Polysacharidy
Polysacharidy – základní rozdělení Více jak 10 monosacharidových jednotek spojených glykosidickou vazbou homopolysacharidy (základní jednotky stejného typu) heteropolysacharidy (různé základní jednotky)
Polysacharidy – vlastnosti Závisí na způsobu, jakým jsou jednotky spojeny: - lineární řetězce (např. celulóza) - větvené řetězce (na hlavní řetězec připojeny další, postranní řetězce)
Polysacharidy – rozdělení podle funkce v živých organizmech A) Polysacharidy stavební B) Polysacharidy zásobní
A) Polysacharidy stavební Celulóza – nejvýznamnější zástupce dlouhé nerozvětvené řetězce málo reaktivní nerozpustná ve vodě hlavní složka buněčných stěn rostlin
Vzorec celulózy D – glukózové zbytky spojené β 1, 4 glykosidickou vazbou
Vlastnosti celulózy Nerozpustná ve vodě Odolná vůči alkáliím Pro člověka nestravitelná, ale důležitá součást potravy (vláknina)
Využití celulózy
Využití celulózy Důležitá součást potravy Celulózová vlákna v papírenském průmyslu (hlavní složka buničiny, z níž se vyrábí papír) Celulózová vlákna v textilním průmyslu (bavlna, len, konopí) Celuloźa tvoří asi 50% dřevní hmoty Deriváty celulózy – nitráty celulózy, viskózové hedvábí Působením metanogenních bakterií vzniká z celuloźy methan - bioplyn
Další stavební polysacharidy Chitin – stavební složka skeletu členovců (korýši, hmyz) a dalších bezobratlých, hub a řas Pektin – nezralé plody (jablka, rybíz, hrušky), výroba džemů
B) Polysacharidy zásobní Rozpustné ve vodě (nebo bobtnají) D –glukózové jednotky spojené α-1, 4 glykosidickými vazbami Hlavní představitelé: Škrob Glykogen
Škrob D –glukózové jednotky spojené α-1, 4 glykosidickými vazbami Skládá se ze dvou složek: Amylóza (nevětvená, tvar šroubovice) Amylopektin (bohatě větvený)
Využití škrobu Nesmírný význam pro výživu lidstva (brambory, obilí, rýže) Výroba ethanolu Výroba lepidel
Výroba ethanolu ze škrobu obilí (nutno naštěpit škrob na glukózu – tzv. obilné zápary) – vodka, whisky brambory (podobně jako obilí) – rum zvaný Tuzemák, některé druhy vodky
Glykogen Živočišný zásobní polysacharid, uložený v játrech a ve svalech, rozpustný ve vodě