Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
ENVIROS - Company presentation
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Úspory energie a regenerace
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Pravidla získání podpory z OPŽP.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Prioritní osa 2 a 5 v OPŽP
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
zelená linka: Operační program Životní prostředí
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: OPŽP 2014 – 2020 Environmentální rizika a průmyslové znečištění Zlepšování kvality ovzduší Energetické.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
1. Představení programu Obecné informace 2 Obecné informace o programu NZÚ Segmenty podpory Rodinné domy (2014+) Oblast podpory A - Snižování energetické.
1. Představení programu Obecné informace Aktuální stav 2.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Praha SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 37. výzva IROP „Energetické úspory v bytových domech II“ Praha.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
16.Výzva IROP – Energetické úspory v bytových domech Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Ing. Ota Hrabák Krajské pracoviště SFŽP v Hradci Králové
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program životní prostředí
Operační program Životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Program Nová zelená úsporám
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP

Prioritní osa 5 Specifický cíl 5.1 Snížit energetickou náročnost veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie. Specifický cíl 5.2 Dosáhnout vysokého energetického standardu nových veřejných budov.

Specifický cíl 5.1 Celkové nebo dílčí energeticky úsporné renovace veřejných budov: zateplení, výměna otvorových výplní, nucené větrání s rekuperací odpadního tepla, systémy využívajících odpadní teplo, zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody s výkonem nižším než 5 MW, solárně-termické kolektory a fotovoltaické systémy. Samostatná opatření výměny zdroje tepla s výkonem nižším než 5 MW využívajícího fosilní paliva nebo elektrickou energii pro vytápění nebo přípravu teplé vody: účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn, zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn, solárně-termické kolektory, fotovoltaické systémy a systémy nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla.

Specifický cíl 5.1 Maximální výše podpory pro aktivity 5.1.a) Běžné objekty: Výše podpory % 35 % 40 % 50 % Sledovaný parametr Jednotka   Úspora celkové energie ≥ 20  ≥ 40  ≥ 60  Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K-1] - ≤ 0,9xUem,R ≤ 0,80x Uem,R Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí objektu, na něž je žádána podpora (bez výplní otvorů) U [W.m-2.K-1] ≤ 0,85x Urec dle ČSN 730540-2:2011 a vyhlášky č.78/2013 Sb. Součinitel prostupu tepla oken, na něž je žádána podpora UW [W.m-2.K-1] ≤ 0,80x Urec 2) Součinitel prostupu tepla dveří, na něž je žádána podpora ≤ Urec2) Výše podpory % 35 % 40 % 50 % Sledovaný parametr Jednotka   Úspora celkové energie ≥ 20  ≥ 40  ≥ 60  Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem [W.m-2.K-1] - ≤ 0,9xUem,R ≤ 0,80x Uem,R Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí objektu, na něž je žádána podpora (bez výplní otvorů) U [W.m-2.K-1] ≤ 0,85x Urec dle ČSN 730540-2:2011 a vyhlášky č.78/2013 Sb. Součinitel prostupu tepla oken, na něž je žádána podpora UW [W.m-2.K-1] ≤ 0,80x Urec 2) Součinitel prostupu tepla dveří, na něž je žádána podpora ≤ Urec2)

Specifický cíl 5.1 Maximální výše podpory pro aktivity 5.1.a) Památkově chráněné budovy: Výše podpory % 40 % 50 % Sledovaný parametr Jednotka   Úspora celkové energie   ≥ 10  ≥ 30  Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí objektu, na něž je žádána podpora U [W.m-2.K-1] ≤ 0,90x Urec3)

Specifický cíl 5.1 Maximální výše podpory pro aktivity 5.1.b) Typ projektu Výše podpory (%) Samostatná opatření výměny zdroje tepla s výkonem nižším než 5 MW využívajícího fosilní paliva nebo elektrickou energii pro vytápění nebo přípravu teplé vody za účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn, instalace solárně-termických kolektorů, instalace fotovoltaického systému   40% Instalace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla (je nutné vždy podat samostatnou žádost) 70%

Specifický cíl 5.1 Oprávnění žadatelé (příjemci podpory): obce, kraje, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu, státní organizace, veřejné výzkumné instituce, veřejnoprávní instituce, městské části hl. města Prahy, příspěvkové organizace, vysoké školy, školy a školská zařízení, nestátní neziskové organizace (obecně prospěšné společnosti, nadace, nadační fondy, ústa­vy, spolky), obchodní společnosti vlastněné 100 % veřejným subjektem vyjma příjemců podporovaných v rámci OP PIK.

Specifický cíl 5.1 Způsobilé náklady Za způsobilé výdaje jsou obecně považovány: stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s předmětem podpory do výše limitů definovaných v PrŽaP. náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, ovšem pouze v období do kolaudace (uvedení do trvalého provozu). minimální způsobilé realizační výdaje na projekt jsou stanoveny na 100 000 Kč (bez DPH).

Specifický cíl 5.2 Podpora výstavby nových veřejných budov v pasivním energetickém standardu. Forma a výše podpory Podpora bude poskytována formou dotace s maximální hranicí do 30 % celkových způsobilých výdajů max. však do výše 50 mil. Kč Zdroj: https://pixabay.com/

Specifický cíl 5.2 Oprávnění žadatelé (příjemci podpory): kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu, veřejné výzkumné instituce, veřejnoprávní instituce, příspěvkové organizace, vysoké školy, školy a školská zařízení, obchodní společnosti vlastněné 100 % veřejným subjektem vyjma příjemců podporovaných v rámci OP PIK.

Uem ≤ 0,35 W/m2K, ale nejvýše Uem, rec Specifický cíl 5.2 Vybraná kritéria přijatelnosti Nelze podporovat výstavbu budov na území Prahy. V rámci realizace projektu musí být zaveden a prováděn energetický management Nová budova bude dosahovat pasivního standardu daného následující sadou hodnot ener­getických ukazatelů: SLEDOVANÝ UKAZATEL POŽADOVANÁ HODNOTA Neprůvzdušnost obálky budovy při tlakovém rozdílu 50 Pa n50 = 0,6/h Průměrný součinitel prostupu tepla Uem ≤ 0,35 W/m2K, ale nejvýše Uem, rec Měrná potřeba tepla na vytápění ≤ 15 kWh/m2a Měrná potřeba tepla na chlazení Neobnovitelná primární energie EpN,a ≤ 120 kWh/m2a

Vyhlášené výzvy Specifický cíl 5.1 / 70. výzva průběžná (nebodovací) Termíny, alokace Začátek podání žádosti 3. 4. 2017 Konec podání žádosti 29. 9. 2017 Alokace 3 mld. Kč Specifický cíl 5.2 / 61. výzva průběžná (nebodovací) Konec podání žádosti 31. 10. 2019. Alokace 500 mil. Kč

Důležité odkazy: Obecně www.opzp.cz/obecne-pokyny/dokumenty 70. výzva www.opzp.cz/vyzvy/70-vyzva 61. výzva www.opzp.cz/vyzvy/61-vyzva Ministerstvo životního prostředí - www.mzp.cz Státní fond životního prostředí ČR - www.sfzp.cz Agentura ochrany přírody a krajiny ČR - www.ochranaprirody.cz

Navštivte nás v pavilonu P stánek 154 www.opzp.cz Zelená linka: 800 260 500 e-mail: dotazy@sfzp.cz