Odborná příprava žáků Siemens s.r.o., o.z. Elektromotory Mohelnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Průmyslová střední škola Letohrad
Škola ve firmě, firma ve škole celostátní konference Uherský Brod září 2007.
Střední škola stavební, Teplice PRAXE ŽÁKŮ Individuální výuka odborného výcviku.
STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
Střední odborné učiliště strojírenské
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
NABÍDKA UČEBNÍCH OBORŮ PRODAVAČSKÉ PRÁCE PODLAHÁŘSKÉ PRÁCE.
SPOLEČNĚ PRO REGION Podpora odborného školství v Letohradě.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Střední škola stavební Jihlava Sociální partnerství zpracoval : PhDr. Pavel Toman únor 2011.
Montérský dorost XI. Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí Vyškov, Gabriela Vostřelová E.ON Česká republika, s.r.o.
Struktura personální směrnice
Dělnická 15, Děčín VI Tel.: Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI příspěvková organizace Dělnická.
Rekvalifikační kurz ČLEN PRVNÍ POMOCI.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Opravář zemědělských strojů
Programátor CNC strojů
Poděbradská 93, Pardubice Tel: Vypracoval: Lukáš Nekola V rámci předmětu: Technologie.
Význam dalšího vzdělávání na SOŠ TŽ
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Nástroje daňových úlev
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
1. června Příklad dobré praxe Začlenění rozšířeného vstupního školení řidičů do výuky.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia ve školním.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Prospěchová stipendia ve školním roce 2017/2018 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury podzim 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Průmyslová střední škola Letohrad Od došlo ke spojení SOU Letohrad a SPŠ Letohrad V roce 2011 jsme oslavili 60. výročí školy.
Důvod vzniku krajských stipendií
Stipendijní program.
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
DUÁLNÍ SPOLUPRÁCE SOŠ TŽ - TŽ Třinec Mgr. Aleš Adamus
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA STUDIJNÍCH OBORŮ
„Okna technickým oborům dokořán“
Prospěchová stipendia a vývoj počtu žáků v Pardubickém kraji
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Prospěchová stipendia
Škola jako partner firmy
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Prospěchová stipendia
PHmax ve středním vzdělávání
Prospěchová stipendia
Prezentace školy SOU Lázně Bělohrad.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Prospěchová stipendia
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Prospěchová stipendia
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem
Spolupráce se školami.
Prospěchová stipendia
Setkání kariérových poradců
Prospěchová stipendia
Prospěchová stipendia
Vývoj počtu žáků středních škol, prospěchová stipendia
Prospěchová stipendia
Absolventský motivační program Stipendijní program Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Personální úsek DPP Ing. Simona Pešťáková.
Setkání kariérových poradců oblasti LOUNY, MOST a CHOMUTOV
Prospěchová stipendia
Prospěchová stipendia
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY
Transkript prezentace:

Odborná příprava žáků Siemens s.r.o., o.z. Elektromotory Mohelnice Unrestricted © Siemens AG 2018 siemens.com

1 2 3 3 4 5 6 Obsah Smluvní podmínky, spolupráce firma x škola Kompetenční profil žáka, vyučované profese 4 Rozdělení výuky ve škole a ve firmě 5 Prostorové, technické, materiální a personální podmínky výuky 6 Další spolupráce a podpora školy

Střední škola technická a zemědělská Mohelnice Partnerská škola Střední škola technická a zemědělská Mohelnice

Rámcová smlouva Předmětem plnění smlouvy je zabezpečení a provádění praktického vyučování žáků v oborech: Mechanik seřizovač pro NC stroje a linky Obráběč kovů Nástrojař Elektrikář Elektrotechnické a strojně montážní práce Praktické vyučování žáků je realizováno za dozoru a vedení pověřených pracovníků Siemens (instruktorů odborného výcviku)

Rámcová smlouva Praktické vyučování má za úkol seznámení žáků s reálnými podmínkami na pracovišti, rozvoj vědomostí a dovedností získaných ve škole a ověření jejich uplatnění v praxi. Siemens seznámí žáky s bezpečnostními a požárními předpisy platnými pro organizace. Zajistí žákům na pracovištích odpovídající hygienické a pracovní podmínky. V případě, že na straně žáka dojde při konání odborného výcviku k produktivní činnosti v souladu s §122 školského zákona, poskytuje firma za takovou produktivní činnost žákům odměnu ve výši 31 Kč/hodina produktivní činnosti.

Stipendijní program Smluvní podmínky mezi firmou a žákem jsou obsaženy v Dohodě o poskytnutí motivačního příspěvku (stipendia). V případě nezletilých žáků je přílohou této dohody Ručitelské prohlášení zákonného zástupce žáka. Výše motivačního příspěvku: Základní Prospěchový 1. ročník 1.000 Kč (měsíc) 2.000 Kč (rok) 2. ročník 1.500 Kč (měsíc) 3.000 Kč (rok) 3. a 4. ročník 2.000 Kč (měsíc) 4.000 Kč (rok)

Stipendijní program Podmínky vzniku nároku na základní motivační příspěvek: žák v daném školním roce nemá neomluvenou absenci, omluvenou absenci pouze v souladu s §67 odst. 1 a 3 školského zákona, maximálně však 90 dnů za pololetí; žák v daném školním roce nemá kázeňské opatření typu důtka ředitele školy či podmínečné vyloučení ze studia; žákovo chování je hodnoceno stupněm 1.   Nesplní-li žák některou z výše uvedených podmínek, pozbývá nárok na motivační příspěvek na zbylou část školního roku. Podmínky vzniku nároku na prospěchový motivační příspěvek:  žák splní podmínky pro vznik nároku na základní motivační příspěvek za celý školní rok; žák dosáhl prospěchového průměru z odborných předmětů maximálně 2,0; žák v rámci odborného výcviku nebyl hodnocen hůře než známkou dobrý.

Stipendijní program Z povinností společnosti… Firma dále umožní žákovi vykonávat brigádu v průběhu letních prázdnin minimálně v délce 15 pracovních dnů. Tato brigáda je smluvně řešena samostatnou smlouvou. Umožní-li to provozní důvody, nabídne firma možnost brigády i během školního roku. Siemens umožní žákovi povinnou praxi stanovenou učebními osnovami.V rámci praxe žákovi uhradí stravu, poskytne pracovní oděv a obuv.

Stipendijní program Z povinností žáka… Žák se zavazuje ukončit studium v souladu se studijním plánem, získáním výučného listu nebo složením maturitní zkoušky. Žák se dále zavazuje zejména: plnit řádně své studijní povinnosti, které mu ukládá studijní řád školy studovat obor dohodnutý se Siemens v průběhu doby čerpání motivačního příspěvku nastoupit jedenkrát ročně na letní brigádu v délce trvání alespoň 15 pracovních dnů a povinnou praxi stanovenou učebními osnovami uzavřít se Siemens pracovní smlouvu po ukončení studia - nejpozději do dvou měsíců od obdržení pracovní nabídky, a setrvat v pracovním poměru u společnosti do data dohodnutém ve společné dohodě (doba vyplácení stipendia = doba setrvání v pracovním poměru, min. 2 roky).

Naši současní stipendisté 17 Mechanik seřizovač pro NC stroje a linky (maturitní obor) proces náboru nových stipendistů probíhá průběžně, prostřednictvím firemních novin, letáčků a FB naši stipendisté nám pomůžou při generační obměně, kdy odchází větší počet zaměstnanců z odborných dělnických profesí do důchodu snažíme se zařadit do stipendijního programu všechny ročníky střední školy, aby tato obměna probíhala průběžně 10 Elektrikář 10 Obráběč kovů 2 Nástrojař

SŠTZ Vyučované profese SŠTZ nabízí tyto studijní programy: Střední vzdělání s maturitní zkouškou Mechanik seřizovač – pro NC stroje a linky Délka vzdělávání: 4 roky; denní forma vzdělávání; určeno především pro absolventy základních škol Střední vzdělání s výučním listem Obráběč kovů Nástrojař Elektrikář – se zaměřením na el. instalaci strojů, automatizaci a všeobecnou el. instalaci Opravář zemědělských strojů – opravář - řidič a svářeč Elektrotechnické a strojně montážní práce Délka vzdělávání: 3 roky; denní forma vzdělávání; určeno především pro absolventy základních škol Nástavbové studium oborů s maturitní zkouškou Mechanik elektrotechnik Provozní technika Délka vzdělávání: 2 roky; denní forma vzdělávání; určeno pro absolventy, kteří již získali střední vzdělávání s výučním listem v délce tří let denní formy vzdělávání

Další nabídka školy Ubytování na domově mládeže a stravování ve školní jídelně Odborná praxe u renomovaných firem regionu Europass Osvědčení podle vyhlášky č. 50/1978 Sb. Odborné kurzy autoškoly B,C,T; svařování 3D tisk, certifikované kurzy pro systém Sinumerik, profesní kvalifikace u oboru elektrikář, obráběč kovů a nástrojař, programování robotické ruky, odborné konzultace dle oborové nabídky

Rozdělení výuky ve škole a ve firmě Výuka probíhá na smluvních externích pracovištích firmy v blocích od absolvování 1. pololetí II. ročníku Průběh výuky se dělí na liché a sudé týdny V jednom týdnu dle rozvrhu žáci navštěvují odborný výcvik ve školních dílnách, a nebo na externích smluvních pracovištích firmy a v další týdnu navštěvují teoretickou výuku. Žáci II. ročníku navštěvují ex. pracoviště 4x za týden v době výuky odborného výcviku Žáci III. ročníku 5dní v týdnu v době výuky odborného výcviku Na externích pracovištích žáci tráví přibližně 30% výuky z celkové hodinové dotace na výuku odborného výcviku. Celková strávená doba na pracovištích firmy odpovídá požadavkům na ŠVP a RVP oborů.

Prostorové, technické, materiální a personální podmínky výuky Výrobní útvary, kde u nás probíhá praktické vyučování žáků Pověření pracovníci Siemens – instruktoři odborného výcviku 40 instruktorů obrobna odlitků obrobna rotorů údržba výroby chráněná dílna navijárna montáž nástrojárna Pracoviště, kde probíhá praktické vyučování je schváleno protokolem po dohodě s mistry odborného výcviku na škole instruktora nominuje mistr (zaměřuje se na předpoklady zaměstnance pro práci se žákem), vybraný zaměstnanec musí s nominací souhlasit 1 x za rok aktualizace seznamu instruktorů 1x za rok proškolení k činnosti instruktora (ředitel SŠTZ Mohelnice) instruktoři odborného výcviku jsou jmenováni protokolem Instruktoři jsou v každodenním styku se žákem, jsou jeho průvodci, pomáhají mu a kontrolují jeho práci

Děkujeme za pozornost! Pavel Pěnička Ředitel závodu Siemens s.r.o., odštěpný závod Elektromotory Mohelnice Nádražní 395/25 789 85 Mohelnice Česká republika Tel.: +420 583 47 21 00 Fax: +420 583 43 33 45 E-mail: pavel.penicka@siemens.com Jiří Ženožička Ředitel školy SŠTZ Mohelnice máje 2 789 85 Mohelnice Česká republika Tel.: +420 722 332 895 E-mail: zenozicka.jiri@sstzmoh.cz siemens.cz/emm