Botanická procházka kolem Ohře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Tajga Vytvořili Ondřej Šigut, Filip Wilczek, Tomáš Jurek a Tomáš Kalmus.
Ch_069_Průmyslová hnojiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Nadace Jihočeské cyklostezky Vltavská cyklistická cesta – produkt CR.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta Inovace sortimentu slivoní Bakalářská práce Vypracoval: Radek Plavec Lednice 2010.
Jihočeský kraj realizované projekty 1. Opatření ke zpřístupnění pozemků Realizátor stavby: Pobočka Prachatice Název: „Společná zařízení v katastrálním.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
OSTRAVA AUTOR: MICHAL GŘEŠEK. Poloha města MAPA MĚSTA Praha 380km Slovensko 50km 15km Polsko D1.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Vetřelec! Základní článek Hnutí Brontosaurus.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Zvláště chráněná území ČR Číslo: EU DUM 6_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.8 Rostliny a živočichové Evropy Téma: Česká republika jako součást.
Senzor mechanických vibrací s využitím optických vláken Hlavní řešitel: OPTOKON, a.s. Spoluřešitel: Vysoké učení technické v Brně Projekt:MPO FR-TI4/696.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Role dat v procesu rozhodování?
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVLÁŠTNÍ TYPY LOTICKÝCH HABITATŮ
Státní organizace.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Ekologické faktory zdroje a podmínky existence
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Stanovení kapacity úseku Chomutovky v km 17,2-18
FOSFOR A VODA PŘEHLED PROBLEMATIKY
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Základní společenstva - lesy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Běžné reprezentace grafu
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Logistický a výrobní proces ve firmě PENAM, a.s. Obhajoba diplomové práce autor diplomové.
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
VELKÁ KOTLINA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vetřelci vs vodníci.
Strategie komunikace svazu se zástupci města
Minerální látky jako podmínka života
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Ekosystém potoků a řek Rostliny
Vodní plochy jako VKP z pohledu práva
LIDSKÉ RASY.
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
LES Les hraje v životě každého člověka důležitou roli.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Ing. Mgr. Zuzana Fišerová
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Seminář o stavebním spoření
Polarografie.
Moravská Sahara Ratkovská Sabina 9.A.
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Transkript prezentace:

Botanická procházka kolem Ohře Mgr. Karel Nepraš

Mapa s vyznačením trasy exkurze, délka cca 3 km zdroj: www.mapy.cz

Nitrofilní rostliny eutrofizaci přírodního prostředí dobře indikuje výskyt nitrofilních druhů ukazuje na zvýšený obsah dusičnanů v půdě příčinou je nahromadění živin například v důsledku přehnojení, absence hospodaření, indikuje také například dřívější intenzivní hospodaření charakteristickými nitrofilními druhy rostlin jsou například bez černý, kopřiva dvoudomá, vlaštovičník větší, aj. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Brennnessel.jpg kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Jilmy v průběhu 20. století došlo u našich jilmů k výrazné redukci jejich dřívějšího rozšíření v důsledku epidemie virového onemocnění – grafiózy dnes jsou proto jilmy v naší krajině dosti vzácné a vyžadují vyšší pozornost než v minulosti břehy Ohře charakteristicky doprovází jilm vaz listy jilmů jsou charakteristické nápadně asymetrickou bází listové čepele https://en.wikipedia.org/wiki/Ulmus_laevis#/media/File:HW_laevis_leaf.jpg Jilm vaz (Ulmus laevis)

Regulace řeky většina toků větších českých řek je v současné době technicky upravená projevuje se to napřímením toků, existencí jezů a navazujících partií s velmi pomalu tekoucí vodou, stabilizací, nezřídka též zpevněním břehových partií, omezením nebo úplnou absencí rozlivových ploch atd. i v těsné blízkosti řeky tak namísto vlhkomilných druhů převažuji prvky mezofilní nebo i druhy sušších stanovišť vlhkomilná vegetace přežívá pouze ve velmi úzkém pásu podél regulovaného břehu z vlhkomilných druhů podél Ohře v Žatci rostou například tužebník jilmový, chrastice rákosovitá, kyprej vrbice, aj. https://www.google.cz/search?q=oh%C5%99e+v+%C5%BEatci&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF89rWnp_WAhVBtBQKHZaCDIUQ_AUICigB&biw=1477&bih=719#imgrc=4h_ZjZUYi4kkAM: Ohře v Žatci https://en.wikipedia.org/wiki/Ulmus_laevis#/media/File:HW_laevis_leaf.jpg

Invazní druhy říční břehy představují v naší krajině stanoviště výrazněji zasažené pronikáním invazních druhů důvodem je přímá návaznost na transportní prostředí toku řeky umožňující snadné šíření semen nebo jiných částí rostlin kolem Ohře v Žatci rostou například netýkavka malokvětá, netýkavka žláznatá, zlatobýl obrovský, pajasan žláznatý, aj. https://www.google.cz/search?q=oh%C5%99e+v+%C5%BEatci&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF89rWnp_WAhVBtBQKHZaCDIUQ_AUICigB&biw=1477&bih=719#imgrc=4h_ZjZUYi4kkAM: https://cs.wikipedia.org/wiki/Net%C3%BDkavka_%C5%BEl%C3%A1znat%C3%A1#/media/File:Impatiens_Glandulifera.jpg https://en.wikipedia.org/wiki/Ulmus_laevis#/media/File:HW_laevis_leaf.jpg netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera)