Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

Kovy. Kovy v periodické tabulce I.VIII. 1H 1 2,20 He 2 2Li 3 0,97 Be 4 1,5 B52B52 C 6 2,5 N 7 3,1 O 8 3,5 F 9 4,1 Ne 10 3Na 11 1,01 Mg 12 1,2 Al 13 1,5.
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Zástupci prvků skupin RZ
Stříbro.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Zlato a stříbro.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VYPRACOVALY: LUCIE KUBÍKOVÁ, DENISA PROCHÁZKOVÁ, SEXTA A
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zástupci prvků skupin RZ
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Stejskalová Hana
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Drahé kovy VY_32_INOVACE_1A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Alkalické kovy.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Výroba železa a oceli - opakování
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti Datum: 26. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Název: Kovy - prezentace Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace je určena k výkladové části tématu kovy, přehledně seznamuje s příklady důležitých kovů, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a využitím. Je vhodná k seznámení s učivem nebo jako podklad k zápisu učiva

KOVY – příklady, vlastnosti a využití

Alkalické kovy: Li Na K ( Rb, Cs, Fr ) nachází se v I.A skupině PSP měkké, lze je krájet nožem většinou lehčí než voda reaktivní, skladují se pod bezvodou kapalinou (např: petrolej…) v přírodě se vyskytují ve sloučeninách využití v organické nebo analytické chemii jejich sloučeniny barví plamen

Li Na K Rb Cs

Vzácné kovy: Au, Ag, Pt málo reaktivní, v přírodě se vyskytují ryzí chemicky odolné, dobře tepelně a elektricky vodivé tvoří amalgámy ( stříbro ) rozpouští se v lučavce královské ( zlato, platina ) na vzduchu se časem pokrývá vrstvičkou sulfidu ( stříbro) katalyzátor v organických syntézách ( platina ) využití ve šperkařství, elektrotechnice…

Železo Fe Ferrum v přírodě se vyskytuje ve sloučeninách je reaktivní, na vzduchu podléhá korozi, je tepelně i elektricky vodivé koroze způsobuje změnu barvy, struktury, chemického složení vyrábí se z železných rud ( hematit, magnetit..) ve vysokých pecích je to biogenní prvek tvoří slitiny (ocel ) tvoří řadu sloučenin surové železo se nazývá litina

hematit magnetit čisté železo

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hematit#mediaviewer/Soubor:Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Magnetit#mediaviewer/Soubor:Magnetite.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelezo#mediaviewer/Soubor:Eisen_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlato#mediaviewer/Soubor:Gold-crystals.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlato#mediaviewer/Soubor:Or_Venezuela.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99%C3%ADbro#mediaviewer/Soubor:Silver_crystal.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Zelen%C3%A1_skalice#mediaviewer/Soubor:S%C3%ADran_%C5%BEeleznat%C3%BD.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Sod%C3%ADk#mediaviewer/Soubor:Flammenf%C3%A4rbungNa.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Alkalick%C3%A9_kovy#mediaviewer/Soubor:Flame_colour_in_alcalic_metals.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Drasl%C3%ADk#mediaviewer/Soubor:Flammenf%C3%A4rbungK.png