Sbtoolcz edu Revitalizace školy Ing. Jiří Tencar, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SBToolCZSBToolCZ. lokalizace GBTool a případové studie (2005) spolupráce na GBTool v rámci iiSBE SBToolCZ 2007 pilotní verze české verze, testování na.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Sociální program RPG Sociální program RPG
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
1 Zabezpečení kvality revitalizací bytových domů Ing. Simon Palupčík ředitel Úseku certifikace systémů řízení vedoucí Certifikačního orgánu pro certifikaci.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Nízkoenergetické a pasivní domy Ing. Karel Srdečný Mgr.K.Murtinger EkoWATT středisko pro obnovitelné zdroje a úspory energie
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra. Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky.
Zákon o kybernetické bezpečnosti č. 181/2014 Sb. Presentation title.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Vyhodnocení činnosti KŘP Stčk za rok 2012 tisková konference – Praha,
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Jsou venkovské školy horší než městské?
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Ústav technicko-technologický
PŘÍKLADY vše převzato ZELENÁ ÚSPORÁM PŘÍKLADY vše převzato
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Termika – Fotovoltaika
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Výroba elektrické energie - obecná část
V Českých Budějovicích, únor 2017
Realizace interní benchmarkingové analýzy výkonnosti pracovnic úklidu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Regionální environmentální centrum ČR
Společenská odpovědnost ve školství
UDRŽITELNÝ NÁVRH ZADANÉ BUDOVY A JEJÍHO PROSTŘEDÍ
Úloha bodového systému
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Snížení nákladů na vytápění budov
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Norma ČSN JUDr. Tomáš Koníček
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Seznámení s metodikami a způsobem využití na školách - Fyzika Závěrečná odborná konference Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
Energetický management
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Hledáme klíč k právům dětí
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Programy na podporu bydlení
Energetický management budov
Monitorování provozní účinnosti
HISTORIE STŘEDNÍ ŠKOLY STAVEBNÍ V TŘEBÍČI
Transkript prezentace:

sbtoolcz edu Revitalizace školy Ing. Jiří Tencar, Ph.D.

co je sbtoolcz metodika SBToolCZ je založena na multikriteriálním pojetí sada různých kritérií, která zohledňují principy udržitelné výstavby rozsah kritérií se liší: dle typu budovy (obytné budovy, rodinné domy, administrativní budovy, školy) dle fáze životního cyklu, který je posuzován (fáze hodnocení kvality návrhu budovy, fáze hodnocení kvality budovy, fáze rekonstrukce)

pozitiva sbtoolcz oproti zahraničním metodikám jediný lokalizovaný nástroj v ČR respektování místních klimatických, stavebních a legislativních poměrů celý v češtině nižší cena data o výstavbě neopouštějí ČR vychází z mezinárodně uznávané metody a hodnotí podobná kritéria jako ostatní zahraniční metody

POZITIVNÍ DOPAD CERTIFIKACE SBToolCZ NA NÁVRH BUDOV

typy budov a fáze životního cyklu SBToolCZ pro administrativní budovy (2011) SBToolCZ pro bytové domy (2013) SBToolCZ pro rodinné domy (2013) SBToolCZ pro školské budovy (2016) Fáze životního cyklu: fáze hodnocení kvality návrhu budovy fáze hodnocení kvality budovy fáze rekonstrukce

kritéria 3 základní skupiny: (1) environmentální kritéria (2) sociální kritéria (3) ekonomika a management 4. skupina se hodnotí, ale nevstupuje do výsledného certifikátu (4) lokalita

administrativní budovy váhy kritérií příklady kritérií: E.01 Spotřeba primární energie E.02 Potenciál globálního oteplování E.12 Zachycení dešťové vody E.13 Výroba obnovitelné energie S.01 Vizuální komfort S.06 Pozitivní stimulace vnitřním prostředím S.08 Flexibilita využití budovy S.11 Zdravotní nezávadnost materiálů C.02 Facility management L.02 Dostupnost služeb administrativní budovy

příklad vyhodnocení kritéria

příklad vyhodnocení kritéria (S.11 BEZPEČNOST A ZABEZPEČENÍ) INDIKÁTOR Kreditové ohodnocení na základě posouzení aplikace jednotlivých opatření a procesů týkajících se bezpečnosti a ochrany zdraví. Kreditové ohodnocení: měly by ho splnit všechny školy (proto není ohodnocen kredity) prostorová a organizačně-technická opatření personální opatření

příklad vyhodnocení kritéria (S.11 BEZPEČNOST A ZABEZPEČENÍ) K1 – ROZŠÍŘENÝ STANDARD BEZPEČNOSTI Prvek rozšířeného standardu bezpečnosti Kredity K1 Vstup do budovy na čipy. 3 Vstupy do budovy jsou monitorovány kamerovým systémem. V budově je alarm, který v případě ohrožení může informovat všechny uživatele objektu. 2 V budově jsou telefony určené k volání nouzových linek. 1 Škola je zapojena do projektu na podporu bezpečnosti (za každý projekt se připíše jeden kredit, maximálně však 3).

příklad vyhodnocení kritéria (S.11 BEZPEČNOST A ZABEZPEČENÍ) CERTIFIKACE BUDOVY fáze projektování – nastavení standardů fáze výstavby - prověření skutečně postaveného stavu.

Kreditové ohodnocení K příklad vyhodnocení kritéria (S.11 BEZPEČNOST A ZABEZPEČENÍ) Bodové hodnocení Kreditové ohodnocení K Body 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ≥ 10 10

princip hodnocení

výsledné certifikáty

NÁRODNÍ PLATFORMA SBToolCZ

AUTORIZOVANÁ OSOBA SBToolCZ aktivně ovlivňuje směr a kvalitu projektu motivuje k využití inovativních řešení podílí se na úspěšném marketingu projektu připravuje dokumentaci k certifikaci je vítaným partnerem pro udržení vysoké kvality projektu

PŘÍPADOVÁ STUDIE Inovativní revitalizace školy na inteligentní energeticky nulovou budovu stav: budova s ocelovým skeletem KORD ze 70. let se zděnou přístavbou z 90. let 20. století

PŘÍPADOVÁ STUDIE DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ ŠKOLY 21. STOLETÍ hlavní vstup je přirozeně součástí fasády do ulice vstupní hala a jídelna přirozeně navazují na vnitřní atrium Obytné a relaxační zahrady provozní uspořádání umožňující využití tělocvičny a zázemí Mimo čas výuky sjednocení a zpřehlednění všech podlaží – jednoduchost a transparentnost Obálka budovy inovativní lehký obvodový plášť Envilop – konstrukce ve standardu pasivních domů (Uem = 0,16 W/m2K), mechanické vnější stínění a zeleň

PŘÍPADOVÁ STUDIE ZELEŇ, VODA, ENERGIE, SYSTÉMY inovativní stínění zelení, zelená střecha, řešení zahrady akumulace a retence dešťové vody na zalévání akumulace a čištění šedé vody na splachování WC tepelné čerpadlo země/voda (ÚT, TV a chlazení) VZT (regenerační rekuperátory, řízení dle VOC, CO2 a rozvrhu) odpadní teplo na předehřev TV ze šedé vody LED osvětlení s regulací intenzity v závislosti na úrovni denního osvětlení FVE 147 kWp (445 kusů, 330 Wp) baterie 120 kW/300 kWh automatický systém s měřením spotřeb energií a vody na významných spotřebičích, dálkové sledování, prediktivní řízení (spotřeba budovy, spotové ceny el. energie den dopředu a stav baterie) dynamický nákup a prodej energie CCTV, fyzická ostraha, režimová opatření, školní informační systém

PŘÍPADOVÁ STUDIE OPTIMALIZACE, CERTIFIKACE SBToolCZ optimalizace projektu s využití LCA, LCC a metodiky SBToolCZ energeticky nulová budova (bez spotřebičů) první budova se zlatým certifikátem kvality návrhu budovy SBToolCZ

PŘÍPADOVÁ STUDIE VÝSLEDEK

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Jiří Tencar, Ph.D. E tencar@ecoten.cz T 736 630 021 W ecoten.cz W sbtool.cz