Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Plody Přírodopis VY_32_INOVACE_179, 9. sada, Př3 ANOTACE
Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČÁSTI TĚLA ROSTLIN DÍL 2. Květy a plody.
Lilkovité.
Bukovité a Břízovité.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Rozmnožování rostlin Opylení
VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Růžovité.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
(Heracleum sphondylium)
Stavba rostlinného těla
Listy, květy a plody rostlin
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Krytosemenné rostliny
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY
PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Vypracovala: Soňa Gráblová VII.A třída
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Sady a zahrady Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Zpracovala: Dominika Studená
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Hluchavkovité.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Krytosemenné rostliny
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Ovoce Andy Poláková.
Pryskyřníkovité a růžovité
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Acai Černá třešeň Červená řepa Zelené jablko Hruška Rakytník Malina Brusinky Granátové jablko Borůvky Maqui.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU Autor: Mgr. Jana Střížková Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / PŘÍRODOPIS / PŘEHLED ORGANISMŮ Druh učebního.
R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
RŮŽOVITÉ Myroslava Palinkash Valerie Sobková Jakub Hrbáč.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 7.ročník_Růžovité Téma: Růžovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Jádroviny.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JABLOŇ.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
BOTANIKA.
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Marie Duchečková.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Transkript prezentace:

Jabloň domácí

Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let.

Základní údaje Říše:rostliny Podříše: cévnaté rostliny Oddělení: krytosemenné Třída: vyšší dvouděložné Řád: růžotvaré Čeled: růžovité Rod: Jablon

Původ rostoucí již před více než let, která je dodnes součástí porostů horských lesů v Kazachstánu. Odtud se jabloň rozšiřovala již 2000 let př. n. l. a v antickém Římě již záměrně pěstovali 17 druhů jablek, která již dokonce uměli roubovat.

Celá rostlina

Jabloň květ Kvete v dubnu až květnu Květy jsou až 5 cm široké Bílé s vnějším červeným nádechem 5 korunních lístků tyčinek Cizosprašný strom K opylení je nutný pyl z jiné odrůdy Velikost pylového zrna µm

Plod jabloně Malvice-semena jsou uložena v jádřinci Malvice-nepukavý dužnatý plod Malvice-obsahuje více než jedno semeno =strict&client=opera&hs=b4I&source=lnms&tbm=isch &sa=X&ved=0ahUKEwj88M- 3qZTaAhXpbZoKHXQeDDAQ_AUICigB&biw=1366&bih= 661

Druhy jabloní Albrechtovo Banánové zimní Blenheimská reneta Boskoopské červené Gascoyneho šarlatové Jadernička moravská Kožená reneta zimní Malinové hornokrajské

Využití jabloně účinky na zdraví Podporuje trávení, zlepšuje krevní obraz, posiluje srdce, nervy, krevní oběh Látky obsažené v jabloni: Cukry, vitamíny A, B, C, organické kyseliny, pektin, minerály, vlákniny, bílkoviny a další Použití v kosmetice: Rozkrojené jablko přiložené přímo na tělo mírně regeneruje a pročištuje pokožku

Pokrmy z jablka Jablečný štrúdl Žemlovka Jablkový koláč Jablečný kompot Jablečné pyré přesnídávky

Zdroje odrudy-jabloni-popis-a-vyobrazeni-17-nejzajimavejsich/ odrudy-jabloni-popis-a-vyobrazeni-17-nejzajimavejsich/ t=opera&hs=b4I&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj88 M-3qZTaAhXpbZoKHXQeDDAQ_AUICigB&biw=1366&bih=661 biw=1366&bih=661&tbm=isch&sa=1&ei=jlK- WvilAuXF6ATqg6XAAw&q=Jablon+malvice+obrázky&oq=Jablon+ma lvice+obrázky&gs_l=psy- ab j7j c.1.64.psy-ab l4Qa73qkxI#imgrc=_

KONEC