Dotace pro obce na veřejné osvětlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
ENVIROS - Company presentation
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Výroční konference prosince 2015 Přednášející: Ivo Grüner, Ing. Jaromír Slíva.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Snídaně starostů , Jedlí
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Programové dotace Olomouckého kraje 2018
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Besip Zlínského kraje Zlín,
Operační program životní prostředí
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Národní dotační programy MPO podporující úspory energie
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

Dotace pro obce na veřejné osvětlení Tisková konference, Praha, 25. července 2018

Společné výzvy: základní informace Co: dotace na veřejné osvětlení pro obce Jak: dvě společné výzvy, stejné podmínky Národní programy: EFEKT (MPO) a NPŽP (SFŽP ČR + MŽP) Kdo: Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo životního prostředí Kdy: konec srpna 2018 Proč: snížit světelné znečištění (úkol z vlády) Objem dotace: 120 milionů Kč (90 + 30 milionů Kč) z toho až 2 miliony Kč na jednu obec

Společné výzvy: důvody Rekonstrukce veřejné osvětlení v obcích, a tedy: úspora energie - snižování energetické náročnosti, dodržování norem osvětlenosti minimalizace světelného znečištění Zvýšení počtu energeticky a světelně šetrných pouličních lamp záměr: více než 60 tisíc do konce roku 2021

Světelné znečištění Obecně: člověkem vytvořené světlo s nežádoucími vedlejšími účinky na oblasti lidského zdraví, ekologie, ekonomiky, bezpečnosti a viditelnosti noční oblohy. směřováním světla do nežádoucích prostor (na nebe, do volné krajiny nebo okny do interiérů), osvětlováním mimo nutné časové období, použití zdrojů s nevhodnými spektrálními charakteristikami (svícení v oblasti modré části spektra během noci). Ke světelnému znečištění dochází typicky: směřováním světla do nežádoucích prostor (např. na nebe, do volné krajiny nebo okny do interiérů), osvětlováním mimo nutné časové období (např. osvětlení parkoviště nákupního centra mimo otevírací dobu), použitím zdrojů s nevhodnými spektrálními charakteristikami (svícení v oblasti modré části spektra během noci). Světelné znečištění, resp. vystavení modré spektrální složce světla během noci s sebou přináší velká zdravotní rizika pro lidský organismus (dochází ke snížení či zastavení produkce melatoninu) a negativně působí i na noční přírodu (zmatení živočichů, ptáků, hmyzu i vegetace vzhledem k absenci střídání dne a noci). Zbytečně silné/intenzivní osvětlení a špatně směřující světlo plýtvá energií a tedy i finančními prostředky.

Světelné znečištění Modrá spektrální složka světla během noci přináší velká zdravotní rizika pro lidský organismus i přírodu narušení cirkadiánních rytmů - snížení či zastavení produkce melatoninu rozvoj civilizačních chorob narušení ekosystémů – potravní řetězec, migrace, složení společenstev zbytečně intenzivní osvětlené a špatně směřující světlo plýtvá energií i finančními prostředky!! Ke světelnému znečištění dochází typicky: směřováním světla do nežádoucích prostor (např. na nebe, do volné krajiny nebo okny do interiérů), osvětlováním mimo nutné časové období (např. osvětlení parkoviště nákupního centra mimo otevírací dobu), použitím zdrojů s nevhodnými spektrálními charakteristikami (svícení v oblasti modré části spektra během noci). Světelné znečištění, resp. vystavení modré spektrální složce světla během noci s sebou přináší velká zdravotní rizika pro lidský organismus (dochází ke snížení či zastavení produkce melatoninu) a negativně působí i na noční přírodu (zmatení živočichů, ptáků, hmyzu i vegetace vzhledem k absenci střídání dne a noci). Zbytečně silné/intenzivní osvětlení a špatně směřující světlo plýtvá energií a tedy i finančními prostředky.

Foto: Hynek Medřický

Společné výzvy: termíny, příjemci Vyhlášení obou výzev: konec srpna Příjem žádostí: 1. do 31. října 2018 Administrace: každý resort samostatně Příjemci: obce a městské části příspěvkové organizace zřizované obcí nebo městskou částí obchodní korporace se 100% podílem obce nebo městské části

Společné výzvy: základní podmínky Alokace: MPO 90 milionů Kč / MŽP 30 milionů Kč Maximální výše dotace: 2 miliony Kč Hrazení: maximálně 50 % způsobilých výdajů na jeden projekt Forma dotace: MPO – ex ante, tj. předem (po výběrovém řízení na dodavatele díla) MŽP – proplacení neuhrazených faktur

Společné výzvy: ostatní podmínky dodržení přijatelné míry světelného znečištění zvýhodněny žádosti, které v celém rekonstruovaném úseku osadí svítidla s teplotou chromatičnosti maximálně 2700 K (kelvinů) a se zaměřením světla do dolního poloprostoru u projektů připravovaných na rok 2019 důraz kladen: dosažení maximálního objemu úspor energie dodržování norem osvětlenosti snižování teploty chromatičnosti instalovaných svítidel (bonifikace žádostí)

Společné výzvy: podpora Společná metodika pro žadatele o dotaci i zpracovatele energetických posudků Společný způsob vyhodnocení projektů Společné semináře pro zájemce o dotace: 12. 9. 2018 – Praha 19. 9. 2018 - Olomouc Možná inspirace (příklady dobré praxe): Ostrava, Plzeň, Praha, Pardubice, Třebíč, Znojmo, Bezvěrov nebo Bystřice nad Pernštejnem či Jesenice (dosud nejeokologičtější svítidla veřejného osvětlení s LED a filtrem modré barvy)

Dotace na VO: rozdělení obcí MŽP - obce s katastrem zasahujícím do CHKO mimo měst nad 100 000 obyvatel – přílohou výzvy bude přesný seznam MPO – ostatní obce Ke světelnému znečištění dochází typicky: směřováním světla do nežádoucích prostor (např. na nebe, do volné krajiny nebo okny do interiérů), osvětlováním mimo nutné časové období (např. osvětlení parkoviště nákupního centra mimo otevírací dobu), použitím zdrojů s nevhodnými spektrálními charakteristikami (svícení v oblasti modré části spektra během noci). Světelné znečištění, resp. vystavení modré spektrální složce světla během noci s sebou přináší velká zdravotní rizika pro lidský organismus (dochází ke snížení či zastavení produkce melatoninu) a negativně působí i na noční přírodu (zmatení živočichů, ptáků, hmyzu i vegetace vzhledem k absenci střídání dne a noci). Zbytečně silné/intenzivní osvětlení a špatně směřující světlo plýtvá energií a tedy i finančními prostředky.

Dotace na VO: upřesnění podmínek Výzvy jsou soutěžní Období realizace: MŽP do 31.12.2021 / MPO do 31.12.2019 Podporované aktivity: obnova osvětlovacích soustav a pořízení nebo optimalizace řídícího systému veřejného osvětlení v obcích Způsobilé výdaje: nákup osvětlovacích těles (měněná i doplňovaná), nákup či optimalizace řídícího systému veřejného osvětlení v obcích, výměna kabeláže ve sloupech VO, projektová dokumentace (nejsou financovány stavební či výkopové práce, ani sloupy VO či výložníky) Ke světelnému znečištění dochází typicky: směřováním světla do nežádoucích prostor (např. na nebe, do volné krajiny nebo okny do interiérů), osvětlováním mimo nutné časové období (např. osvětlení parkoviště nákupního centra mimo otevírací dobu), použitím zdrojů s nevhodnými spektrálními charakteristikami (svícení v oblasti modré části spektra během noci). Světelné znečištění, resp. vystavení modré spektrální složce světla během noci s sebou přináší velká zdravotní rizika pro lidský organismus (dochází ke snížení či zastavení produkce melatoninu) a negativně působí i na noční přírodu (zmatení živočichů, ptáků, hmyzu i vegetace vzhledem k absenci střídání dne a noci). Zbytečně silné/intenzivní osvětlení a špatně směřující světlo plýtvá energií a tedy i finančními prostředky.

Dotace na VO: hodnotící kritéria Podíl uspořené energie na celkové spotřebě (v %) 35 % Podíl způsobilých výdajů na úsporu (v Kč/MWh) 35 % Teplota chromatičnosti všech měněných svítidel ≤ 2700 K 20 % Způsobilé výdaje v poměru na 1 světelný bod (v Kč) 10 % Popis komunikace Teplota chromatičnosti [K] pro bodové zvýhodnění Maximální teplota chromatičnosti [K] Veřejné prostory pro pěší uživatele a komunikace s nízkou intenzitou motorové dopravy (P) ≤ 2700 Komunikace se střední intenzitou motorové dopravy (C) ≤ 3000 Komunikace s vysokou intenzitou motorové dopravy (M3-M6) ≤ 3500 Komunikace s vysokou intenzitou motorové dopravy (M1-M2) ≤ 4000 Ke světelnému znečištění dochází typicky: směřováním světla do nežádoucích prostor (např. na nebe, do volné krajiny nebo okny do interiérů), osvětlováním mimo nutné časové období (např. osvětlení parkoviště nákupního centra mimo otevírací dobu), použitím zdrojů s nevhodnými spektrálními charakteristikami (svícení v oblasti modré části spektra během noci). Světelné znečištění, resp. vystavení modré spektrální složce světla během noci s sebou přináší velká zdravotní rizika pro lidský organismus (dochází ke snížení či zastavení produkce melatoninu) a negativně působí i na noční přírodu (zmatení živočichů, ptáků, hmyzu i vegetace vzhledem k absenci střídání dne a noci). Zbytečně silné/intenzivní osvětlení a špatně směřující světlo plýtvá energií a tedy i finančními prostředky.

Program EFEKT Státní program na podporu úspor energie - na MPO od roku 2008 Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení od roku 2013, poslední dva roky až 100 milionů Kč ročně Rozpočet na období 2017 – 2021 celkem 750 mil. Kč, tj. 150 mil. Kč ročně Každoroční kolové výzvy k podávání žádostí o dotaci vyhlášení výzev v září až v říjnu s termínem pro podávání žádostí v listopadu až prosinci (dříve do konce února) dotace poskytována ex ante (předem – s vyúčtováním)

EFEKT – podpořené projekty Podpora v oblasti rekonstrukce VO 2014 2015 2016 2017 2018 * Počet doručených žádostí 33 48 274 249 152 Počet podpořených projektů 19 45 35 154 141 Objem dotace z programu EFEKT [mil. Kč] 8 22 100 124 Celkové náklady projektů [mil. Kč] 59 90 207 370 Očekávané úspory [GJ/rok] 3 000 7 200 19 242 19 912 Průměrná dotace na projekt [tis. Kč] 380 469 1 290 652 885

Národní program Životní prostředí (NPŽP) Státní program na podporu projektů na ochranu a zlepšování životního prostředí v České republice. Je určen zejména pro města a menší obce. Je financovaný z prostředků SFŽP ČR získaných z environmentálních poplatků Alokace programu do r. 2020 je 8 milionů Kč. Doposud jsou z NPŽP od r. ??? Vyhlašovány dotační výzvy na VO eliminující světelné znečištění pro obce v národních parcích. Využilo jich již xxx obcí. Dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení pro obce v CHKO je premiérová.

Foto – Boston, USA - Zbytečně silná svítidla, s modrou složkou světla

Tábor - Výměna svítidel 4000 K

Jesenice (Kocanda-Mladíkov) Foto: Město Jesenice

Boj se světelným znečištěním: další vládní úkol pro letošní rok Osvětová kampaň o škodlivosti modré složky světla na lidské zdraví škodlivost modré složky světla zejména na tzv. cirkadiální rytmy (biorytmy) připravuje Ministerstvo zdravotnictví Ke světelnému znečištění dochází typicky: směřováním světla do nežádoucích prostor (např. na nebe, do volné krajiny nebo okny do interiérů), osvětlováním mimo nutné časové období (např. osvětlení parkoviště nákupního centra mimo otevírací dobu), použitím zdrojů s nevhodnými spektrálními charakteristikami (svícení v oblasti modré části spektra během noci). Světelné znečištění, resp. vystavení modré spektrální složce světla během noci s sebou přináší velká zdravotní rizika pro lidský organismus (dochází ke snížení či zastavení produkce melatoninu) a negativně působí i na noční přírodu (zmatení živočichů, ptáků, hmyzu i vegetace vzhledem k absenci střídání dne a noci). Zbytečně silné/intenzivní osvětlení a špatně směřující světlo plýtvá energií a tedy i finančními prostředky.