Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Jitka Jiřišťová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03C_02_Food TEMA: SLOVNÍ ZÁSOBA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 2 ANOTACE Materiál je určen pro žáky úrovně A2,B1. Časově je koncipován na jednu až dvě vyučovací hodiny. Cílem této prezentace je připravit žáka na všeobecné téma k ústní maturitní zkoušce z AJ: “Food“. Žák bude schopen komunikovat na dané téma (odpovídat na otázky, vést rozhovor, popisovat obrázky) za použití vhodné slovní zásoby a větných vazeb. Slide 4,5,6,13,14,16: Žáci si procvičují slovní zásobu a větné vazby. Podle pokynů v prezentaci pracují s digitálním perem / fixem, zapisují odpovědi na interaktivní tabuli a poté je kontrolují se správným řešením. Neznámou slovní zásobu si zapisují do sešitů. Slide 5: Tento slide je vhodné také vytisknout a použít jako pracovní list. Slide : Žáci kategorizují slova do „národních kuchyní“. Odpovědi si zapisují do sešitů, porovnají se správným řešením a použijí je při rozhovoru. Slide 15,17: Žáci pracují s online prostředím. Po kliknutí na odkazy si procvičují tři jazykové dovednosti - poslech, čtení a mluvení. Materiál je určen k interaktivní výuce.

3 FOOD

4 In the wordsearch (following slide) you will find the names of food
In the wordsearch (following slide) you will find the names of food. Devide them into these categories: Meat (2x): Dairy products (4x): Poultry (2x): Sweets (2x): Fish and seafood (3x): Bakery products (2x): Fruit and vegetables (5x):

5 C A R P D E L F N O I U T B M Z H K S J G Y V

6 Wordsearch - the solution
Meat (2x): beef, pork Dairy products (4x): milk, butter, yoghurt, cream Poultry (2x): chicken, turkey Sweets (2x): lollipop, candy Fish and seafood (3x): carp, lobster, cod Bakery products (2x): bread, roll Fruit and vegetables (5x): onion, carrot, cabbage, apple, nut

7 NATIONAL CUISINES: From the following dishes decide which are typical for American cuisine British cuisine Czech cuisine fruit dumplings steak hamburger pudding Haggis fish and chips hot dog carp turkey potato salad sandwiches roast beef French fries cranberry sauce apple pie pork+cabbage+dumplings toast+marmelade tea with milk beer Coca-cola

8 AMERICAN CUISINE steak hamburger hot dog turkey French fries
cranberry sauce apple pie Coca-cola

9 BRITISH CUISINE pudding Haggis fish and chips turkey sandwiches
roast beef cranberry sauce toast+marmelade tea with milk

10 CZECH CUISINE fruit dumplings carp beer potato salad
pork+cabbage+dumplings

11 How would you describe: American cuisine British cuisine Czech cuisine
heavy, greasy, delicious, tasty, light, fatty, meaty, salty, spicy, filling, strange, disgusting, healthy, unhealthy, bland (mdlý), boring,hearty (vydatný), oily, mild,rich (výrazný), plain

12 Now with your partner talk about different national cuisines and compare them

13 DIFFERENT PLACES TO EAT
home tea room café cafeteria sweet shop restaurant fast food bars Chinese take-away pub sushi bar pizza restaurant………. Why do you prefer eating at home / out

14 CAN YOU COOK? Match the words from the columns squeeze cook mix bake
peel roast serve stir slice melt chop cut do fry add boil steam lay onions meat the dinner the fries spices the bread the table a meal a lemon the soup sausages the eggs meat into pieces some butter in a pan a cake all ingredients ina bowl the washing up the potatoes 1 I 2 H 3 P 4 O 5 R 6 B 7 C 8 J 9 F 10 N 11 A 12 M 13 Q 14 D 15 E 16 L 17 K 18 G

15 Do you use cookbooks? Do you watch TV programmes about cooking?
Jamie Oliver is a famous British chef. Look at him making The Perfect Omelette

16 LAYING THE TABLE (How do you lay the table for special occasions?)
jug napkin bottle candle (stick) the other items: bowl cup saucer salt+pepper teapot coffee pot tray vase menu knife spoon fork tea spoon glass plate table-cloth

17 Recommended tasks: Look at Maturita card 5 (Bridge - online)
1. With a partner discuss the questions 2. Look at the photos and describe what you can see Use the questions on helpforenglish to talk about the topic ´Food´ You can read articles about national cuisines on Bridge - online: Maturitní témata - Food

18 Použité zdroje: Slide 3,8,9,10,16: Obrázky z galerie MS Office Slide 5: (Wordsearch) vlastní tvorba Slide 15: ALMARE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google