Czech cuisine Mgr. Zdislava Šmídová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady03Číslo DUM.
Advertisements

y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_AJ3E Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_435_Počitatelnost podstatných jmen AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zdravotnický asistent, třetí a čtvrtý ročník Food and cooking Autoři: Mgr. Přemysl Kozmík, Mgr. Jitka Skopalová SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent,
In the grocery Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
15.1 Countability of nouns, food and drink
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Zikmundová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_AJ2V Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mgr. Alena Miklíčková. * Obrázky určené k popisu a srovnání * Soubor otázek k diskusi na dané téma * Jednotlivé otázky s ukázkami slovní zásoby * Zadání.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 01Číslo.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady31Číslo DUM.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Restaurant, cooking – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Restaurants and meals Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
National cuisine Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Austria Country and food. Typical food schnitzel Stew.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3B_09_Food and drink 1 TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Food - collocation Číslo vzdělávacího materiálu: AJ2-26 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ27 Název školySPŠ a.
Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ12 Název školy SPŠ a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ Jazyk anglický TEMA: Food and drink ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová Název: VY_22_INOVACE_ANGLICKÝ JAZYK1_15. AT THE RESTAURANT Téma: At the restaurant Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ29 Název školy SPŠ a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ36 Název školy SPŠ a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ24 Název školy SPŠ a.
Mgr. Lucia Púčková VY_32_Inovace_16 PL-3 ZŠ a MŠ Nedašov.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Food and meals Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAngličtina:
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Typical daily meals Food in the past Jakub Jambor, Jakub Baštinec Tento projekt byl realizován za finanční podpory.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Dagmar Suchomelová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6/09_Daily meals TEMA: DINNER ČÍSLO PROJEKTU:
Jídlo(Food, Meals) B1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAngličtina: ústní zkouška Datum vytvoření
Typical Czech dishes Drápalová Tereza, Kuklová Klára, Havlíková Veronika, Dubová Veronika Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.
The USA national symbols
IN A SANDWICH BAR FOOD.
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Cooking and restaurants
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) TOPIC: Meals
FOOD AND MEALS - GEOGRAPHY
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Describing photos. Food
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
British Typical Meals and Meal Times
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
National symbols Mgr. Zuzana Hnátová.
Meal AND DRINKS Stay healthy!.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Alena Kaĺavská NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Food TEMA: Food
Transkript prezentace:

Czech cuisine Mgr. Zdislava Šmídová

Anotace Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.AJ.11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: září 2012 Ročník: 3. ročník a 4. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) Septima a Oktáva – osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Tento materiál by vytvořen jako téma pro maturitní okruh: The Czech Republic. Czech cuisine na Gymnáziu a JŠ Svitavy; přibližně na jednu, popřípadě více vyučovacích hodin (pro výklad i opakování –shrnutí učiva). Obsahuje jednak přehled faktografických údajů, tak i anglickou ustálenou terminologii, doplněné o interaktivní cvičení: otázky, diktát, popis obrázků a rozhovory (role-play). Je primárně zaměřen na dva poslední ročníky gymnázia, i přesto se dá využít i v nižších ročnících osmiletého i čtyřletého studia vcelku nebo jeho jednotlivé části. Pomůcky: interaktivní tabule Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Anglický jazyk Tematický okruh The Czech Republic

Contents Meals of the day Breakfast Snack Lunch / dinner Supper Eating out -the menu Starter Main course Dessert Recipe

BREAKFAST the best way to start the day bread, bread rolls, buns, French bread, with butter, salami, ham, honey, cheese or jam sweet - cakes (or Christmas cake), doughnuts or gingerbread scrambled eggs, omelettes, polenta or porridge yoghurt with fresh fruit, muesli with milk, raisins, chocolate, stewed fruit, walnuts, hazelnuts… tea, cocoa, warm or hot milk, coffee, hot chocolate or a glass of juice

SNACK In the snack bar something light and healthy fruit or vegetables bread, rolls, buns… dairy products –yoghurt Drinks: water (sparkling x still) juice, lemonade tea, coffee

LUNCHTIME – LUNCH/DINNER the main meal of the day Where? school/factory canteen, restaurant, fast food, buffet What? soup, a main course, something to drink, salad or a dessert 1) Soup - tripe soup, lentil soup, potato soup, "kulajda" soup (mushrooms and potatoes boiled in a little bit of sour cream soup)

2) Lunch - roasted pork with dumplings and sauerkraut roasted goose and sauerkraut and dumplings Wiener schnitzel with potato salad roasted sirloin beef in cream sauce and Czech dumplings Moravian sparrows (roasted fat pork offcuts), Spanish birds (rolled beef steak filled with salami, pickle, eggs and mustard) potato pancakes fruit dumplings with cream/cottage cheese and melted butter potato or "hairy" dumplings fried cheese and French fries/ chips

3) Supper/ dinner the very light meal the meal that you have in the early evening before you go to bed a drink a piece of cake, pasta or bread maybe a vegetable / fruit salad

Eating out (the menu) STARTER Soups: clear beef soup with noodles or small meat balls thick goulash soup with pieces of ham and sausage, onions and peppers thick potato soup with green veg and mushrooms a roll of ham with cream and horseradish sauce brawn in a thick jelly with vinegar and onions fried mushrooms fried garlic bread (with cheese) meatloaf

Main course MAIN COURSE chicken / pork fried in breadcrumbs Stewed / fried liver pork chop leg of mutton stewed beef rolled pork beef / pork goulash with dumplings or bread rabbit, usually roasted and served with cabbage chicken breasts with pancakes Side order/dish roast/ baked/boiled/ fried potatoes rice dumplings tomato/ vegetable… salad

DESSERT crepes (palačinky) filled with jam or strawberries and whipped cream blueberry and strawberry dumplings apple strudel ice cream sundae (zmrzlinový pohár) Cakes Brown Betty marble cake traditional Czech Cottage Cheese Pie Poppy Seed Cake Czech Pastry Cottage Cheese Kolacky

DRINKS (beverages) a) hot Vienna coffee green/ black/ fruit tea Hot chocolate b) Cold coke, lemonade, fruit/ vegetable juice, iced tea… c) Soft Fizzy – water, lemonade, iced tea… d) Alcoholic drinks Beer – staut/lager/bitter/shandy/cider Wine Spirits :Rum, Wiskey, Plum brandy

RECIPE Pancakes Ingredients: Prep. Time: 5 min 2 eggs Makes 4 serving 2 tablespoons sugar Cooking Time: 10 min 3 tablespoons all-purpose flour ¾ cup milk  Procedure 1/ Put the eggs, sugar, flour and milk in a blender 2/ Heat a large pan over medium heat 3/ Pour mixture about ¼ cup at a time 4/ Heat until golden, then flip 5/ Serve with syrup

Bramboráky / Potato Pancakes Ingredients: 4 or 5 good-sized potatoes, grated 2 or 3 cloves of garlic, minced 2 tablespoons finely chopped onion 1 egg, beaten 1 teaspoons dried marjoram salt & pepper to taste about 1/2 cup flour or enough to hold mixture together Procedure: Grate potatoes in a bowl, add remaining ingredients, and mix well. Heat frying pan with quite a bit of shortening or oil. Drop mixture by tablespoons into pan, flatten with back of spoon, and reduce heat. Cook until brown on both sides, drain and serve while hot. You may add chopped ham to the mixture before cooking.

Quiz 1) What do you usually have for breakfast? 2) What is your favourite snack? 3) Write down at least 8 Czech meals/ main courses. 4) What is your favourite drink? Why? 5) Describe the menu. 6) Can you name typical Czech desserts? 7) How often do you eat out?

(then change the roles) ROLE-PLAY 1) Create a dialogue : “At a restaurant“ (a waiter x a customer) 2) Dictate your favourite recipe to your classmate. (then change the roles)

Zdroje a použitá literatura KNIŽNÍ ZDROJE: 1) SMITH - DLUHÁ, Gabriella a kol. Angličtina otázky a odpovědi. Olomouc: INFOA, 2007, ISBN 80-7240-489-X. 2) EL-HMOUDOVÁ, Dagmar. Angličtina - Maturitní témata. Český Těšín: Petra Velanová, Třebíč, 2006, ISBN 978-80-86873-04-6. 3) CHUDÁ, Jana; CHUDÝ, Tomáš. Topics for English Conversation. Havlíčkův Brod: Fragment, 1998, ISBN 80-7200-051-9. 4) DOOLEY, Jenny; EVANS, Virginia. Blockbuster 1. Newbury,Berkshire: Express Publishing, 2004, ISBN 13:978-1-84466-713-0.

Zdroje a použitá literatura ELEKTRONICKÉ ZDROJE: AUTOR NEUVEDEN. Czech Republic - Food and Drink [online]. [cit. 24. 9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.expatfocus.com/expatriate-czech-republic-food-drink?gclid=CJjG242u5rMCFc6V3god1A0Aug ORŠULÁK, Tomáš; DOKTOROVÁ, Tatiana. Food. Gastronomy [online]. [cit. 24. 9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.skola.amoskadan.cz/s_aj/ajhtm/at/at13.htm AUTOR NEUVEDEN, Creative Commons Attribution-Sharealike License. Czech cuisine [online]. [cit. 24. 9.2012]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_cuisine Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.