Etiketa konzumácie nápojov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

Naeks, s. r. o. Fiktivní firma při Obchodní akademii a VOŠ ve Valašském Meziříčí Masarykova Valašské Meziříčí Tel./fax
VY_32_INOVACE_10_GAS_585_Mel
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Míchané nápoje Míchání nápojů má své kořeny ve starověku. Mísila se vína s různými přísadami, míchaly se šťávy plodů, do nichž se přidávalo koření. Míchané.
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Složitá a slavnostní menu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Míchané nápoje Střední odborná škola Otrokovice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Nápoje Teplé Studené káva koktejly nealko čaj limonády Kakao, čokoláda
Raut.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_411 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Dělení.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Náležitosti nápojových lístků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Určete nesprávná tvrzení
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Zásoby ITMS kód projektu „Učíme inovatívne, kreatívne a hravo – učíme pre život a prax“ „Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť /
TUKY.
Raut.
Spracované v rámci projektu:
Prírodoveda pre 3. ročník: Križanová Denysa
Alkoholy.
Účtovná uzávierka a závierka
Cukrovka Romana Longauerová 3.D 2012
Skratky právnych foriem obchodných spoločností
Marketingový mix Ing. Katarína Ujháziová
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Mgr. Ján Hlaváč, OBN 1. roč. OA
Význam a zásady stolovania
Výlety a exkurzie v materskej škole
Ing. Ivana Fafráková/ ZPM – tvorba projektov
KVAPALINOVÉ BRZDY Kód ITMS projektu:
Príkaz riaditeľa Kód ITMS projektu „Učíme inovatívne, kreatívne a hravo – učíme pre život a prax“ „Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť.
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Ing. Anita Sáreníková/ Informatika
Základné parametre obrazu II.
Hospodárska geografia
Elektrický prúd v kovovom vodiči. Tepelné účinky prúdu.
2.8 Matematika inak Percentá: Úvod
Kuchynská linka – digestory.
Inovácia obsahu a metód vzdelávania na ZŠ P.O. Hviezdoslava
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Transkript prezentace:

Etiketa konzumácie nápojov PaedDr. Viktor Baláž Spoločenská komunikácia, Sociálna komunikácia Obchodná akadémia, Akademika Hronca 8, Rožňava Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ OA Rožňava – moderná škola ITMS kód Projektu 26110130729

Rozdelenie nápojov Nealkoholické nápoje - studené minerálne vody limonády, kola ovocné a zeleninové šťavy Nealkoholické nápoje - teplé káva, čaj, čokoláda Alkoholické nápoje – obsahujú viac než 0,75% alkoholu(etanolu) a) studené – pivo (3 – 5% alkoholu), víno – ( 9 – 13% alkoholu) liehoviny - nad 22,5% alkoholu b) teplé – varené víno, grog (liehovina + vriaca voda alebo víno), punč – (čaj, teplé víno, rum, škorica) Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ 2

Rozdelenie nápojov Miešané nápoje – rozdeľujeme - krátke nápoje (short drinks) - sa podávajú buď ako aperitívy (pred jedlom) na povzbudenie chuti do jedenia, alebo ako digestívy (po jedle) na povzbudenie trávenia. dlhé nápoje (long drinks) - sa podávajú na osvieženie, uhasenie smädu

Miešané nápoje Podľa spôsobu prípravy, použitých surovín a podávania sa nápoje rozdeľujú do skupín s medzinárodným označením. Sú to: Bowle (boule), Koktaily (Coctails - ľad, liehovina,džus) - Beton, Manhattan, Mojito, Piña Colada, Tequila Sunrise. Fizy ( Fizzes) – osviežujúce nápoje Frappés, Glaces (glazé) – ľadové nápoje Ice cream frappés, Juleps (džúleps) s mätou Milk shake - v mixéry miešaný nápoj s mliekom a rôznymi ovocnými prísadami Kolínka – (Pousse-cafés) – krátke sladké nápoje pre dámy

Sled nápojov pri konzumácii jedál Pri stolovaní sa dodržuje určitý sled nápojov, ktorých kombinácia súvisí hlavne s podávanými jedlami. Sled nápojov: - aperitív – pred jedlom, aktivizácia žalúdočných štiav - biele víno – k rybám, hydine, teľacine - červené víno - k hovädziemu, zverine, syrom - dezertní víno – k múčnikom a dezertom - digestív – po jedle na zlepšenie trávenie Akú teplotu by mal alkohol mať pri podávaní? šampanské – okolo 5°C biele víno – 8 až 10°C ružové víno – 10 až 13°C červené víno – 16 až 18°C(izbová teplota) koňak, brandy – až 20 - 25°C – nalievajú sa do zahriateho pohára destiláty a likéry by mali byť stále chladené,

Poháre na konzumácie nápojov I. Nealkoholické nápoje Vody Čaje Káva

Poháre na konzumácie nápojov II. Alkoholické nápoje Aperitív : sekt – flauta miska martini, cinzano c) biele liehoviny

Poháre na konzumácie nápojov Biele víno Červené víno

Poháre na konzumácie nápojov Liehoviny tmavé - brandy, koňak – z hroznovej šťavy, ktorá po destilácii zrie v dubových sudoch dva a pol roka - whisky - je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch