Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program UNPLUGGED na ZŠ Lupáčova
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
Nabídka pro partnery. Nabídka pro partnery Co jsou světové gymnaestrády Světové gymnaestrády pořádá Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jedenkrát.
Revize Směrnice o tabákových výrobcích. •Dotazník ( ) se skládá z 6 tematických okruhů.
SVĚTOVÝ DEN BEZ TABÁKU ekoTEAM ekoTEAM SOŠ LOGISTICKÁ A SOU DALOVICE 31. května 2012.
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
„My nechceme kouřit ani pasivně“
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Výsledky šetření agentury STEM mezi prodejci tabákových výrobků, výsledky kontrolních nákupů Aliance Zákon 18 Únor 2009.
Nekouřit na škole je jednoduché
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Označení DUM Fi- DUM Autor
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
MARKETINGOVÝ VÝZKUM TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ Monika Ferdová Radka Hejzlarová Petra Stádníková Kristýna Voborníková VSRR 3. ročník, cvičení - středa 15:45hod.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
TABÁKOVÁ EPIDEMIE A JEJÍ PŮVODCE Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie1.LF UK a VFN a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Normální je nekouřit Program podpory zdraví a prevence kouření pro mladší školní věk (7 – 11 let) Autorky projektu: Mgr. Iva Žaloudíková Prof. MUDr. Drahoslava.
Rámcová úmluva o kontrole tabáku; podpora ratifikačního procesu v České republice ze strany WHO Kancelář WHO v ČR MUDr. Alena Šteflová, PhD. 13. října.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Návrh účinné marketingové komunikace podniku v oblasti služeb
Rizika ohrožující zdraví
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
HOKEJBALPROTI DROGÁM SK KELTI 2008 Roman Novák
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Problematika návykových látek u žáků středních škol
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Alkoholem a tabákem vše začíná
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví Tisková konference Kliniky adiktologie 1.LFUK a VFN Praha 10. 5. 2018

GYTS – Global Youth Tobacco Survey Celosvětová studie užívání tabáku mládeží je školní výběrová studie, která monitoruje užívání tabákových výrobků a znalosti a postoje školní mládeže ve věku 13 – 15 let k této problematice je součástí globálního systému sledování tabáku (GTSS) byla vytvořena Světovou zdravotnickou organizací (WHO) ve spolupráci s Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC, USA) Česká republika se v roce 2016 zapojila do čtvrtého celosvětového výzkumu kouření - za účasti 3 926 žáků 7. – 9. tříd a věkem odpovídajících (tj. 13 – 15 let) studentů víceletých gymnasií, kteří vyplňovali anonymní dotazník se 70 otázkami - česká studie GYTS poskytuje údaje o prevalenci kouření cigaret, užívání ostatních tabákových výrobků a informace o pěti determinantách užívání tabáku – dostupnost a cena, expozice pasivnímu kouření, zanechání kouření, vliv médií, reklamy a školních osnov.

Výsledky šetření GYTS 2016 v České republice I Užívání tabáku - 21,2 % žáků (21,3 % chlapců a 21,1 % dívek) v současnosti užívá nějaký tabákový výrobek - 19,2 % žáků (18,4 % chlapců a 20,0 % dívek) v současné době tabák kouří - 15,2 % žáků (14,0 % chlapců a 16,6 % dívek) v současné době kouří cigarety - 4,7 % žáků (6,4 % chlapců a 2,8 % dívek) v současné době užívá bezdýmný tabák 2. Elektronické systémy s nikotinem - 11,2 % žáků ( 12,5 % chlapců a 9,8 % dívek) v současné době užívá elektronické cigarety

Výsledky šetření GYTS 2016 v České republice II Přístup a dostupnost - 50,3 % současných kuřáků získalo cigarety tak, že si je koupilo v obchodě nebo v prodejním stánku - 69,1 % kuřákům, kteří si koupili cigarety v obchodě, nebyl odmítnut jejich prodej z důvodu nízkého věku (13 – 15 let) !!! Kouření z druhé ruky - 35,0 % žáků bylo vystaveno tabákovému kouři v jejich domově - 42,9 % žáků bylo vystaveno tabákovému kouři uvnitř uzavřených veřejných prostor

Výsledky šetření GYTS 2016 v České republice III 5. Zanechání kouření - 59,2 % současných kuřáků se pokusilo přestat kouřit v průběhu posledních 12 měsíců - 47,6 % současných kuřáků si přeje nyní přestat kouřit Znalosti a postoje - 61,5 % žáků si myslí, že tabákový kouř od ostatních lidí jim škodí - 83,0 % žáků je pro zákaz kouření uvnitř uzavřených veřejných prostor - 48,7 % žáků podporuje zákaz kouření ve všech vnějších veřejných prostorech

Výsledky šetření GYTS 2016 v České republice IV Media – reklama na tabák a proti tabáku - 61,8 % žáků si všimlo reklamy na tabákové výrobky nebo jejich propagace v místě prodeje - 4,6 % žáků byl nabídnut tabákový výrobek zdarma od zástupce tabákové společnosti - 46,9 % žáků si všimlo proti-tabákových sdělení v médiích - 30,8 % žáků si všimlo proti-tabákových sdělení na sportovních a společenských akcích Škola - vzdělávání - 44,4 % žáků se v posledních 12 měsících učili ve škole o nebezpečí užívání tabáku

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den. www. szu. sz alena Děkuji za pozornost a přeji příjemný den. www.szu.sz alena.vanova@szu.cz