Úvod, organizace péče, legislativa, prevence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Kariérové poradenství
Školní poradenské pracoviště
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Středisko integrace menšin Opava Husova
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Minimální preventivní program školy
Logopedická třída MOTÝLCI
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Základy speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základy speciální pedagogiky
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
MUDr. František Schneiberg
9. Tvorba individuálního plánu
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Pedagogika jako vědecká disciplína
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
Speciálně pedagogická diagnostika
Pedie Co mají společné?.
Základní pojmy speciální pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Úvod, organizace péče, legislativa, prevence Logopedie Úvod, organizace péče, legislativa, prevence

Vymezení oboru Z řeckého logos = slovo, paidea = výchova) Jedná se o vědní obor, který se formoval až v první polovině 20. století. Logopedie je speciálně pedagogická disciplína zabývající se výchovou a vzděláváním osob s narušenou komunikační schopností a zkoumající tuto narušenou komunikační schopnost z hlediska jejích příčin, projevů, následků, možností diagnostiky, terapie i prevence. Logopedie se nezabývá pouze dětskou klientelou! Orientuje se na narušenou komunikační schopnost osob ve všech věkových kategoriích – děti, adolescenti, dospělí, lidé ve stáří.

definice podle M. Sováka (1965): Nauka o výchově řeči (tj. všech složek sdělovacího procesu) a předcházení a odstraňování poruch řeči. definice podle V. Lechty (2002): Vědní obor interdisciplinárního charakteru, jehož předmětem jsou zákonitosti vzniku, eliminování a prevence narušené komunikační schopnosti. Logopedie v moderním chápání je vědou zkoumající NKS z hlediska jejích příčin, projevů, následků, možností diagnostiky, terapie a prevence.

Cíle logopedie Cíl obecný = dosáhnout co možná nejvyššího a všestranného rozvoje osobnosti jedince a jeho co možná nejširšího a nejúspěšnějšího uplatnění pracovního i společenského. Cíl socializační = dosažení maximálně možného stupně socializace, překonat tíživé subjektivní prožívání vlastní vady, nesprávné sebehodnocení a umožnit tak přiměřenou seberealizaci jedince. Cíl logopedické péče = aktivita s úkolem předcházet, vyhledávat, diagnostikovat a odstraňovat nebo překonávat následky NKS a rozvíjet komunikační schopnosti.

Předmět logopedického výzkumu zkoumání příčin vzniku, průběhu a výskytu narušené komunikační schopnosti (NKS) zkoumání následků diagnostika NKS logopedická intervence, terapie NKS určování prognózy rozvoj komunikačních schopností také u intaktních dětí

Logopedie je interdisciplinární věda, spolupracuje s obory: Lékařskými: foniatrie, stomatologie, plastická chirurgie, ORL (otorinolaringologie), neurologie, neurochirurgie,ortodentie, psychiatrie, pediatrie. Jazykovědnými: fonetika, fonologie, lingvistika . Psychologickými: vývojová psychologie, patopsychologie Dalšími: genetika, informatika, právní vědy. U nás se logopedie řadí do speciální pedagogiky a je úzce propojena s ostatními pediemi.

Logopedický asistent, logoped, klinický logoped Logopedický asistent - bakalářské vzdělání se SZZ z logopedie a surdopedie pracuje vždy pod dohledem a dle pokynů logopeda (podílí se na prevenci poruch vývoje řeči, realizace dechových, fonačních, přípravných artikulačních cvičení, podílí se na korekci odchylek artikulace na základě diagnostiky a doporučení logopeda, realizaci mimoškolních výchovných programů se zaměřením na logopedickou, intervenci a upevňování výsledků péče logopeda. Logoped – magisterské studium se SZZ z logopedie a surdopedie pracuje v rezortu MŠMT nebo MPSV (učí v logopedické škole, mateřské škole logopedické, PPP, SPC, apod.). Musí mít odborné znalosti a schopnosti, výbornou úroveň komunikační kompetence, dobrý fonematický sluch, zájem o vzdělávání. Kompetence: logopedická prevence (osvětová činnost), diagnostika NKS, terapie NKS, poradenská činnost, výzkumná činnost, spolupráce s ostatními odborníky (psycholog, pediatr, foniatr, neurolog, atd.). Klinický logoped – magisterské studium se SZZ z logopedie a surdopedie + postgraduální studium zakončené atestací (nutná praxe, specializační příprava, ústní, písemná a praktická zkouška) působí v rezortu zdravotnictví (zařazení provádí MZ) - zákon o nelékařských zdravotnických povoláních 96/2004. Licenční osvědčení k provozování soukromé praxe

Systém péče, legislativa V ČR je organizace poskytování logopedických služeb v kompetenci tří rezortů: ministerstva zdravotnictví, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstva práce a sociálních věcí. Logopedi také působí v nestátních organizacích, které začaly vznikat po roce 1989. 3 typy zařízení: státní (nemocnice, lázně, …) nestátní (charitativní, církevní, okresní, městské,…) soukromé (ambulance, …) Logopedická intervence v rezortu zdravotnictví - logopedické poradny, soukromé kliniky, specializované lůžkové oddělení, klinika neurologie, foniatrie, léčebny, rehabilitační ústavy, lázeňská zařízení.

Logopedická intervence v rezortu školství – logopedické třídy při MŠ nebo ZŠ, MŠ logopedické, ZŠ logopedické, PPP, SPC, MŠ a ZŠ pro sluchově postižené, MŠ a ZŠ pro tělesně postižené, MŠ speciálních, ZŠ praktických i speciálních. ZŠ a MŠ logopedické: pro děti s NKS, jejichž postižení je takové, že jim znemožňuje navštěvovat běžnou MŠ či ZŠ; obsah výuky na ZŠ logopedické je shodný s obsahem výuky běžné ZŠ + hodiny individuální logopedické péče, snížený počet žáků, individuálnější přístup; Pro nízký počet ZŠ logopedických jsou tato zařízení často internátního typu, proto dochází k čím dál častější individuální integraci žáka s NKS do běžné ZŠ. Pro integraci je nutný individuální vzdělávací plán.

SPC poradenská zařízení a jsou zajišťována vyhláškou č. 116/2011 Sb. kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb.,O poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních; zajišťují metodickou pomoc pedagogům mateřských, základních a speciálních škol a školských zařízení a rodičům postižených dětí. SPC se zaměřuje zejména na zajištění podpory integrace dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a s tím související pomoc jejich rodinám. Hlavní úkoly SPC logopedické realizace komplexní speciálně pedagogické logopedické a psychologické diagnostiky stanovení konkrétních edukačních/reedukačních logo postupů zabezpečování komunikační kompetence dětí poskytování logo intervence s přihlédnutím na individuální potřeby klientů úzká spolupráce s pedagogy škol, kteří zajišťují individuální integraci žáka s NKS sestavení návrhů IVP evidence dětí, žáků a mladistvých v v péči SPC osvětová a informační činnost spolupráce s lékaři – foniatry, pediatry, otorinolaryngology, neurology, stomatology

Logopedická intervence v rezortu práce a sociálních věcí - Ústavy sociální péče pro děti a mládež (zařízení pro osoby s tělesným postižením, mentálním postižením a jedince s kombinovanými postižením), Střediska rané péče SRP: jsou zajištěna zákonem č. 108/2006 Sb. o sociálních službách; je to soustava služeb a programů poskytovaných ohroženým dětem, dětem postiženým i jejich rodinám. Cílem je přecházet postižení, eliminovat nebo zmírnit jeho důsledky a poskytnout rodině, dítěti i společnosti předpoklady sociální integrace; služby jsou poskytovány od diagnostikování postižení (často od narození) až do nastoupení dítěte do vzdělávací instituce (MŠ nebo ZŠ) a to tak, aby se zvyšovala vývojová úroveň dítěte v oblastech, které jsou postižením ohroženy; pro trvale zdravotně postižené děti (mentálně, tělesně, smyslově atd.), vývojově opožděné děti (děti projevující se pomaleji v jedné nebo v několika vývojových oblastech) a pro děti ohrožené možností výskytu zdravotního postižení nebo vývojové poruchy v pozdějším období (např. v důsledku matčiných zdravotních problémů, zděděných nebo genetických nemocí v rodině, nedonošenosti, nízkou porodní hmotností, nejistým rodinným zázemím atd.). Principy rané péče: návaznost na lékařskou, léčebnou péči respektovat individualitu dítěte a kulturní, sociální a výchovné zvláštnosti rodiny komplexní přístup orientace na rodinu (začlenění rodičů do týmu spolupracovníků, pomoci rodičům a dětem najít jejich schopnosti a mechanismy k zvládnutí postižení) zajištění služeb v přirozeném prostředí dítěte, hlavně v jeho rodině podporovat sociální integraci dětí s postižením a jejich rodin právo rodiny službu si vybrat nebo odmítnout standardizace státem garantovaných služeb – zajištění odbornosti veřejná kontrola – akreditace poskytovatelů služeb

Legislativa zákon č. 472/2011 Sb., kterým se mění školský zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání vyhláška č. 116/2011 Sb. kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb.,O poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních vyhláška č. 147/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách

Logopedická prevence Rozlišují se 3 stupně: Primární – předcházení vzniku NKS, zaměřena na celou populaci specifická – snaha zamezit konkrétnímu riziku např. v době nejprudšího řeč. rozvoje (např. koktavost) , hlasová hygiena, nespecifická – snaha o všeobecné podporování žádoucích forem chování – správný řečový vzor Sekundární – orientace na rizikovou skupinu, zvlášť ohroženou negativním jevem děti z nepodmětného prostředí, nedonošené děti – stimulace sacího reflexu, předchází vzniku NKS prevence poruch hlasu u hlasových profesionálů děti s vývojovou dysfluencí (neplynulost) – zaměřeno na mluvní plynulost, počínající koktavost dyslálie Terciální – orientace na osoby, u kterých se NKS již projevila, snaha předejít dalšímu negativnímu vývoji a důsledkům NKS sekundární důsledky se mohou negativně projevit – v kognitivní, emocionálně volní oblasti, pracovní a sociální úspěšnosti, společenské adaptaci