Podoby sociální integrace podporované EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TŘÍSTUPŇOVÝ PROPUSTNÝ SYSTÉM BYDLENÍ V ROMSKÝCH KOMUNITÁCH – PROGRAM BYDLENÍ S DOPROVODNÝM SOCIÁLNÍM PROGRAMEM“ (dále jen „Program bydlení“) NNO CENTROM.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČR - Pevný bod ve světě podnikání Okresní hospodářská komora Vyškov Představení – komory a aktivit v regionu 1. dubna 2016 seminář SOCIÁLNÍ.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Dobrá praxe ve spolupráci krajské samosprávy a Agentury Martin Navrátil (ASZ) Praha,
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Centrum na podporu integrace cizinců
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Členská schůze MAS Nepomuk,
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Marcel Dittrich.
Hlavní město praha a integrace cizinců
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
Úvodní setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Základní informace o poskytovateli
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Katedra veřejné ekonomie
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
Vzdělávání Lokální partnerství Liberec Magistrát města Liberec, 1. březen 2017 Prezentace / akce se koná v rámci projektu "Inkluzivní a kvalitní vzdělávání.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Komunitní centrum v přírodní zahradě
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
„Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji II“, reg. č. CZ.1.04/3.1.00/A ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Ostrava.
Podpora samostatného bydlení
ZŠ Ostrava-Hrabůvka, Klegova 27 příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Podoby sociální integrace podporované EU Kvalita života Podoby sociální integrace podporované EU (Ostrava, 19. až 20. září 2012)

Centrom, občanské sdružení Organizace Centrom občanské sdružení vznikla v roce 1999 Sídlo organizace je Sirotčí 45A, Ostrava-Vítkovice Cílovou skupinou jsou jednotlivci a rodiny s dětmi, které jsou ohroženy sociálním vyloučením nebo již sociálně vyloučeny jsou Registrované služby: Sociální poradenství (Zák. č. 108/2006 Sb., §37) Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (Zák. č. 108/2006 Sb. §65) Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (Zák. č. 108/2006 Sb., §62) Lokality našeho působení: Ostrava-Vítkovice Radvanice a Bartovice, (Pátova, Hutní, Trnkovecká) Havířov-Šumbark 27.12.2018

Centrom, občanské sdružení Od roku 2005 se organizace Centrom intenzivně věnuje řešení problematiky bydlení sociálně vyloučených rodin na lokální úrovni Převážně v sociálně vyloučených romských lokalitách Prvotní nápad koncepce „Třístupňového bydlení s doprovodným sociálním programem“ vznikl v roce 2004 na MMO OSVZ OSP První lokalitou, kde se projekt realizoval, byla ulice Sirotčí v Ostravě Vítkovicích 27.12.2018

„Podoby sociální integrace podporované EU“ Pojem „sociální“ Označuje ty jevy ve společnosti, které jsou navázány na: Jejich společnou činnost Procesy sdružování Interakci mezi lidmi A z toho vyplývající způsob života Pojem „integrace“ Označuje formy a procesy Spojování Slučování původně izolovaných nebo samostatných jednotek v jednotný systém Srůstání Pojem „sociální integrace“ Je nejvyšší stupeň socializačního procesu Je to identifikace jednotlivce s vlastní skupinou NEODMYSLITELNÁ SOUČÁST: Komunitní práce Realizovaných projektů 27.12.2018

DALŠÍ INSTITUCE A DONÁTOŘI Základní předpoklad pro realizaci: - třístupňového bydlení na lokální úrovni - sociální integrace SOUKROMÝ SEKTOR NNO SAMOSPRÁVA DALŠÍ INSTITUCE A DONÁTOŘI VLASTNÍ OBYVATELÉ 27.12.2018

Systém třístupňového bydlení I. Stupeň Nevyhovující bydlení Azylový dům TŘÍSTUPŇOVÝ SYSTÉM BYDLENÍ 1. stupeň – azylový dům 2. stupeň – podnáj. smlouva 3. stupeň – nájemní smlouva II. Stupeň Podnájemní smlouva (garantované bydlení) III. Stupeň Nájemní smlouva 27.12.2018

Doprovodný sociální program VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ KURZ ÚDRŽBÁŘSKÝCH PRACÍ ODBORNÉ PORADENSTVÍ KURZ HOSPODÁRNÉHO VAŘENÍ NP CENTRUM TERÉNNÍ PRÁCE STŘEDISKO S PŘEDŠKOLNÍMI DĚTMI ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ POMOCNÍK 27.12.2018

Organizační jednotka Správa bytového fondu Sociální firma VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNÁVÁNÍ KURZ ÚDRŽBÁŘSKÝCH PRACÍ ODBORNÉ PORADENSTVÍ TŘÍSTUPŇOVÝ SYSTÉM BYDLENÍ 1. stupeň – azylový dům 2. stupeň – podnáj. smlouva 3. stupeň – nájemní smlouva KURZ HOSPODÁRNÉHO VAŘENÍ NP CENTRUM TERÉNNÍ PRÁCE STŘEDISKO S PŘEDŠKOLNÍMI DĚTMI ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ POMOCNÍK 27.12.2018

BYTY Vlastník - samospráva, soukromý vlastník, přímo NNO Přínosy - řešení absentující bytové politiky na lokální úrovni - zlepšení životních podmínek a zabránění rozpadu rodin - zlepšení vztahu majority a minority Rizika - nedostatečná opora v legislativě (zákon o obcích, stavební zákon) - nadměrné riziko odpovědnosti NNO vůči vlastníkovi bytů - neochota spolupráce samosprávy (byty s vlastní nájemní smlouvou) - problém s dávkami SSP a HN - rozpor se zákonem 108/2006 Sb. (standardy kvality) 27.12.2018

Příklady spolupráce se soukromým sektorem RPG – je největší vlastník bytového portfolia v kraji RPG – vlastní neobsazené byty na „méně zajímavých adresách“ Centrom - poskytuje sociální služby - má v dané lokalitě komunitní centrum - realizuje projekt třístupňového bydlení s doprovodným programem RÁMCOVÁ SMLOUVA O SPOLUPRÁCI MEZI NNO A RPG 27.12.2018

Příklady spolupráce se soukromým sektorem RPG – poskytne byty Centrom – zajistí komunitní práci v lokalitě RPG – postupně (dle počtu zájemců o bydlení) pronajme byty naší organizaci za účelem podnájmu třetí osobě (rodině) Centrom – ve spolupráci se SAMOSPRÁVOU a PORADNÍM SBOREM vybere RODINU, která se aktivně podílí na opravách ve svém podnájmu GARANTOVANÉ BYDLENÍ II. STUPEŇ (PODNÁJEMNÍ SMLOUVA) 27.12.2018

Akce „Trnkovecká“ 246, Ostrava - Radvanice Začátek akce: 1.12.2011 Vlastník bytových jednotek: RPG RE Počet bytových jednotek: 7 Pronájemce: CENTROM, občanské sdružení Počet dobrovolnických hodin: 1 260 Datum stěhování: 21.3. 2012 Dlužné nájemné k 18.9.2011 0,- Kč 27.12.2018

P Projekt TP/ZSP 1.6. 2009 – 30.11.2010 Klíčové aktivity projektu: Realizace specializačního rozšiřujícího kurzu pro TP – romské asistenty 91 hodin výuky včetně zkoušek-rozšíření kvalifikace stávajících TP se zaměřením na romské vyloučené lokality o odbornost ZSP Skripta Akreditace – MPSV dne 26. 5. 2010 Maximální počet účastníků v 1 kurzu – 12 Konference středního zdravotnického personálu nemocnic Seznámení účastníků s projektem a funkcí a náplní činnosti ZSP a možnostmi spolupráce a dále i s odlišnostmi v motivacích a způsobu uvažování romské minority a to se zaměřením na oblast zdravotní prevence Získání kreditů v rámci celoživotního vzdělávání 27.12.2018

P Projekt TP/ZSP 1.6. 2009 – 30.11.2010 27.12.2018

Projekt Podpora Romů na trhu práce 1.3.2010 – 31.7.2011 Klíčové aktivity projektu: Podporované zaměstnávání Pracovní četa – 8 míst Pracovník v soc. službách – 4 místa Domovnictví – 6 míst Poradenství Vzdělávání pracovník v sociálních službách Podpora účastníků projektu Hlídání dětí 27.12.2018

Projekt Podpora Romů na trhu práce 1.3.2010 – 31.7.2011 27.12.2018

Projekt Rozšíření služeb Centrom 1.11.2010 - trvá Klíčové aktivity projektu: Kampaň proti zadlužování Právní poradenství Facilitátor Publicita programu bydlení u samospráv a privátních vlastníků Správa bytového fondu Podporované zaměstnávání tzv. „na zkoušku“ Údržbář – 3 místa 27.12.2018

Projekt Rozšíření služeb Centrom 1.11.2010 – trvá 27.12.2018

Financování činnosti organizace Grantový systém Města Ostravy Dotace kraje MPSV ČR MV ČR RV ZRK OP LZZ IOP IPRM OSF 27.12.2018

„Podoby sociální integrace podporované EU“ Společná činnost Sdružování Interakce - oboustranný proces Spojování - cesta k úspěchu Slučování Srůstání 27.12.2018

Zpracovala www.centrom.cz Mgr. Ivana NESÉTOVÁ ředitelka organizace   Mgr. Ivana NESÉTOVÁ ředitelka organizace statutární zástupkyně organizace tel: 774 714 002 e-mail: i.na@seznam.cz   Sídlo: Sirotčí 45A, Ostrava – Vítkovice, 703 00 www.centrom.cz 27.12.2018