VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje – šroubové spoje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství.
Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrické stroje točivé
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
TLAKOVÉ LITÍ KOVŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Vznik střídavého proudu
Elektromotor a jeho využití
VY_32_INOVACE_AUT1_17 Rámy.
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Mechanické řízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektronické součástky a obvody
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rovnání a ohýbání.
Fyzika – Elektrolýza.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Chemické vlastnosti technických materiálů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Technické prostředky v požární ochraně
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Stroje a zařízení - spoje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_I–04–21 Název a adresa školy:
VY_52_INOVACE_I–04–08 Název a adresa školy:
zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
01 VY_32_INOVACE_B–06–01 Název a adresa školy:
VY_52_INOVACE_I–04–10 Název a adresa školy:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
VLASTNOSTI KAPALIN
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_I–04–28 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Typ šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol (32 vzdělávacích materiálů) Název sady vzdělávacích materiálů: STT IV Popis sady vzdělávacích materiálů: Strojírenská technologie IV, 4. ročník Sada číslo: I–04 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 28 Označení vzdělávacího materiálu: (pro záznam v třídní knize) VY_52_INOVACE_I–04–28 Název vzdělávacího materiálu: Zvláštní způsoby tváření I Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát

Zvláštní způsoby tváření Nákladná výroba tvářecích nástrojů vedla ke konstrukčním úpravám a zjednodušením tvářecích nástrojů. Většina nástrojů se odlévá ze snadno obrobitelných kovových materiálů, plastů, někdy i dřeva. Obráběním se jen dokončí. Po 2. světové válce se tvářecí síla nástrojů nahrazovala jinou energií, například kinetickou. S vysokou rychlostí roste i pohybová energie tvářecího nástroje. Výhody: – sníží se odpružení, – zvýší se Rm a Re, – zvýší se přesnost výlisku, – mohou se tvářet i velké výlisky.

Druhy zvláštního tváření Výbuchem Elektromagnetické Kapalinou Pryží

Tváření výbuchem K tváření dochází okamžitým tlakem, který je způsoben explozí výbušniny. Tažnice je většinou z oceli nebo betonu. Použití: výroba letadel, raket, lodí, velkých nádob. Druhy tváření výbuchem: Otevřený systém – po odpálení nálože přenáší voda tlakovou energii výbuchu na tvářený materiál. Někdy vodu a polotovar odděluje PE vak. Místo vody se někdy používá písek, při tváření za vyšších teplot se používá roztavený hliník. Před výbuchem je nutné odsát vzduch ve formě vývěvou. Uzavřený systém – tvářecí nástroj (forma) obklopuje polotovar. Po detonaci je polotovar tvarován podle dutiny nástroje. Metoda se hodí se pro malé série trubkových polotovarů.

Tváření výbuchem – otevřený systém

Tváření výbuchem - uzavřený systém

Tváření vodou – metoda Hydroform Tažník je hydraulicky tlačen na polotovar (plech). Tažnici tvoří tlaková kapalina (voda nebo olej), která je od výlisku oddělena pružnou pryžovou membránou.

Tlaková kapalina nahrazuje tažník Tvaruje se vysokým tlakem vody nebo oleje. Mohou se tvarovat plechy, ale i kovové trubky. Tlaková kapalina je zavedena do utěsněné formy nebo trubky. 

Tváření vodou

Tváření pryží Tato metoda využívá elastických vlastností pryže upevněné ve skříni hydraulického lisu. Hodí se pro menší série, protože z důvodu velkých tlaků se pryž rychle opotřebovává.

Stříhání pryží Pryžový polštář nahrazuje drahou tažnici nebo střižnici. Větší trvanlivost mají tažnice nebo střižnice z plastů. Pryžový polštář je umístěn spolu s pohyblivým tažníkem ve skříni lisovacího stroje.

Úkoly: Popište tváření plechu na obrázku. Jaká tlaková kapalina se k tváření používá? Jaký je rozdíl mezi otevřeným a uzavřeným systémem tváření výbuchem? Jaké druhy trhavin používáme?

Elektromagnetické tváření Toto tváření je založeno na využití účinků dvou nesouhlasných magnetických polí – v pracovní cívce elektromagnetu a v tvářeném materiálu. Rychlým vybitím proudu v pracovní cívce se indukuje v tvářeném materiálu proud opačného smyslu, a tím i opačného magnetického pole. Lze tvářet i nemagnetické , ale elektricky vodivé materiály. Pracovní cyklus je až 6 výbojů za minutu. Máme tři základní druhy magnetických tváření : tvarování, upevnění (spojení) a řezání (stříhání). 

Elektromagnetické tváření trubek Elektromagnetem lze trubky tvarovat, rozšiřovat – pracovní cívka elektromagnetu se umístí dovnitř trubky a elektromagnetické odpudivé síly ji „natlačí“ na dvoudílnou rozebíratelnou formu . V případě zužování trubky se pak elektromagnet umístí vně a forma uvnitř trubky.

Tváření elektromagnetem Expanze = rozšiřování potrubí Komprese = stlačování Spojení trubky a kloubu kompresí

Tváření elektromagnetem Tvarovat lze i rovné plechy. Z jedné strany plechu je tažnice, z druhé strany je tvářecí cívka. Nejlépe se tvarují materiály s dobrou elektrickou vodivostí - Cu, Al, ocel, mosaz, molybden, Zn.

Stříhání a ohýbání elektromagnetem Stříhání – děrování plechů Ohýbání plechů

Obvod elektromagnetického tváření Základní obvod se skládá z kondenzátorového zásobníku energie, spínačů, zdroje stejnosměrného proudu a z tvářecí cívky.

Úkoly: Popište a vysvětlete princip tváření na obrázcích. Popište složení základního elektromagnetického obvodu.

Seznam použité literatury Řasa, J., Haněk, V., Kafka, J. Strojírenská technologie 4, 1. vyd. Praha: Scientia, 2003. ISBN 80-7183-284-7. Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Idroformatura_animata.gif