Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava – 1.část
Soustava trávicí - část 2.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Zuby … ověř si, co o nich víš.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Zuby … ověř si, co o nich víš.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TUKY.
ZDRAVÁ VÝŽIVA ?.
Metabolizmus II Kód ITMS projektu:
´ Spracovala: Mary Zdroj: Gify Nena ˇ.
Znečisťovanie vody Vypracovala :Veronika Simanová.
Energia potravín.
Vylučovacia sústava.
Potraviny – zdroj života
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Zdravie a zdravé stravovanie
Denisa Schwarczová, III.C
Tráviaca sústava Kód ITMS projektu:
Kyselinotvornosť a zásodotvornosť
Tráviaca sústava človeka
Prečo je dôležité, čo jeme?
Mgr. Jaroslav Feranec Odborné učilište internátne Lučenec
TRÁVIACA SÚSTAVA. TRÁVIACA SÚSTAVA TRÁVIACU SÚSTAVU TVORÍ SKUPINA ORGÁNOV, KTORÉ ZABEZPEČUJÚ TRÁVIACI PROCES. ZAČÍNA SA PRIJÍMACÍM OTVOROM – ÚSTAMI.
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Program starostlivosti o ústnu dutinu od tianDe
VITAMÍNY.
Význam kovov pre organizmus
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili Tráviaca sústava Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili

Tráviaca sústava zabezpečuje: - trávenie = rozklad zložitých látok na jednoduché - vstrebávanie = prechod jednoduchých látok do krvi Rozklad látok nastáva pomocou enzýmov.

Stavba tráviacej sústavy:

Ústna dutina, prebieha: - mechanické trávenie, pomocou zubov - chemické trávenie, pomocou enzýmu ptyalínu v slinách

ZUBY: - mliečny chrup má 20 zubov - trvalý chrup má 32 zubov - poznáme zuby mliečne, očné, črenové zuby a stoličky - zub sa skladá zo zuboviny pokrytej cementom a sklovinou a zo zubnej drene

Stavba zuba:

Starostlivosť o chrup: - zubný kaz je častým ochorením, vyskytuje sa u 90% občanov - ochorenie zubov, pri ktorom sa uvoľňuje zub zo zubného lôžka sa nazýva paradentóza - v ústach je veľa baktérií, ktoré rozkladajú potravu, rozkladom vzniká v ústach kyslé prostredie, ktoré narúša sklovinu a zubovinu

Zásady hygieny: 1. Čistenie zubov najmä ráno a večer. 2. Zuby si čistiť zubnou kefkou, pastou alebo dentálnou niťou. 3. Zubom prospieva strava bohatá na bielkoviny, ovocie a zeleninu. 4. Zuby poškodzujú sladkosti a múčne jedlá. 5. Dvakrát do roka navštív zubného lekára.

Žalúdok: je dutý svalový vak, kde sa zmestí 2l kašovitej potravy. Prebieha: - mechanické trávenie: pohybom žalúdka - chemické trávenie: pomocou enzýmu pepsínu a žalúdočnou šťavou s kyselinou chlorovodíkovou

Žalúdok:

Podžalúdková žľaza = pankreas: - vylučuje enzýmy, ktoré štepia bielkoviny, cukry, tuky.

Pečeň: najväčšia žľaza v ľudskom tele, má hmotnosť asi 1500g. Zneškodňuje jedovaté látky, vytvára žlč, ktorá trávi tuky.

Tenké črevo: má 4 – 5 metrov. Časti: dvanástnik, lačník, bedrovník. Dokončí sa trávenie črevnou šťavou a dochádza k vstrebávaniu živín. Povrch čriev sa zväčší klkmi.

Klky:

Hrubé črevo: má asi 1,5m. Časti: slepé črevo s červovitým príveskom, vzostupná a zostupná časť, priečna časť. Vzniká stolica a vstrebáva sa voda.

Potrava a jej zložky: v potrave sú tri základné živiny: - tuky (lipidy): sú zdrojom energie, poznáme rastlinné (oleje) a živočíšne (masti)‏ - cukry (sacharidy): sú zdrojom energie, poznáme jednoduché a zložené - bielkoviny (proteíny): sú stavebné látky, poznáme rastlinné (strukoviny) a živočíšne (vajcia)‏

V potrave ešte môže byť: - voda (1,5 – 2l vypiť denne)‏ - minerálne látky (vápnik, fosfor)‏ - vitamíny (poznáme A, B, C, D)‏

Škodlivé látky: môžu byť tiež v potrave: - farbivá, konzervačné látky, umelé sladidlá

Premena látok: Organizmus potrebuje energiu a teplo, ktoré získava pri biologickej oxidácii = spaľovanie živín. Dochádza k premene látok = metabolizmus, keď sa menia zložité látky na jednoduché.

Hodnota uvoľnenej energie sa udáva v kilojouloch (kJ) a meriame ju v prístroji, ktorý sa nazýva kalorimeter. Zložité látky sa menia na vodu a oxid uhličitý.

Poškodenie tráviacej sústavy: - tučnota = obezita vzniká prejedaním sa; zapríčiňuje choroby srdca, ciev a kĺbov; liečenie: pohyb, diéta - alergia je precitlivenosť organizmu na nejaký liek alebo potravinu

Poškodenie tráviacej sústavy: - zápcha vzniká: málo pohybu, vlákniny, potláčanie stolice, zapríčiňuje rakovinu hrubého čreva - hnačka = katar (zápal) čriev: príčinou je nesprávne stravovanie, zapríčiňujú baktérie

Poškodenie tráviacej sústavy: - vredové ochorenie žalúdka: samotrávenie žalúdka žalúdočnou šťavou, rozkladajú jeho steny - žlčové kamene: vytvárajú sa zo žlče, bránia odtoku žlče do dvanástnika, môžu vyvolať žltačku

Poškodenie tráviacej sústavy: - infekčná žltačka: vyvolaná vírusmi, poškodzujú pečeňové bunky - alkoholizmus: návyk na alkohol ho môže spôsobiť, zneškodňuje pečeň (cirhóza = stvrdnutie pečene)‏

Zásady správnej výživy: 1. Dokonale rozžuj potravu. 2. Nepi príliš horúce a studené nápoje (jedlá). 3. Stravuj sa pravidelne. 4. Neprejedaj sa. 5. Večeraj aspoň dve hodiny pred spaním.

Zásady správnej výživy: 6. Dodržiavaj pitný režim. 7. Dopraj si denne dostatok čerstvej zeleniny a ovocia. 8. Príjemné stolovanie prispieva k pohode pri jedle. 9. Venuj pozornosť uskladneniu potravín.

Autor: Jurgová Katarína Použitá literatúra: Prírodopis pre 6. a 7. ročník