Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozmístění obyvatelstva na Zemi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozmístění obyvatelstva na Zemi"— Transkript prezentace:

1 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Podle mapy a obrázků zhodnoť stručně současné rozmístění lidí na Zemi. 2) Co vyjadřují barvy na mapě? Co znamená bílá a co červená barva na mapě?

2 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Více než 65% obyvatelstva žije v nížinách (do 200 m nad mořem). Více než 50% obyvatelstva žije při pobřeží moře (ve vzdálenosti do 200 km od pobřeží). Více než 50% obyvatelstva žije ve městech (podíl obyvatel ve městech stále roste).

3 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
3) Uveď alespoň 5 příkladů oblastí, které jsou neosídlené, nebo mají minimální osídlení. Vysvětli, proč jsou neosídlené?

4 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
4) Uveď alespoň 8 příkladů oblastí s největším soustředěním obyvatelstva. Jaké jsou důvody vysoké koncentrace lidí?

5 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
je výsledkem dlouhodobého vývoje, ovlivňují ho faktory přírodní a socioekonomické. 6) Uveď příklady přírodních a socioekonomických faktorů. Podnebí, nadmořská výška, blízkost vodního toku, úrodná půda… V dosahu pracovních příležitostí, služeb, při významných komunikacích… 7) V kterých obdobích vývoje lidské civilizace byly pro rozmístění lidí určující přírodní faktory a v kterých faktory socioekonomické? Přírodní faktory byly určující v preindustriálním období. Socioekonomické faktory byly určující v industriálním a postindustriálním období.

6 Hustota zalidnění je ukazatel, který udává počet lidí na 1 km2 (podíl počtu obyvatel a rozlohy území) 1) Zapište státy s nejvyšší hustotou zalidnění. 2) Zapište státy s nejnižší hustotou zalidnění.

7 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
3) U států v tabulce vypočítejte hustotu zalidnění . stát Počet obyvatel Rozloha (km2) Hustota zalidnění Česko 78 867 Nizozemsko 41 543 Egypt Mongolsko Bangladéš Singapur 697 World Factbook

8 Svět v noci

9 Rozmístění obyvatelstva na Zemi
1) Určete polohu následujících oblastí. 2) U každé oblasti rozhodněte, jestli se jedná o oblast s minimálním osídlením nebo naopak o oblast s vysokou koncentraci obyvatelstva. minimální osídlení vysoká koncentrace obyvatelstva Nová Anglie Jáva Patagonie Amazonie delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina Taklamakan Patagonie Amazonie Taklamakan Nová Anglie Jáva delta Gangy a Brahmaputry Honšú Indoganžská nížina

10 Do slepé mapy světa zakresli následující oblasti
Do slepé mapy světa zakresli následující oblasti Na území kterých států se nacházejí? Co je příčinou vysoké hustoty zalidnění? Anglie, Porýní-Porúří , Benelux, Pádská nížina, delta a dolní tok Nilu, ostrovy Honšú,Kjúšú a Šikoku, Indoganžská nížina, delta Gangy a Brahmaputry, Jáva, Velká čínská nížina, oblast Velkých jezer a Nová Anglie, Kalifornie


Stáhnout ppt "Rozmístění obyvatelstva na Zemi"

Podobné prezentace


Reklamy Google