Dopravní služby v CR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie rozvoje letiště Leoše Janáčka Ostrava
Advertisements

Služby letecké dopravy
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
VODA & ENERGIE.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
SILNIČNÍ DOPRAVA Technika služeb v cestovním ruchu
DOPRAVA.
Vliv dopravy na životní prostředí
Charakteristické znaky MHD
Služby letecké dopravy
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Služby železniční dopravy
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
Doprava 25. listopadu 2005.
Komunikační předpoklady rozvoje cestovního ruchu
Registrační číslo projektu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
Kateřina Kubáčková Michaela Kobrová
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Letecká doprava. + rychlost, úroveň, služby - cena?, střední a dlouhé vzdálenosti nahradila mezikontinentální lodní d. celý svět v dosahu 24 hodin.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Praha – Ostrava Mohou zde vlaky vydělávat? PETR GOČ.
Služby vodní dopravy a ostatní formy dopravy
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Organizátor REgionální DOpravy V Královéhradeckém a Pardubickém kraji
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Úloha dopravy v hospodářství
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Management cestovního ruchu
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Železniční doprava Funkčnost – vize - budoucnost Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
CHAPS spol. s r.o. Bráfova Brno Tel.: Fax: Internet:
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 Doprava a spoje Mgr. Jan Kašpar.
DOPRAVA VY_32_INOVACE_1C_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Doprava Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
Městská hromadná doprava ve Stockholmu Studentská konference Nedorost Jakub, DMŽ3.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Integrovaný dopravní systém pro oblast Českobudějovicka od
VLAKY Od koněspřežky po super vlaky Autor: Eduard Špička.
osobní doprava patří do sféry služeb
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Doprava a dopravní služby
Sortiment poskytovaných služeb v železniční dopravě; dopravní ceniny, tarify, slevy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana.
Dopravní ceniny, tarify, slevy, letový řád
Trasování a sestavení programu zájezdu
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
SLUŽBY CESTOVNÍHO RUCHU
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Švýcarsko a jezera velký počet jezer (široká horská údolí)
Transkript prezentace:

Dopravní služby v CR

Členění Podle druhu – ŽELEZNIČNÍ, LETECKÁ, SILNIČNÍ, VODNÍ, OSTATNÍ Podle teritoriálního hlediska – VNITROSTÁTNÍ a MEZINÁRODNÍ Podle jízdního řádu – služby PRAVIDELNÉ dopravy a NEPRAVIDELNÉ dopravy Výkonem dopravy je přeprava Přepravní tarify = ceny Dopravní cenina = letenka, jízdenka… Místenka (rezervační doklad) je v kontextu veřejné hromadné osobní dopravy doklad o závazné rezervaci místa k sezení v dopravním prostředku. Místenky se používají zejména v dálkové železniční a autobusové dopravě.

Železniční doprava Patří ke kolejovým druhům dopravy a je provozovaná na železniční dráze Obvykle ji vykonává železniční společnost (např. České dráhy) Málo závislá na přírodních jevech a na ročním období V cestovním ruchu nejméně používaná Doplňkové služby: informace o spojích, úschova a přeprava zavazadel atd. Typické znaky: hromadnost, plynulost a bezpečnost

Druhy vlaků Expres (EX) – vlak nejvyšší kategorie určen k přepravě na delší vzdálenost, na své trase zastavuje zřídka EuroCity (EC) – mezinárodní vlak vyšší kvality s vysokým cestovním komfortem, krátkou cestovní dobou, nejvyšší možnou přesností a zvláštními službami InterCity (IC) – především vnitrostátní vlaky vyšší kvality s vysokým cestovním komfortem SuperCity (SC) – mezinárodní nebo vnitrostátní vlaky vyšší kvality s nejkratší cestovní dobou (Pendolino) EuroNight (EN) – noční vlaky vysoké kvality, které spojují největší města a hospodářská centra Rychlíky – vlaky pro rychlou přepravu na velké vzdálenosti, zastavují ve větších městech Spěšné vlaky – vlaky pro rychlou přepravu na střední vzdálenost, zastavují pouze v městech Osobní vlaky – vlaky, které zajišťují přepravu do většiny stanic a zastávek na určité trati

Typy vagonů - Třídy V evropské železniční dopravě se vozová třída označuje samotnou číslicí nebo číslicí se slovem „třída“ v příslušném jazyce. 1. třída 2. třída (původní 2. třída byla od 3. června 1956 zrušena a nahrazena dosavadní třetí třídou) 3. třída (přečíslovaná od 3. června 1956 na 2. třídu) Soukromý železniční dopravce LEO Express, který zahájil v listopadu 2012 osobní dopravu na trase Ostrava - Praha, zavedl tři třídy, nazvané po vzoru letecké dopravy. První třída nese název Premium Classs, na soupravě má být údajně označena jako 1+. Na svém webu označuje třídy písmeny, tedy P pro Premium Class, B pro Business Class a E pro Economy Class.

Jízdenka (vlaková)

Letecká doprava Typické znaky: nejbezpečnější, nejrychlejší, částečně ovlivněna povětrnostními vlivy Cena relativně vysoká, ale v dnešní době již dostupná široké veřejnosti (nízkonákladové letecké společnosti) Běžně se ve vyspělých zemích Evropy používá tam, kde časový horizont pozemní přepravy je delší než 2-3 hodiny Charterové lety – letadlo je vypraveno na základě smlouvy mezi leteckou společností a CK Servery: letuska.cz, skyscanner.cz, letenky.cz Společnosti: Czech Airlines, SWISS, Emirates, easyJet Duty free: obchod v bezcelním pásmu na hranicích, na letišti, na lodi, kde lze nakoupit zboží bez cla Check-In: odbavení cestujícího před odletem

Rozdělení letadel podle počtu míst, provozní rychlosti, délky doletu a tříd Podle počtu míst – aerotaxi (3-10 cestujících), střední dopravní letadla (30-100 míst), velká dopravní letadla (nad 100-250 míst), velkokapacitní letadla (nad 250 míst) – airbus Podle provozní rychlosti – podzvuková, nadzvuková, vysokorychlostní Podle délky doletu – krátký dolet (150-1000 km), střední dolet (1001- 3000 km), dlouhý dolet (nad 3000 km) Podle tříd – F – první třída (first class), Y – ekonomická třída (economy class), C – klubová třída (business)

Letenka

Silniční doprava Silniční doprava je provozována na pozemních komunikacích Má 2 základní formy: autobusová a individuální Typické znaky: pružnost, cenová dostupnost, částečná závislost na počasí, plynulost ovlivňuje hustota silničního provozu, havárie apod.

Formy silniční dopravy Autobusová – pravidelná – dle jízdního řádu, nepravidelná – na základě smlouvy mezi dopravní společností a CK Automobilová – individuální, účastnící cestovního ruchu si např. zakoupí u cestovní kanceláře ubytování, stravování, ale k dopravě používají vlastní automobil

Jízdenka (autobusová)

Vodní doprava V cestovním ruchu představuje přepravu plavidly po vodních dopravních cestách a patří k nejstarším druhům přepravy osob Nejrozvinutější je v přímořských zemích a v zemích velkých splavných řek, kde je v rámci CR velmi vyhledávaná (např. Egypt – plavba po Nilu, Řecko – Egejské moře – výlety na ostrovy atd.) Typické znaky: atraktivní, pomalá, vysoká cena

Formy hromadné lodní dopravy Výletní lodě – většinou jednodenní poznávací výlety s řadou atrakcí Okružní plavby – trvají minimálně týden, jedná se o velké lodě, kde kromě základních služeb (ubytování, přeprava, stravování), jsou poskytovány i služby rekreační (bazény, posilovny, masáže), společensko-zábavní (diskotéky, noční bary, koncerty, kina apod.) a ostatní služby (lékař, směnárny, obchody apod.) Trajekty – většinou pravidelné linky, jedná se o velké lodě sloužící k přepravě osob, aut a autobusů po určité trase mezi pevninou a ostrovy (do Anglie, Švédska atd.), slouží jak turistům, tak i obyvatelům Individuální – motorové čluny, jachty apod.

Palubní lístek

Ostatní druhy dopravy Mezi ostatní druhy dopravy řadíme městskou hromadnou dopravu – MHD MHD – zabezpečuje městský dopravní podnik Význam je dán rozlohou města, počtem obyvatel, rozložením průmyslových objektů, škol, administrativních budov, zdravotních zařízení apod. Součásti MHD může být i říční doprava a taxislužba

Podle teritoriálního hlediska Vnitrostátní – na území daného státu Mezinárodní – po celém světě (např. z České republiky do USA)

Podle jízdního řádu Pravidelná – přeprava spojem podle předem zveřejněného jízdního řádu Nepravidelná – k provedení přepravy musí být vozidlo u dopravce objednáno