ČESKÉ ZEMĚ V DOBĚ TŘICETILETÉ VÁLKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Český stát za vlády Lucemburků
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Pražské červnové povstání
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 8
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
v habsburské monarchii 1848
Třicetiletá válka
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_12_Návrat k demokracii Regina Byrtusová
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_03_BITVA NA BÍLÉ HOŘE
Název a číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
POČETNÍ POMĚRY V ČESKÝCH ZEMÍCH V POLOVINĚ 17. STOLETÍ
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
České země po husitských válkách
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Vláda prvních Habsburků
České země v letech
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Třicetiletá válka
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
REVOLUCE ROKU 1848.
Revoluce v evropských zemích 1848
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Další průběh 30-leté války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Husitské války.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Třicetiletá válka
Transkript prezentace:

ČESKÉ ZEMĚ V DOBĚ TŘICETILETÉ VÁLKY

DOBA PO BĚLOHORSKÉ PORÁŽCE V letech 1621 – 1622 kapitulovaly poslední stavovské posádky. Země byla zcela vyčerpána a na mnoha místech značně zpustošena plenícími stavovskými i císařskými vojáky. Habsburci se stali pány celé země a zahájili násilnou rekatolizaci. Byli vypovězeni nekatoličtí duchovní, vrátili se Jezuité, byly uvedeny nové řády. Při rekatolizaci často asistovalo vojsko, což vedlo k řadě povstání a nepokojům. Emigrace započatá po Bílé hoře tak pokračovala. Císař roku 1622 uzavřel smlouvu se soukromým konsorciem (Karel z Lichtenštejna, Albrecht z Valdštejna, de Witte, Bassewi) a předal mincovnictví do jeho rukou. Členové však pouštěli do oběhu tzv. „dlouhou minci“, jíž platili své dluhy a získávali konfiskáty. Roku 1623, poté, co císař převzal mincovnictví zpět, došlo k tzv. kaladě (bankrotu, hodnota mince 12,5%). V letech 1627/1628/1696 byla vydána nová zemská ústava – tzv. Obnovené zřízení zemské. Mezi její hlavní zásady patřily: 1/ Stavovský stát byl nahrazen absolutní vládou 2/ Česká koruna se stala dědičnou v habsburském rodě 3/ Katolická víra byla jedinou povolenou vírou 4/ Čeština byla zrovnoprávněna s němčinou 5/ Duchovenstvo zasedlo opět na zemském sněmu, naproti tomu města získala jen jeden hlas. 6/ Zemské úředníky jmenuje pouze panovník. Habsburci tak upevnili svoji moc. Přijetím OZZ se počet exulantů ještě zvýšil.

ALBRECHT Z VALDŠTEJNA Narozen 1583 v chudé šlechtické rodině hlásící se k Jednotě bratrské. Jako šlechtic studoval a cestoval. Někdy po roce 1602 přešel na katolickou víru. Od 1604 sloužil ve vojsku v Uhrách a na Moravě. Na vrchol se dostal v době třicetileté války. Od 1619 byl na straně císaře Ferdinanda II. Po Bílé hoře získal obrovské majetky, v Praze si nechal vybudovat honosnou rezidenci. Od roku 1625 se stal vrchním velitelem císařské armády. Porazil Dány a pronikl k Baltu. Postupně získal tituly: vévoda frýdlantský, zaháňský, meklenburský a hlohovský. Frýdlantsko v severozápadních Čechách bylo jádrem jeho moci a financí. Roku 1630 po nátlaku kurfiřtů ho Ferdinand zbavil velení. Zhrzený Valdštejn začal vyjednávat i s protivníky, jeho záměrem bylo získat českou korunu. Švédové však vítězili a roku 1631 do Čech vpadli Sasové a s nimi přicházeli čeští exulanti. Porážky od Švédů mu opět přinesly Ferdinandovu přízeň – opět se stal vrchním velitelem a měl vyzbrojit armádu. S vojskem poté napadl Sasy a vytlačil je z Čech, poté bojoval se Švédy. Byl obávaným velitelem a z jeho vojska šel strach. Vymáhal totiž vysoké kontribuce a jeho vojáci zrekvírovali vše, na co přišli. 1633 opět navázal dřívější kontakty s císařovými protivníky, ty však nezůstaly bez utajení a ve Vídni narůstala nespokojenost s Valdštejnovým velením. 1634 byl prohlášen za zrádce a na ústupu/útěku byl 25. února 1634 zavražděn vlastními důstojníky v Chebu. Jeho majetek byl zkonfiskován a přešel do ruku jeho vrahů.

POSLEDNÍ FÁZE TŘICETILETÉ VÁLKY Nejhorší obdobím byly roky 1642 – 1648. Švédská armáda nejprve roku 1642 pronikla na Moravu, kde se zmocnila Olomouce. 1645 pak Švédi vstoupili do západních Čech a opět postupovali na jih. Došlo k bitvě u Jankova, nejkrvavějšímu střetnutí na našem území za třicetileté války. Švédská armáda zvítězila a pak postoupila na východ a zmocnila se Jihlavy. Obě tyto výpravy měly směřovat na Vídeň, tu se však nepodařilo dobýt. Osudovým pak byl rok 1648. Švédi pod vedením generála Königsmarcka oblehli Prahu. Podařilo se jim zmocnit se Pražského hradu, ale Staré a Nové město díky úporné obraně Pražanů nedobyli. Obléhání trvalo od července do 31. října, kdy přišla zpráva o uzavření míru. Zásadní událostí bylo uloupení cenných rudolfínských sbírek a dalších kulturních památek, které putovaly do Švédska a dodnes nebyly vráceny. V Čechách tak skončily válečné operace, které zde před třiceti lety začaly. Švédsko-francouzská válka byla pro země Koruny české tím nejhorším obdobím. Švédové se v českých zemích objevili v letech 1636, 1639, 1640 a trvale zde válčili v letech 1642 – 1648. Obyvatelstvo bylo vystaveno zvůli a plenění všech zúčastněných stran. Hospodářství přestalo téměř fungovat, bída, nouze a epidemie nemocí byly součástí běžného života. Celé kraje se vylidnily.

JAN AMOS KOMENSKÝ Kdy žil Jan Amos Komenský? Čím je významný? Jak je spojen s třicetiletou válkou? Jaké měl názory na válku? Ve kterých dílech je vyjádřen tento vztah? Kde pobýval v době třicetileté války? Kde zemřel? Zformulujte jeho odkaz.

KONTROLNÍ OTÁZKY 1/ Co znamená slovo kalada. 2/ Jak se jmenovala nová zemská ústava? 3/ Čím byla nahrazena stavovská vláda? 4/ Čím se Valdštejn obohatil? 5/ Kdy a kde Valdštejn zemřel? 6/ Proč byl Valdštejn zavražděn? 7/ Nejkrvavější střet třicetileté války na našem území? 1/ Bankrot. 2/ Obnovené zřízení zemské. 3/ Absolutismem. 4/ Konfiskacemi a „dlouhou mincí“. 5/ 25. února 1634 v Chebu. 6/ Vyjednával se všemi stranami. 7/ Bitva u Jankova 1645.

POUŽITÉ ZDROJE DOSTUPNÉ POD LICENCÍ PUBLIC DOMAIN WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Albrecht_von_waldstein.jpg, ze dne 20. července 2012. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ermordung-wallensteins-in-eger-anonymer-kupferstich_1-640x370.jpg, ze dne 20. července 2012. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Die_Gartenlaube_(1887)_b_721.jpg, ze dne 20. července 2012. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha_CoA_CZ.svg, ze dne 20. července 2012. http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Amos_Komensk%C3%BD, ze dne 20. července 2012.

ZHODNOCENÍ Zpětné ověřování znalostí u studentů prokázalo úspěšnost zpracovaného tématu. Znalosti studentů, kterých dosáhli studiem materiálu, odpovídají standardu nebo jsou nadprůměrné. Jsou přiměřené vzhledem k použitému materiálu i věku studentů (septima osmiletého studijního cyklu).