležitých událostech v čase (např. dosažení kritických podmínek, flashover efekt ad.) Důležité nastavení pro simulace: délka simulace, místo vzniku požáru, typ požáru (výběr z předchozí databáze), příjezd požárních jednotek, požárně bezpečnostní zařízení, účinek větru, otevření otvorů, kritické podmínky v hořícím prostoru Spuštění výpočtu

Průběh výpočtu Zobrazení simulovaných dat v grafech Export dat do textového souboru (*.txt) pro možnost dalších úprav

Grafy Argos automaticky generuje: rychlost uvolňování tepla optická hustota kouře (v místnosti, v kouřové vrstvě) teplota v kouřové vrstvě radiace tepla z horní vrstvy tepelné ztráty skrz povrchy koncentrace kyslíku v místnosti a vrstvách teplota spodního a horního líce stropu průměrná teplota tlak vzduchu u podlahy časové kroky výpočtů

Příklady z databáze požárů Další příklady: nominální teplotní křivky (°C) „t“ kvadratický požár (HRR) radiační křivky doutnající požár atd. možnost definování vlastního požáru (°C, HRR)

Další možnosti v Argosu Vliv SHZ (sprinklery), EPS a ZOKT na rozvoj požáru

Další možnosti v Argosu Simulace tvarově složitějších geometrií. Příklad: část sportovní arény, kde bylo použito v oblasti zájmu definováno 5 zcela propojených „místností“ (více viz příklady v uživatelský manuál Argos User´s Guide … str. 97).

Zadání 2. části semestrální práce Pokračujte ve stejném požárním scénáři hotelového pokoje z předchozí 1. části semestrální práce s využitím zónové simulace v programu Argos. Specifikujte použitý software (verze, autor, odkaz na web autora). Spočtené výsledky vykreslete do grafu společně s výsledky z CFD simulace (program FDS), a to konkrétně: rychlost uvolňování tepla (HRR ≈ RHR ≈ Q) průměrné teploty v horní kouřové vrstvě výška kouřové vrstvy Porovnejte teploty v horní vrstvě (FDS, Argos) s normovou teplotní křivkou. Porovnejte výšku kouřové vrstvy s dobou zakouření dle empirického vzorce v ČSN 73 0802. U každého grafu napište stručný komentář a názor na eventuální rozdílnosti.

Děkuji za pozornost.