Fond mikroprojektů v Euroregionu Praděd v období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OP LZZ č. B6 – Zvýšení kvality řízení lidských zdrojů a optimalizace.
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR , Olomouc Program Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odborný seminář pro potenciální žadatele o dotaci na projekt Krajský úřad Jihomoravskéhjo kraje Brno, 1.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Ing. Irena Havlová Praha, 15. února 2016.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Inkluzivní vzdělávání pro KPSVL Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
Dotační příležitosti obcí AUTOR: Bc. Zdeněk Tarant.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Národní program podpory cestovního ruchu
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Projektová žádost a přílohy
Interreg V-A Česká republika – Polsko
na přeshraniční spolupráci Česká republika - Polsko
Systémy/Systemy – € Jednotky/Jednostki €
Seminář pro příjemce OPVK
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Nadnárodní/meziregionální spolupráce (TNC/IRC) vs
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Výzva pro samosprávné celky OPZ odbor regionální politiky duben 2017
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Praděd v období
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Realizace a vyúčtování malého projektu
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Cyklus malého projektu
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Zlín,
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Fond mikroprojektů v Euroregionu Praděd v období 2014-2020 v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko 31. 1.2018 Olomouc 1

Program Interreg V-A Česká republika - Polsko Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Program Interreg V-A Česká republika - Polsko OBSAH PREZENTACE Informace o Fondu mikroprojektů Fond mikroprojektů v Euroregionu Praděd Výstupy a zkušenosti z předchozích kol výzvy 31. 1.2018 Olomouc 2

Program Interreg V-A Česká republika - Polsko Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Program Interreg V-A Česká republika - Polsko Program se zaměřuje na podporu spolupráce mezi Českou republikou a Polskou republikou a je určený pro podporu a rozvoj česko-polského příhraničí a přeshraniční spolupráce Část prostředků Programu je vyčleněna k využití a podpoře malých projektů, které jsou realizovány prostřednictvím specifického nástroje tzv. Fondu mikroprojektů (po celém území 6 Správců Fondu) Evropský fond pro regionální rozvoj (EFRR) je jedním z hlavních finančních nástrojů evropské politiky soudržnosti určený především na podporu regionů dotknutých trvalými a závažnými přírodními nebo demografickými problémy Finanční prostředky určené pro Fond mikroprojektů tvoří 20% z prostředků Programu, celkem 45,244 mil. EUR pro 6 euroregionů 31. 1. 2018 Olomouc 3

Zaměření FMP Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Prioritní osa 2: Rozvoj potenciálu přírodních a kulturních zdrojů pro podporu zaměstnanosti Specifický cíl: Zvýšení návštěvnosti regionu prostřednictvím vyššího využití potenciálu přírodních a kulturních zdrojů Rozsah dotace: 2.000 - 30.000 EUR Lead projekty: 4.000 - 60.000 EUR (za národní část vždy min. 2.000 EUR, max. 30.000 EUR) Celkový rozpočet mikroprojektu nesmí přesáhnout dvojnásobek maximální výše dotace Vhodní žadatelé: orgány veřejné správy, jejich svazky a sdružení, organizace zřizované a zakládané orgány veřejné správy, nestátní neziskové organizace, ESÚS, církve a náboženské spolky, asociace a sdružení působící v oblasti cestovního ruchu 31. 1. 2018 Olomouc 4

Zaměření FMP Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Prioritní osa 4: Spolupráce institucí a komunit Specifický cíl: Zvýšení intenzity spolupráce institucí a komunit v příhraničním regionu Rozsah dotace: 2.000 - 20.000 EUR Lead projekty: 4.000 - 40.000 EUR (za národní část vždy min. 2.000 EUR, max. 20.000 EUR) Celkový rozpočet mikroprojektu nesmí přesáhnout dvojnásobek maximální výše dotace Vhodní žadatelé: orgány veřejné správy, jejich svazky a sdružení, organizace zřizované a zakládané orgány veřejné správy, hospodářské a profesní komory, svazy a sdružení, nestátní neziskové organizace, vzdělávací instituce včetně vysokých škol, ESÚS, církve a náboženské spolky 31. 1. 2018 Olomouc 5

Ukazatelé výstupu mikroprojektů Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Ukazatelé výstupu mikroprojektů V rámci přípravy projektové žádosti je žadatel povinen vybrat minimálně jeden ukazatel výstupu (indikátor) pro příslušnou prioritní osu: Ukazatelé výstupu v rámci prioritní osy 2: počet elementů kulturního / přírodního bohatství se zvýšenou atraktivitou počet elementů infrastruktury zpřístupňující / zvyšující využití přírodního a kulturního dědictví počet realizovaných společných mechanismů v oblasti přírodního a kulturního dědictví Ukazatelé výstupu v rámci prioritní osy 4: počet partnerů zapojených do společných aktivit Indikátory výstupu je nutné kvantifikovat (určit výchozí a cílovou hodnotu) a zvolit datum výchozí hodnoty a datum cílové hodnoty. 31. 1. 2018 Olomouc 6

Pro podporu nutno získat min. 60 bodů ! Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Typy mikroprojektů Podle způsobu zapojení zahraničního partnera jsou rozlišovány tyto typy mikroprojektů: mikroprojekt typu A – mikroprojekty společné s lead partner principem (nový typ) – max. 100 bodů mikroprojekt typu B – mikroprojekty partnerské (dříve společné) – max. 85 bodů mikroprojekt typu C – mikroprojekty samostatně realizované (dříve samostatné a zrcadlové) – max. 75 bodů Pro podporu nutno získat min. 60 bodů ! 31. 1. 2018 Olomouc 7

Mikroprojekty typu A Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Mikroprojekt typu A: princip Vedoucího partnera – u mikroprojektů novinkou pouze pro partnery ze stejného euroregionu – partneři musí územně spadat pod působnost stejného Správce FMP předložení jedné společné dvoujazyčné žádosti o dotaci na mikroprojekt za oba, resp. všechny partnery (pokud je jich více), přičemž žádost předkládá Vedoucí partner, na kterém se oba / všichni partneři shodli Vedoucí partner nese zodpovědnost za mikroprojekt jako celek v případě schválení mikroprojektu Vedoucí partner uzavře s příslušným národním Správcem smlouvu o financování dotace je proplácena Vedoucímu partnerovi, který následně příslušnou část dotace postoupí svému partnerovi / svým partnerům 31. 1. 2018 Olomouc 8

Mikroprojekty typu B a C Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Mikroprojekty typu B a C Mikroprojekt typu B: každý z partnerů předkládá svoji projektovou žádost na své straně hranice převážně jednojazyčná žádost v českém jazyce – pouze některá pole také v polštině mikroprojekty musí být předloženy na stejné zasedání EŘV partneři musí územně spadat pod působnost jiného Správce Mikroprojekt typu C: projektovou žádost předkládá pouze jeden z partnerů i tyto projekty však musí mít jasný přeshraniční dopad partneři mohou územně spadat pod působnost jiného Správce 31. 1. 2018 Olomouc 9

Žadatel a partner Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Vhodný žadatel: musí mít právní subjektivitu a sídlo ve vymezeném území působnosti příslušného Správce výjimkou jsou organizační složky bez právní subjektivity, které jsou složkami subjektů se sídlem mimo území působnosti Správce, ale na území příslušného Správce působí (např. Generální ředitelství cel Praha – celní úřad pro Moravskoslezský kraj) Zahraniční partner: povinností každého žadatele je mít polského partnera, který má sídlo na území Dolnoslezského, Opolského či Slezského vojvodství aktivity žadatele a partnera musí spadat do stejné prioritní osy zapojení partnera je podrobně popsáno v projektové žádosti 31. 1. 2018 Olomouc 10

Kritéria přeshraniční spolupráce Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Kritéria přeshraniční spolupráce Důležitým aspektem mikroprojektů je přeshraniční spolupráce, proto jsou stanovena 4 kritéria spolupráce: společná příprava společná realizace společné financování společný personál U mikroprojektů typu A musí být naplněna 4 kritéria. U mikroprojektů typu B a C musí být naplněna min. 3 kritéria. Společná příprava a realizace musí být naplněna u všech mikroprojektů. Míra naplnění jednotlivých kritérií bude předmětem hodnocení!!! 31. 1. 2018 Olomouc 11

Míra naplnění přeshraničního dopadu je předmětem hodnocení!!! Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Přeshraniční dopad Přeshraniční dopad je nezbytně nutným aspektem při realizaci mikroprojektů v rámci FMP. Bez splnění tohoto aspektu nelze mikroprojekty realizovat. mikroprojekt musí mít dopad na podporované území obou stranách hranice a přinášet užitek obyvatelům podporovaného území mikroprojekt je obvykle realizován partnery na obou stranách hranice a měl by řešit jejich společný problém či rozvíjet společný potenciál mikroprojekt by měl přispívat k odstraňování překážek v propojování pohraničí, přispívat k rozvoji přeshraničních vazeb a kontaktů a propovat cílové skupiny na obou stranách hranice výstupy mikroprojektu by měly být využívány cílovými skupinami z obou stran hranice, a to i v době udržitelnosti Míra naplnění přeshraničního dopadu je předmětem hodnocení!!! 31. 1. 2018 Olomouc 12

Doba realizace mikroprojektů Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Doba realizace mikroprojektů Doba trvání mikroprojektů je zpravidla 12 měsíců Pouze v případě složitějších mikroprojektů může být doba trvání maximálně 18 měsíců zahájení fyzické realizace mikroprojektu = započetí aktivit směřujících k naplnění vlastního obsahu a cílů mikroprojektu ukončení fyzické realizace mikroprojektu = ukončení veškerých aktivit souvisejících s vlastní realizací mikroprojektu Realizace mikroprojektu nesmí skončit před zasedáním EŘV, na kterém má být projednáno jeho schválení. 31. 1. 2018 Olomouc 13

Místo realizace mikroprojektu Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Místo realizace mikroprojektu místem realizace mikroprojektů je celé „podporované území” v České republice a Polské republice s tím, že mikroprojekt musí mít pro podporované území jasný a významný přínos možná je realizace aktivit také mimo podporované území – aktivity realizované mimo podporované území musí být uvedeny a zdůvodněny v projektové žádosti a musí být schváleny EŘV 31. 1. 2018 Olomouc 14

Mapa „podporovaného území“ v ČR a PR Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Mapa „podporovaného území“ v ČR a PR 31. 1. 2018 Olomouc 15

FMP v Euroregionu Praděd Fond mikroprojektů 2014 - 2020 FMP v Euroregionu Praděd Alokace pro Euroregion Praděd: celková částka 9.666.050 EUR pro žadatele na české straně: 3.790.756 EUR pro žadatele na polské straně: 5.875.294 EUR Územní vymezení na české straně: okresy Jeseník (s výjimkou katastru obce Bílá Voda), Bruntál, Olomouc, Prostějov, a Přerov Územní vymezení na polské straně: - powiaty:brzeski(śląski), kędziersko – kozielski, kluczborski, krapowicki, namysłowski, nyski, oleski, opolski, prudnicki, strzelecki, město Opole. 31. 1. 2018 Olomouc 16

FMP v Euroregionu Praděd Fond mikroprojektů 2014 - 2020 FMP v Euroregionu Praděd V ý z v a v rámci FMP byla vyhlášena jedna kontinuální výzva k předkládání žádostí na celé dotační období (FMP bude trvat až do 6/2023) příjem žádostí je průběžný, projektové žádosti jsou přijímány v rámci jednotlivých kol této výzvy možnost vyhlášení omezených tématických kol výzvy s určitým zaměřením, které budou určeny pouze např. pro jednu prioritní osu, pro určitý typ mikroprojektů (A, B, C) apod. 31. 1. 2018 Olomouc 17

FMP v Euroregionu Praděd Fond mikroprojektů 2014 - 2020 FMP v Euroregionu Praděd Prioritní osa 2: Rozvoj potenciálu přírodních a kulturních zdrojů pro podporu zaměstnanosti 30 % alokace FMP – 1.137.227 EUR (CZ) Prioritní osa 4: Spolupráce institucí a komunit 70 % alokace na FMP – 2.653.529 EUR (CZ) 4.12. 2017 Olomouc 18

FMP v Euroregionu Praděd Fond mikroprojektů 2014 - 2020 FMP v Euroregionu Praděd Počet ukončených kol příjmu 4 Počet zasedání EŘV 4 Počet zaregistrovaných projektů 75 z toho 46(CZ) + 29 (PL-A) Počet vyřazených při kontrole přijatelnosti 15 z toho 9(CZ) + 6(PL-A) Počet schválených projektů 53 z toho 31(CZ) + 22(PL-A) Od realizace odstoupil 1 žadatel 31. 1. 2018 Olomouc

Výstupy a zkušenosti Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Projektů v realizaci 52 mikroprojektů Předložilo závěrečné vyúčtování 21 konečných uživatelů Kontrola ukončena 6 mikroprojektů Finančně uzavřeno, vyplaceno 5+1* mikroprojektů *jeden konečný uživatel po ukončení sám odstoupil od Smlouvy 31. 1. 2018 Olomouc

Výstupy a zkušenosti Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Zkušenosti: Projektová část Zkušenosti: Žádná žádost ještě nebyla vyplněna celá správně a úplně Povinné přílohy projektové žádosti nejsou dokládány všechny U příloh se vyskytují formální chyby Žadatelé obdrží od sekretariátu seznam nedostatků s konkrétním popisem jak, kde a co v projektové žádosti opravit, je běžné, že žadatel opraví požadované jinak Prozatím je u všech žadatelů skutečnost taková, že projektová žádost není opravena zcela bez chyby 31. 1. 2018 Olomouc

Výstupy a zkušenosti Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Finanční část Žadatelé nevyužívají možnosti konzultace před podáním vyúčtování, což má za následek: Vyúčtování není kompletní Chybí povinné přílohy nebo nejsou dostatečně vyplněné Na dokladech chybí označení názvem a číslem projektu Žadatele samovolně mění propagační předměty, aniž by o změně informovali Správce 31. 1. 2018 Olomouc

Harmonogram na následující období Fond mikroprojektů 2014 - 2020 Harmonogram na následující období 4. zasedání EŘV proběhlo 26.1.2017 5. kolo příjmu žádosti 26. 2. 2018 5. zasedání EŘV květen 2018 6. kolo příjmu 18. 6. 2018 6. zasedání EŘV září-říjen 2018 7. kolo září 2018 7. zasedání EŘV listopad-prosinec 2018 31. 1. 2018 Olomouc

Dokumentace FMP Fond mikroprojektů 2014 - 2020 pro žadatele – Směrnice pro žadatele + přílohy pro konečné uživatele (příjemce dotace) – Směrnice pro konečného uživatele dokumentace je zveřejněna na www.europraded.cz u FMP není povinností předkládat předem projektový záměr doporučovány jsou však konzultace projektových záměrů, předpřipravených projektových žádostí a rozpočtů 31. 1. 2018 Olomouc 24

Nové doby 111, Vrbno pod Pradědem Děkuji za pozornost Ing. Zdeněk Jarmar Euroregion Praděd Nové doby 111, Vrbno pod Pradědem www.europraded.cz zdenek.jarmar@europraded.cz 31. 1. 2018 Olomouc