Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí
Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012

2 Trávicí soustava NA ZAMYŠLENÍ : Proč přijímáme potravu?
Jak rozumíš rčení : Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili. Zkus za pomoci obrázku popsat cestu potravy naším tělem. Už jsi se setkal s pojmem potravinová pyramida? Co nám říká? dutina ústní jícen hrtan slinivka břišní játra žlučník žaludek tlusté střevo tenké střevo ŘEŠENÍ: slepé střevo konečník Potravu používá náš organizmus jako stavební materiál a zdroj energie. Nemáme se přejídat, jíst nezdravé potraviny, ale naopak jíst střídmě, zdravě, abychom jídlem získanou energii zase dokázali vydat. Ukazuje doporučené druhy potravin a jejich množství pro správné stravování

3 A teď sám ! – popiš části trávicí soustavy
1. ústní dutina 2. jícen 3. hrtan 1. 4. slinivka břišní 2. 3. 5. žaludek 11. 4. 6. tenké střevo 10. 5. 7. konečník 6. 9. 8. 7. slepé střevo 8. 9. tlusté střevo 10. žlučník 11. játra Klik myší a zobrazí se správné odpovědi.

4 Očísluj (do prostředního sloupce) dvojice patřící k sobě stejnými čísly
1. ústa (jazyk,zuby,sliny polykání potravy 2. hltan zpracování potravy 3. jícen oddělení vody a zahuštění nestráve-ných látek 4. žaludek rozmělnění potravy a smísení se slinami 5. tenké střevo pohyb potravy do žaludku 6. tlusté střevo odvádění nestrávených látek z těla 7. konečník prolínání a vstřebávání látek do krve 3. 4. 6. 1. 2. 7. 5.

5 Důležitou součástí trávicí soustavy je chrup
Důležitou součástí trávicí soustavy je chrup. Jak dokonale znáš ten svůj? 3. 4. řezák 1. 2. 5. 1. řezák 6. 2. 7. špičák 3. 8. 4. zub třenový 5. zub třenový 6. stolička 7. stolička 8. stolička Abys nedopadl jako tento pán, je třeba si zuby pravidelně _ _ _ _ _ _ a dvakrát za rok navštívit _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. čistit, zubního lékaře

6 Podtrhni správné možnosti
Zub onemocní kazem protože : nás nakazil virus na povrchu zubu jsou bakterie jíme nevhodnou stravu špatně si čistíme zuby nerozkoušeme dobře potravu Vypiš potřeby pro zubní hygienu zubní kartáček zubní pasta dentální nit ústní voda Jaké znáš zubní pasty ? Signal, Sensodyne, Odol, Colgate, Fluora Víš, že ? Nejtvrdší tkáň v lidském těle je zubní sklovina. Některá zvířata mají zuby přeměněny v kly, které používají k obraně a lovu. Za 24 hodin se v trávicím ústrojí vytvoří 1 litr slin a 2 – 3 litry žaludeční šťávy. Žaludek se po jídle vyprazdňuje 3 – 6 hodin, odstranění zbytků jednoho jídla z těla trvá až 72 hodin. Délka tlustého střeva je něco přes metr a tenkého metry.

7 Metodický list Digitální učební materiál je určen 5.ročníku, Přírodověda, oblast Lidské tělo, část Trávicí soustava. Je vhodný pro práci s interaktivní tabulí a popisovačem. Druhý snímek zobrazuje hlavní části trávicí soustavy a předkládá žákům několik otázek k zamyšlení. Třetí snímek – žáci doplní písemně hlavní části trávicí soustavy. Na klik myší se zobrazí správné výsledky. Čtvrtý snímek – žáci do prostředního sloupce zapíší odpovídající čísla tak, aby souhlasil daný orgán trávicí soustavy s jeho činností. Po kliknutí myší se v posledním sloupci objeví správné výsledky. Pátý snímek – žáci popíší chrup, na kliknutí myší se opět objeví správné výsledky. Doplní větu, na klik se odstraní obrazec zakrývající řešení. Šestý snímek – žák podtrhne správné odpovědi, zapíše potřeby určené pro hygienu ústní dutiny, ústně diskutuje se spolužáky o druzích zubní pasty, případně o dalších tématech týkajících se trávicí soustavy. Na jednotlivé kliky myší se objevují správná řešení.

8 Použité materiály Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník, PaeDr.Hana Mühlhauserová, 2004 Přírodověda pro 5.ročník základní školy – pracovní sešit, Kvasničková, Froněk, Šolc, Fortuna 2001 Obr. na snímku č.2 a 3 : Obr. na snímku č.4 : Obr.na snímku č.5 : zuby upravené v programu malování : content/uploads/image/Teeth%20Whitening% Stařík : jpg Obr.na snímku č.6 :


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí"

Podobné prezentace


Reklamy Google