Počítač a jeho příslušenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

Počítač a jeho příslušenství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Popis produktu: Momentálně nejlepší all-in-one (tzn. vše v monitoru) na trhu Zařízení perfektně integruje osobní počítač do moderního širokoúhlého displeje.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Imobilizér Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k procvičení probrané ho učiva.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Potenciál, napětí, náboj, proud Základy elektrotechniky 1 Potenciál, napětí, náboj, proud Ing. Jaroslav Bernkopf.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
INFORMATIKA – Test č.1 VY_32_INOVACE_03 Sada 6 ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Počítač zepředu a zezadu
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Počítačové skříně, zdroje a kabely
Transformátory.
Hardware číslicové techniky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Základní části počítače a jejich zařazení
Informatika pro 5. ročník
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_05 Škola:
Software počítače – opakování
1. Tlačítko START 2. Podrobnější hledání 3. Zařízení a tiskárny 4
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
SPRÁVCE ÚLOH Adéla Veselá 1. A.
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Počítače jsou naši kamarádi!
POČÍTAČ VY_32_INOVACE_02 Sada 6 ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika – Seznámení s provozním řádem
PEXESO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Osobný počítač Kornélia Kontrová 1.OB.
Počítač s príslušenstvom INF V. ročník
ARCHITEKTÚRA POČÍTAČA
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Hardware Vstupní zařízení Mgr. Jan Vobornik, Masarykova ZŠ.
Exercise 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Předmět: Informatika Ročník: VI. Tématický celek: Základy práce s PC
Věcné učení První pomoc
První pomoc.
Informatika – Opakování základů ICT
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Technika kolem nás Svět, ve kterém žijeme, se skládá z živé a neživé přírody, ale také techniky. Dokázali byste říct příklad živé a neživé přírody? Do.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Opakování učiva pro 7. ročník
INFORMATIKA 6.ročník SESTAVA POČÍTAČE
Opakování učiva pro 9. ročník
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Počítač a jeho příslušenství Vlastní počítač Vstupní zařízení počítače Výstupní zařízení počítače Komunikační zařízení

Z čeho se skládá počítač? Aby počítač správně fungoval, musí obsahovat čtyři části: skříň počítače (vlastní počítač), monitor, klávesnici a myš. Je-li počítač zkonstruován do jednoho celku, jedná se o notebook (přenosný počítač). Ten funguje podobně, pouze místo myši má trackpad (malou plošku pro uživatelův prst).

Vlastní počítač – co najdeme ve skříňce Srdcem a mozkem počítače je procesor. Na základní desce jsou dále připevněny karty (grafická, zvuková…), paměti, pevné disky, mechaniky. Paměť počítače a pevný disk jsou úschovnou veškerých dat (programů, souborů…). Vlastní počítač nikdy nerozděláváme, je stále pod elektrickým proudem.

Notebook – přenosný počítač Notebook je určen ke snadnému přenášení a převážení, proto je do jednoho celku umístěna skříň počítače, monitor, klávesnice i náhražka myši (trackpad). Funguje také na baterie. Pokud ho budeme zapojovat do elektrické sítě, měla by to provést dospělá osoba.

Spouštění počítače Stiskem tlačítka na skříni počítače přivedeme do počítače elektřinu. Počítač se probudí, kontroluje, co vše je k němu připojeno a jestli správně funguje. Vydává přitom různé zvuky, problikává kontrolkami. Novým stiskem síťového vypínače ho přitom nesmíme odstřihnout od sítě, abychom mu neublížili.

Vypnutí počítače Abychom počítač vypnuli, musíme mu k tomu dát pokyn. Počítač předtím ukončí všechny činnosti, které provádí. Během ukončování se nás ještě může na něco zeptat, proto během činnosti neodcházíme. Nikdy nevypínáme počítač vypínačem. Může dojít k jeho poškození či ztrátě našich dat.

Vstupní zařízení počítače klávesnice skener Dalšími vstupními zařízeními mohou být třeba joystick, digitální fotoaparát, kamera. myš

Výstupní zařízení počítače tiskárna monitor reproduktory dataprojektor

Komunikační zařízení DVD mechanika s vypalovačkou komunikační zařízení (modem, hub…) Dalším komunikačním zařízením je například mobilní telefon. flash disk

Zopakujeme si společně U počítače se vždy snažte správně sedět. Dbejte na správné umístění klávesnice a myši. Klávesy stlačujte pouze lehce. K monitoru zbytečně nepřibližujte oči. Při delší práci zařazujte přestávky – vstaňte od počítače a dělejte něco úplně jiného. Uvědomte si, že počítač je elektrické zařízení, k elektřině je připojena i většina jeho příslušenství.