SYNDROM VYHOŘENÍ V KONTEXTU ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Lidský faktor v dopravě!
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Darja Hrabánková Navrátilová
MUDr. Radomír Maráček Praha
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Karin Pospíšilová, FTNsP květen 2010
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Kurz Všeobecný sanitář
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Péče o seniory.
Komunitní a otevřená škola
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Krajská zdravotní, a.s. Sociální péče 3316/12A, Ústí nad Labem IČ: společnost vedená Krajským soudem v Ústí nad Labem, oddíl B, vložka.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Koncept praxí a stáží1 Fakulta sociálních studií Katedra psychologie PSY412 Praxe a stáže (psychoterapie a klinická psychologie)
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Prezentace výsledků průzkumu
Dobrovolnické programy
UMÍME POMÁHAT…….? PETRA STEJSKALOVÁ
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Fakulta zdravotnických studií
Transkript prezentace:

SYNDROM VYHOŘENÍ V KONTEXTU ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

Fakultní nemocnice Olomouc Fakultní nemocnice Olomouc je jedním z největších lůžkových zařízení v České republice. Je součástí sítě devíti fakultních nemocnic přímo řízených Ministerstvem zdravotnictví ČR. Je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi.  Historie nemocnice je více než stoletá, sahá do roku 1896.

Fakultní nemocnice Olomouc Olomoucká fakultní nemocnice poskytuje celé spektrum péče od základní až po vysoce specializovanou. Zařízení má k dispozici padesát pracovišť, bezmála 1200 lůžek a téměř 3500 zdravotnických i nezdravotnických profesionálů. Fakultní nemocnice Olomouc je špičkovým centrem v mnoha oborech současné medicíny.   Významně působí i v oblasti vědy a výzkumu a vzdělávání budoucích zdravotníků. 

Syndrom vyhoření a jeho příčiny SV je definován jako stav emocionálního vyčerpání a depersonalizace, či ztráty profesního zájmu nebo osobního zaujetí, vedoucí k poklesu efektivnosti práce. Příčiny: Dlouhodobé komunikační přetížení; Dlouhodobé vystavení přílišnému stresu; Psychické predispozice jedince; Konkrétní podmínky na konkrétním pracovišti; Vlastní charakter vykonávaného povolání; Nezbytnost každodenní komunikace s mnoha lidmi; Přístup přímých nadřízených, stejně jako konkrétní podoba vlastní firemní kultury; Neustále zvyšování nároků na jednotlivé zaměstnance bez dostatečné motivace;

Specifika syndromu vyhoření v kontextu zdravotnického zařízení Rizikovou skupinou jsou především lékaři a zdravotníci, kteří mají neustálý, náročný a intenzivní kontakt s druhými lidmi a je od nich vyžadována profesionální komunikace a jejichž práce je neadekvátně ohodnocena. Mezi nejohroženější medicínské profese patří: lékaři (v oboru onkologie, chirurgové, geriatrie, JIP, psychiatrie, gynekologie, pediatrie) NLZP – všeobecné a praktické sestry, fyzioterapeuti i ošetřovatelky psychologové a psychoterapeuti všichni zaměstnanci URGENT

Specifika syndromu vyhoření ve zdravotnictví Na základě vědeckých studií bylo zjištěno: u starších lékařů dochází k SV méně často než u mladších u žen se objevuje emocionální vyčerpání více než u mužů, ale méně často se u nich dostaví pocit depersonalizace depersonalizace se vyskytuje méně u vdaných/ženatých, než u svobodných u osob majících děti se vyskytuje SV méně v jižních Evropských zemích se vyskytuje SV méně častěji se SV vyskytuje u osob závislých na návykové látky

Projekty a aktivity ve FNOL SPIS Nemocniční kaplani Zaměstnanecký průzkum spokojenosti Vzdělávací akce pro zaměstnance Dobrovolnické centrum

Nemocniční kaplani V současné době funguje ve FNOL pod OHS 7 nemocničních kaplanů Poskytování klinické pastorační péče probíhá na základě žádostí pacientů, případně jejich příbuzných nebo zdravotníků. ZdP, kam dochází nemocniční kaplani pravidelně: 1IK 2IK ONK GER PLIC 1CHIR PSY URGENT

Pro koho je nemocniční kaplan určen?

Nemocniční kaplani Jak to vypadá v praxi? Služba přítomností, blízkostí. Rozhovor: téma rozhovoru určuje pacient, důvěrné sdílení věcí lidského nitra, hledání opor a jistot pro lidsky důstojné zvládnutí obtížných lidských situací, s „věřícími“ i „nevěřícími“. Budování mostů tam, kde neexistují… Modlitba, čtení z bible Na požádání svátosti

Anketa - spokojenost zaměstnanců FNOL je nemocnicí akreditovanou, jeden z akreditačních standardu je každoroční mapování spokojenosti zaměstnanců V současné době je anketa realizována anonymně a elektronickou formou Mapované oblasti: PRACOVNÍ PODMÍNKY VZTAHY V ORGANIZACI – míra každodenního stresu, vztahy na pracovišti, vztahy s nadřízeným VZDĚLÁVÁNÍ, ROZVOJ, PROFESNÍ UPLATNĚNÍ ORGANIZACE PRÁCE OBLAST ŘÍZENÍ KOMUNIKACE V ORGANIZACI ODMĚŇOVÁNÍ A BONUSOVÝ SYSTÉM ZTOTOŽNĚNÍ ZAMĚSTNANCŮ S ORGANIZACÍ

Vzdělávací akce pro zaměstnance Rozvojový vzdělávací program pro nové vedoucí zaměstnance Rozvojový vzdělávací program pro staniční a úsekové sestry Soubor seminářů k metodám tradičních léčebný nauk Soubor seminářů se zaměřením na soft skills pro zaměstnance: Efektivní komunikace zdravotníka Spolupráce zdravotníků v týmu Motivace a engagement Zvládání pracovní zátěže a řešení problémů Soulad profesního a soukromého života Flexibilita, samostatnost a aktivní přístup zdravotníka Syndrom vyhoření a jeho prevence

Teambuildingové aktivity Ples FNOL Den dětí Vánoční nadílka Z vršku do vršku… Zdroj obrázků: FOTO archiv FNOL

Dobrovolnické centrum Centrum je zřizováno a je přímo součástí Fakultní nemocnice Olomouc. Nový aspekt péče o pacienty. Zlepšování psychosociálních podmínek, kvality života a zdraví našich pacientů. Posláním programu je přinášet do nemocnice více lidského kontaktu…. Aktivity dobrovolníků s pacienty– nejčastěji povídání, hry, čtení, … Jednorázové akce –koncerty, spolupráce s Transfuzním oddělením na tematických akcích, pravidelné kreativní dílničky s různým zaměřením, výstavy, Dětský den, Mikulášská nadílka. Sbírka hraček, knih pro dětské pacienty. Sbírka plyšových hraček pro geriatrické a neklidné pacienty. Zdroj obrázků: FOTO archiv FNOL (Dobrovolnické centrum)

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC DĚKUJEME ZA POZORNOST FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC