Středověká společnost- vrcholná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Móda za 1. světové války Zlatý věk
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Gotická móda VY_32_INOVACE_ 04 Gotická móda.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
KONEC ABSOLUTISMU VE FRANCII
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Středověká společnost
Vznik státních útvarů V.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Struktura středověké společnosti
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Základní typy monarchií
Gotická kultura a vzdělanost
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
RANÝ STŘEDOVĚK.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
ERBY Heraldika.
Středověk, gotický sloh
Jagellonci na českém trůně
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
Heraldika.
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Barokní móda.
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Sparta.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_177_Jak se lidé oblékali TÉMA: STŘEDOVĚK.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
Gotika Bolfíková Nikola.
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_O životě na vesnici
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
INDIE.
Úvod do středověku.
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
Transkript prezentace:

Středověká společnost- vrcholná Iva Štěchová

Společnost trojího lidu Společnost trojího lidu- sestává se ze tří řádů: z těch, kdo se modlí – kněží (oratores), těch, kdo pracují na sebe i na druhé – venkovského lidu (laboratores), těch, kdo bojují, aby chránili toho, kdo se modlí a obdělává půdu – válečníků (bellatores). Nezastupitelná úloha ve společnosti: Duchovenstvo pečovalo o náboženský život věřících, šířilo kulturu a vzdělanost Rolníci ji živili prací svých rukou Šlechta organizovala a řídila chod společnosti a zajišťovala jí ochranu proti nepřátelům

Společenské vrstvy Hluboké společenské rozdíly Každý člověk patřil do určité společenské vrstvy- -určovalo to jeho veškerý život. Podle svého postavení se lidé chovali, bydleli, stravovali i oblékali. Pro příslušníky jednotlivých vrstev platily i rozdílné právní předpisy.

rolníci

Politická moc Podíl na politické moci získala jen malá část obyvatelstva, privilegované uzavřené skupiny- - především vysoká šlechta, jež vlastnila rozsáhlý majetek. Příslušníci této skupiny se snažili spolurozhodovat o dění ve státě (s panovníkem) a omezit jeho moc, zastávali důležité úřady a byli členy poradních orgánů panovníka (například královské rady). V českém zemském sněmu (2. pol. 13.století) zasedali představitelé vysoké šlechty a také zástupci dalších stavů, drobného rytířstva, církve a královských měst.

Ostatní… Ve středověké společnosti existovali i lidé, kteří nepatřili do žádné společenské vrstvy, většinou neměli stálý domov a v podstatě žili na okraji společnosti: tuláci, žebráci, prostitutky, potulní herci, kejklíři. Důležitou součástí středověké společnosti byli také Židé…

Móda Mužský oděv se skládal z košilové suknice, která se postupně zužovala. Měla dlouhé úzké rukávy. Dalšími částmi byly kabátec a plášť, který se nosil přes něj. Byl spojen šňůrkou přišitou na levé straně vedle knoflíku. Měli hladce oholené tváře a zkadeřené vlasy. Udatní rytíři nosili kroužkové nebo plátové brnění. Pod brněním pak vatovaný a prošívaný kabátec a suknici bez rukávů. Ta mohla být volná nebo probraná. V létě tak chránili tělo před horkým brněním a v deštivém počasí brnění před vlhkem. Nohy navlékali do většinou bílých nohavic. Na hlavách nosili rytíři přilby. Důležitá byla heraldika (symboly šlechtického rodu, iniciály, barvy erbu), podle které mohli rytíře při turnajích rozpoznat

Ženský oděv Ženský oděv se přizpůsoboval ženskému tělu – poprvé se zužoval. Nosily košile s úzkými rukávy tzv. pachy. Dlouhé šaty se od pasu rozšiřovaly pomocí klínů. Na tuto spodnici si oblékaly surcot = svrchní oděv, něco mezi pláštěm a šatovou sukní. Dvouvrstvý oděv ale oblékaly ženy z vyšších vrstev. Obyčejné poddané měly jen jednu vrstvu. Ženské vlasy se kadeřily pomocí žhavých tělísek. Svobodné ženy chodily s copem nebo prostovlasé, vdané si hlavu zakrývaly rouškami. Ovíjely si je kolem hlavy nebo je měly jen tak položené. Roušky se doplňovaly korunkou. Vyšší vrstvy měly zlatou, nižší jen kovovou obroučku.

móda

ostatní V této době vzniká také základ k dnešnímu taláru. Nosili ho profesoři na univerzitách. Dnes se používá většinou u promocí a imatrikulací na vysokých školách. Je to tmavý široký uzavřený plášť s rukávy. Židé byli na okraji společnosti. Museli na oděvu nosit žlutou barvu, aby byli rozeznáni od křesťanů (žlutý lem). Na hlavách nosili klobouk nebo čepici do špičky.

Zdroje: www. google.cz Děkuji za pozornost