Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy."— Transkript prezentace:

1 PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy semenných rostlin jsou přizpůsobeny různému způsobu opylení. U většiny rostlin dochází k opylení pylem z jiného květu, ať už u téže rostliny, anebo jiných rostlin téhož druhu.

2 PROČ ROSTLINA KVETE Jen u některých druhů krytosemenných rostlin se blizna opyluje pylem z vlastního květu. U většiny druhů k opylení vlastním pylem nedochází. U některých rostlin nedozrávají v jednom květu tyčinky a pestíky současně.

3 PROČ ROSTLINA KVETE Některé rostliny vytvářejí dva typy květů:
A) květ s dlouhou čnělkou a krátkými tyčinkami B) květ s krátkou čnělkou a tyčinkami nad bliznou, přičemž se velká pylová zrna. nemohou zachytit mezi malými papilami blizny. Jev se označuje jako různočnělečnost.

4 PROČ ROSTLINA KVETE Samoopylení brání různá velikost pylových zrn a bliznových papil také u jiných rostlin. Přenos pylu se může uskutečnit různými způsoby: U krytosemenných rostlin je nejrozšířenější přenos hmyzem.

5 PROČ ROSTLINA KVETE Květy takto opylované bývají nápadné zbarvením, velikostí, vůní, produkcí nektaru, uspořádáním květů do nápadných květenství. Časté je též přizpůsobení přenosu větrem. Pro květy s přenosem pylu větrem je typická velká produkce pylu a potlačení květních obalů.

6 PROČ ROSTLINA KVETE

7 PROČ ROSTLINA KVETE Vzácnější je opylení pomocí jiných živočichů než hmyzu (ptáky, netopýry) nebo vodou. Při opylení se na bliznu přichytí pylové zrno a vyklíčí v pylovou láčku, která nese samčí pohlavní buňky. Pylová láčka prorůstá až do vajíčka v semeníku a samčí pohlavní buňka pak oplodní vaječnou buňku ve vajíčku.

8 PROČ ROSTLINA KVETE

9 PROČ ROSTLINA KVETE Mezi opylením a oplozením může uplynout různě dlouhá doba. Po oplození se v semeníku krytosemenných rostlin vytváří z vajíčka semeno. Zárodek je tak dobře chráněn před nepříznivými podmínkami.

10 PROČ ROSTLINA KVETE

11 PROČ ROSTLINA KVETE V semenu jsou patrné dvě nebo jedna děloha (dvouděložné, jednoděložné), první pupen se vzrostným vrcholem nové rostliny a základ kořene. Ze stěny semeníku vzniká oplodí, které může být dužnaté nebo suché.

12 PROČ ROSTLINA KVETE - K rozšiřování plodů a semen dochází různými způsoby (větrem, živočichy) a podle toho lze najít různá zajímavá přizpůsobení plodů umožňující dobré rozšiřování semen. Jak charakterizovat květ? - Stavbu květu lze znázornit květním diagramem nebo květním vzorcem.

13 PROČ ROSTLINA KVETE Květní diagram:
- Grafické znázornění složení květu (půdorys květu), kde každá část květu je zakreslována grafickými mezinárodními symboly.

14 PROČ ROSTLINA KVETE

15 PROČ ROSTLINA KVETE Stavba květu květní diagram= nákres řezu poupětem

16 PROČ ROSTLINA KVETE Květní vzorec:
Jednotlivým částem květu jsou přiřazeny symboly, počet jednotlivých částí květu se vyjadřuje číslicí za příslušným symbolem. Jsou-li části srostlé, je číslice v závorce. Větší počet jednotlivých částí květů se označuje značkou „nekonečno“.

17 PROČ ROSTLINA KVETE

18 PROČ ROSTLINA KVETE

19 PROČ ROSTLINA KVETE Stavba květu květní vzorce - v květním vzorci zapisujeme doleva: souměrnost: * (pravidelný květ, více rovin souměrnosti) ↓ (souměrný květ, jedna rovina souměrnosti)

20 PROČ ROSTLINA KVETE pohlavnost: ♂: jednopohlavný květ samčí (má jen tyčinky) ♀: jednopohlavný květ samičí (má jen pestík)

21 PROČ ROSTLINA KVETE květní obaly: okvětní lístky - P s uvedením počtu, např. P3+3 (okvětí ze tří lístků ve dvou řadách) korunní lístky - C s uvedením počtu kališní lístky - K s uvedením počtu, např. K3 (tři kališní lístky)

22 PROČ ROSTLINA KVETE tyčinky- A . např. A5= 5 tyčinek
pestíky- G . např. G(3) - pestík vzniklý ze tří plodolistů závorka značí, že jsou dané části srostlé!!!!

23 PROČ ROSTLINA KVETE Tulipán- semeník


Stáhnout ppt "PROČ ROSTLINA KVETE Při opylení je pylové zrno přeneseno u nahosemenných rostlin na nahé vajíčko nebo u krytosemenných rostlin na bliznu pestíku. Květy."

Podobné prezentace


Reklamy Google