PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Integrovaný záchranný systém a jeho složky
Úloha zdravotnictví v systému krizového řízení LK Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK školení starostů, jaro 2015.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Ochrana před živelními pohromami ve vztahu k cyklu krizového managementu Operační program Vzdělávání pro.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
LEGISLATIVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS 1.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech …..rychlé a úspěšné nalezení pohřešovaných dětí.
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Problematika řešení potřeb zrakově postižených při mimořádných událostech zdolávaných hasičským záchranným sborem Kroměříž 2013 nstržm. Jaroslav Gondko.
Bezpečnostní systém ČR
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Systém vzájemného sdílení mezi občanem a obcí
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
„Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného.
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Státní organizace.
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Bojový řád jednotek požární ochrany Činnost hasičů na místě zásahu
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Služby následné péče.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Tlumočnické služby.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
OHEŇ – DOBRÝ SLUHA, ZLÝ PÁN
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Přehled nejdůležitějších novinek
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Ochrana člověka za mimořádných událostí
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Integrované operační středisko – „srdce policie“
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Terénní krizová služba
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Transkript prezentace:

PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany

ODBOR OCHRANY zajišťuje agendu ochrany obyvatel a krizového řízení na území správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc řeší povodňovou problematiku v případě mimořádných situacích koordinuje činnost havarijní služby statutárního města Olomouce v krizových situacích zajišťuje činnost krizového štábu města podílí se na informovanosti obyvatel, orgánů města na území města zabezpečuje činnost a evidenci jednotek sboru dobrovolných hasičů spolupracuje se složkami integrovaného záchranného systému a dalšími orgány státní správy

JAK PODOPŘIT SPECIFICKÉ SKUPINY SPOLUOBČANŮ V MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH? Odbor ochrany oslovil v roce 2012 tyto organizace: Oblastní unie neslyšících Olomouc Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR oblastní odbočka Olomouc Tyfloservis, o.p.s. Krajské ambulantní středisko Olomouc

Slovo nezmůže nic bez myšlenky Jean-Marie Guyau

CO JSOU KATASTROFY ? mimořádná událost - škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací krizová situace - mimořádná událost podle zákona o integrovaném záchranném systému, narušení kritické infrastruktury nebo jiné nebezpečí, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení státu („krizový stav“)

Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech JAK PŘEDCHÁZET KATASTROFÁM ? Ochrana obyvatelstva při mimořádných událostech soubor činností a postupů věcně příslušných orgánů, dalších subjektů i jednotlivých občanů směřujících k minimalizaci dopadů mimořádných událostí na životy a zdraví obyvatelstva, majetek a životní prostředí Základní úkoly při ochraně obyvatel VAROVÁNÍ A INFORMOVÁNÍ UKRYTÍ EVAKUACE NOUZOVÉ PŘEŽITÍ PSYCHOLOGICKÁ A LÉKAŘSKÁ INTERVENCE KOMUNIKACE S OBČANEM PŘI OBNOVĚ ÚZEMÍ

VAROVÁNÍ A INFORMOVÁNÍ JAKÉ PROSTŘEDKY LZE VYUŽÍT PRO VAROVÁNÍ OBYVATELSTVA V MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH ? VAROVÁNÍ A INFORMOVÁNÍ Sirény – varovné signály, hlasové zprávy Vitríny – základní informace o povodňové situaci,mimořádných událostech Média – Český rozhlas Olomouc SMS INFOKANÁL- komunikační systém – přenos SMS zpráv Světelné zastávky MHD – krátké zprávy o mimořádných událostech Ve spolupráci s MHD umístnění zpráv do prostředků hromadné dopravy Zpracovaná síť informačních míst v rámci města Olomouce V nejohroženějších částech města jsou připravena místa detašovaných pracovišť magistrát města

IDENTIFIKACE KOMUNIKAČNÍCH PROSTŘEDKŮ pro nedoslýchavé a neslyšící občany SMS Infokanál, vitríny, světelné zastávky MHD ? ! pro slabozraké a nevidomé občany sirény, média ? !

SPOLUPRÁCE SE SPECIFICKÝMI SKUPINAMI SPOLUOBČANŮ V MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Ukrytí - musí být přiměřené a odpovídat hrozícímu nebezpečí. Občanům je vždy nutné podat např. prostřednictvím místního rozhlasu včasné a přesné informace.Ukrytí lze provést ve stálých nebo improvizovaných úkrytech. Evakuace - přemístění osob, zvířat a věcí z míst ohrožení mimořádnou událostí do míst, která zajišťují pro evakuované obyvatelstvo nouzové ubytování a stravování, pro zvířata ustájení a pro věci uskladnění. Nouzové přežití - nouzové zásobování pitnou vodou, nouzové zásobování potravinami, nouzové ubytování, nouzové dodávky energií, nouzové základní služby obyvatelstvu,humanitární pomoc.

JSME DOSTATEČNĚ PŘIPRAVENI ? Komunikace s handicapovanými občany Při ukrytí, evakuaci, nouzovém přežití, obnově území Prověření ostatních organizací, např. humanitární pomoci, jak jsou připraveni na pomoc a komunikaci se specifickými skupinami občanů ? Dbát na zapracování těchto „opomíjených“ skupin spoluobčanů do havarijních plánů a do postupů řešení mimořádných událostí různými složkami IZS a ostatními organizacemi. Prověřovat schopností v námětových cvičení složek IZS.

FORMY SPOLUPRÁCE MĚSTA SE SPOLUOBČANY Přednášky a besedy Přenos sms zpráv v případě mimořádných událostí Spolupráce se základními školami – osvěta Veškerá činnost probíhá ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého hraje

Ochrana obyvatel v krizových situacích PŘEDNÁŠKY A BESEDY PRO NESLYŠÍCÍ SPOLUOBČANY PRO SLABOZRAKÉ A NEVIDOMÉ SPOLUOBČANY Ochrana obyvatel v krizových situacích typy mimořádných či krizových událostí povodňová problematiky rizikové objekty ve městě evakuační středisko systém varování obyvatel evakuace osob, evakuační zavazadlo příklady z praxe

PŘEDNÁŠKA ČERVEN 2012 pro členy Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých

PŘEDNÁŠKA ČERVEN 2012 pro členy Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých

PŘEDNÁŠKA září 2012 pro členy Oblastní Unie Neslyšících Olomouc

PŘEDNÁŠKA září 2012 pro členy Oblastní Unie Neslyšících Olomouc

PREVENTIVNĚ VÝCHOVNÁ ČINNOST - ZÁKLADNÍ ŠKOLY Soutěž ochrana a pomoc při mimořádných událostech 2012 Tématicky zaměřená stanoviště Požární ochrana Zdravotní první pomoc Improvizovaná ochrana Evakuační zavazadlo Ochrana obyvatel Pomoc osobě se zdravotním postižením

PREVENTIVNĚ VÝCHOVNÁ ČINNOST - ZÁKLADNÍ ŠKOLY Stanoviště: Pomoc osobě se zdravotním postižením prověření znalostí a postupů osobní pomoci osobě se zrakovým postižením, tématicky zaměřené na nutnost evakuace z hořícího objektu spolupráce s pracovnicemi Tyfloservisu, o.p.s.

PREVENTIVNĚ VÝCHOVNÁ ČINNOST - ZÁKLADNÍ ŠKOLY

VÝSTUPY SPOLUPRÁCE MĚSTA S HANDICAPOVANÝMI OBČANY nevyhnutelná nutnost oboustranné spolupráce velký zájem spoluobčanů o tyto typy informací zamyšlení pro město i ostatní složky IZS – jak se připravit na spolupráci s těmito skupinami občanů v případě mimořádných a krizových situacích nabídka města – informovanost pomocí služby SMS INFOKANÁL pokračování spolupráce formou přednášek a besed – preventivní činnost vzájemná komunikace a informovanost město do plánů cvičení krizového štábu bude zapracovávat i nácviky postupů řešení mimořádných událostí s těmito skupinami spoluobčanů

Webová aplikace – přímý komunikační kanál města s občany SMS INFOKANÁL Webová aplikace – přímý komunikační kanál města s občany hromadné rozesílání krátkých textových zpráv při povodňových situacích, mimořádných událostech, krizových stavech informování členů havarijní služby a vedení města nástroj pro svolávání, vyrozumění a informování dobrovolných hasičů napojení na integrovaný systém výstražné služby ČHMÚ Od roku 2012 zahrnuty do databáze osoby se sluchovým postižením a slabozrací spoluobčané příjem pravidelných zpráv výstražné integrované služby informace o mimořádných událostech, krizových stavech KOPIS zajišťuje příjem tísňových SMS zpráv od neslyšících .

Zpracoval odbor ochrany ve spolupráci s HZS Olomouckého kraje METODIKA ZPŮSOBU VAROVÁNÍ A INFORMOVÁNÍ NESLYŠÍCÍCH OSOB V PŘÍPADĚ VZNIKU MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ Zpracoval odbor ochrany ve spolupráci s HZS Olomouckého kraje slouží k vymezení náležitostí a podrobností souvisejících se způsobem přenosu varovných a informačních SMS zpráv Krajským operačním a informačním střediskem HZS Olomouckého kraje neslyšícím osobám v případě mimořádné události nebo v případě situací, kdy je třeba tyto osoby informovat slouží k vymezení náležitostí a podrobností souvisejících se způsobem zprostředkování informačních SMS zpráv Magistrátem města Olomouce neslyšícím osobám v případě vzniku mimořádné události na území města nebo vzniku nebo vyhlášení stupně povodňové aktivity metodika způsobu příjmu tísňových informací neslyšících osob

CVIČENÍ EVAKUACE červen 2013 Základní škola a Střední škola CREDO,o.p.s. Škola pro žáky s více vadami 35 žáků (50 osob včetně personálu) Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje Cvičení evakuace postižených žáků

PŘEDNÁŠKA ČERVEN 2013 pro členy Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých

je tím správným okamžikem, Každý okamžik je tím správným okamžikem, když chceme udělat něco dobrého